Adama
Vinasa Rompak

Problemele cultivatorilor de cartof sunt multe, dar au rezolvare

Publicat: 06 septembrie 2012 - 14:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Reprezentanţii producătorilor de cartof şi ai industriei de procesare a cartofului din România au înaintat Ministerului Agriculturii un memoriu cu toate problemele filierei de produs.

În luna iulie a acestui an, Ministerul Agriculturii a aprobat constituirea Grupului de lucru pentru analiza şi pregătirea activităţilor legislative şi organizatorice necesare reglementării sectorului cartofului. Grupul a fost format din reprezentanţi ai federaţiilor şi asociaţiilor de profil, ai institutelor şi staţiunilor de cercetare pentru cartof  din România, ai Ministerului Agriculturii şi ai industriei de procesare a cartofului, dar şi producători privaţi.

Producţie de cartof_b

Grupul de lucru a discutat şi analizat dificultăţile cu care se confruntă producătorul român de cartof pornind de la cauzele acestor probleme. În final au propus solutii si modificări legislative pentru actele normative care reglementează în prezent activitatea din sector.

Propunerile producătorilor de cartof
• Susţinerea cartofului la nivel naţional ca o cultură strategică pentru siguranţa alimentară şi nominalizarea ei ca o cultură de sine stătătoare, alături de plantele de câmp şi cele horticole;
• Acordarea ajutoarelor de stat pentru alinierea la cerinţele standardelor europene a producţiei de cartof pentru sămânţă şi industrie prin plăţi naţionale directe complementare PNDC 7 şi PNDC 8;
• Crearea unui fond anual pentru situaţii de urgenţă la Ministerul Agriculturii, necesar despăgubirilor fermierilor în cazuri de carantină şi catastrofe naturale;
• Includerea cartofului de sămânţă printre soiurile protejate şi stabilirea unui regim de subvenţie similar altor culturi, care să fie stabilit proporţional cu costurile de producţie;
• Reînfiinţarea grupului de lucru naţional numit “Consiliul pe produsul cartof şi derivate”;
• Combaterea evaziunii fiscale în domeniu, prin modificarea legislaţiei în domeniul eliberării certificatelor de producători agricoli şi introducerea borderoului fiscal cu regim special şi a CMR (contracte de transport rutier) cu regim special, obligatoriu însoţite de factură fiscală.
• Majorarea subvenţiei pe acciza la motorină în cazul culturii de cartof;
• Includerea unei Plăţi Naţionale Complementare Directe (PNCD - 7) pentru cartofii de sămânţă şi industrie, ţinând cont de importanţa acestei culturi.

Impozitare anuală
În prezent, producătorii care obţin şi valorifică producţia de cartof se supun impozitării trimestriale - până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii trimestrelor I-III, în timp ce pentru veniturile majoritare din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură impozitul pe profit se declară şi se plăteşte anual. În aceste condiţii, impozitarea trimestrială a producătorilor de cartofi este o măsură discriminatorie faţă de ceilalţi producători agricoli.
Reprezentanţii cultivatorilor de cartofi au propus ca şi veniturile lor să fie impozitate anual, până la data de 25 a lunii februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.

Problema amortizării mijloacelor fixe
De asemenea, au cerut ca legislaţia privind amortizarea mijloacelor fixe să ţină cont de specificul sezonier al activităţii din agricultură, pentru a încuraja investiţiile în utilaje.
În prezent, pentru perioada în care mijloacele fixe amortizabile nu sunt utilizate cel puţin o lună, recuperarea valorii fiscale care n-a fost amortizată se efectuează pe durata normală de utilizare rămasă, începând cu luna următoare repunerii în funcţiune a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscală.

Vizualizat: 2268 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Problemele din sectorul de cultivare a cartofului s-au dezbătut la MADR

Problemele din sectorul de cultivare a cartofului s-au dezbătut la MADR

Reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale a Cartofului din România şi Institutului Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare a Cartofului şi Sfeclei de Zahăr s-au întâlnit cu secretarul de stat, Daniel Botănoiu, la sediul MADR, pentru a discuta problemele cu care se confruntă sectorul  de cultivare a cartofului, se anunţă într-un comunicat al Ministerului.

Sălaj: Porumbul, cartofii şi floarea soarelui sunt puternic afectate de secetă

Sălaj: Porumbul, cartofii şi floarea soarelui sunt puternic afectate de secetă

Culturile de porumb, cartof şi floarea soarelui sunt puternic afectate de secetă, gradul de calamitare fiind de peste 30%, iar recolta va fi compromisă total dacă nu va ploua, susţin reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Sălaj.

Covasna: Arşiţa şi seceta au distrus culturile de cartofi în proporţie de 80%

Covasna: Arşiţa şi seceta au distrus culturile de cartofi în proporţie de 80%

Arşiţa şi seceta prelungită din această vară au afectat aproape 80% din culturile de cartofi din judeţul Covasna, afirmă conducerea Direcţiei Agricole Judeţene.

Harghita: Recolta de cartofi redusă la jumătate de seceta extremă

Harghita: Recolta de cartofi redusă la jumătate de seceta extremă

Judeţul Harghita se confruntă cu cea mai mare secetă din ultimii 50 ani, aproape întreaga suprafaţa agricolă fiind afectată de lipsa precipitaţiilor şi căldura excesivă, iar recolta de cartofi redusă considerabil.

Seceta a distrus peste 50% din culturile de cartofi ale covăsnenilor

Seceta a distrus peste 50% din culturile de cartofi ale covăsnenilor

Seceta prelungită din această vară a afectat peste jumătate din culturile de cartofi din judeţul Covasna. În pericol sunt şi culturile de sfeclă-de-zahăr, dar şi fâneţele care sunt „pârjolite” de soare, prin urmare seceta afectează şi crescătorii de animale, a declarat directorul Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii