Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

VIDEO Daea verifică, pe teren, pesticidele din tomate

Publicat: 18 mai 2023 - 18:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost prezent joi, 18 mai, în localitatea Izbiceni din judeţul Olt, după informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora cantităţi importante de roşii provenite de la producători au fost tratate cu substanţe pentru coacere rapidă.

"Nu pun la îndoială asemenea informaţii, dar am plecat la faţa locului să mă conving care este starea de fapt în vederea luării măsurilor potrivite. Am văzut o imagine cu roşii care ar fi fost tratate, dar prin descriere nu-mi dă siguranţa că ar fi aşa, motiv pentru care m-am deplasat la faţa locului, însoţit de specialişti, pentru a preleva probe şi a vedea despre ce e vorba. Din analizele efectuate până în prezent la probele prelevate din toate judeţele ţării rezultatele atestă faptul că roşiile sunt bune de consum", a declarat, Petre Daea, citat de Agerpres.

Acesta susţine că toţi producătorii români sunt verificaţi de Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF), nu numai în ceea ce priveşte actele pe care le deţin ci şi la faţa locului, unde au culturile.

"Specialiştii ANF urmăresc dacă au registru, dacă au suprafaţă, dacă îngrijesc plantele. Sunt măsuri agrotehnice care se urmăresc şi sunt loturi care se supun analizei.

Îi scoatem din drepturi şi răspund în faţa legii pentru că folosesc substanţe chimice şi acestea nu au voie să intre în ţară. Repet, avem grijă de calitatea produselor, în aşa fel încât nici fermierii să nu fie batjocoriţi şi nici consumatorii dezinformaţi. Vreau să vă transmit că luăm cele mai drastice măsuri pentru cei care se abat de la tehnologie, dar nu trebuie să acuzăm toţi producătorii de legume din România şi să îndepărtăm consumatorul de produsele româneşti", a mai spus ministrul Agriculturii, Petre Daea.

La începutul lunii mai, şeful MADR a afirmat, în contextul unei anchete care a scos la iveală faptul că mai mulţi legumicultori ar fi pus pus în vânzare legume stropite cu substanţe toxice având o concentraţie de până la de opt ori mai mare decât limita admisă, că cei care procedează astfel nu vor mai beneficia de subvenţiile oferite prin Ministerul Agriculturii.

Daea a precizat că autorităţile îi vor monitoriza pe cei care beneficiază de susţinere financiară prin programe naţionale pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii, astfel încât pe piaţă să nu mai ajungă produse care nu sunt conforme din cauza conţinutului ridicat de substanţe chimice.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a informat că au fost organizate mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, una dintre persoane ar fi procurat substanţele respective având o concentraţie mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană. Ceilalţi doi suspecţi, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, creşteau gradual saturaţia soluţiei cu până la de opt ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, în scopul de a fi comercializate în perioada când preţul acestora este mai ridicat. După ce roşiile, ardeii şi alte legume din solarii se coceau, erau vândute în depozite en-gros aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri, astfel încât au existat cazuri în care legumele ajungeau la raft în categoria produselor BIO, notează Agerpres.

În vizita din Izbiceni, din 18 mai, potrivit consilierului Florin Ciobanu, ministrul Petre Daea a vizitat mai multe ferme şi s-au prelevat probe din şase ferme, iar când vor veni rezultatele, acestea vor fi anunțate public, scrie publicația Gazeta Nouă.

VEZI VIDEO: Petre Daea, vizită fulger la Izbiceni

Vizualizat: 430 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii