Adama
Vinasa Rompak

România va solicita UE amânarea, până în 2020, a deciziei privind vânzarea de teren agricol către nerezidenţi

Publicat: 19 ianuarie 2012 - 20:17
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

România va face un demers către Uniunea Europeană prin care să nu fie obligată să vândă teren agricol către nerezidenţi, până în anul 2020, a declarat, la Berlin, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.


"România nu este pregătită la această dată pentru a deschide fondul funciar şi fondul agricol şi în acest sens vom face un demers către UE pentru a ne permite prelungirea termenului după 2016, astfel încât ţara să nu fie obligată să vândă teren agricol către nerezidenţi, aşa cum au mai făcut şi alte state. Sigur că rămâne să vedem poziţia UE şi capacitatea noastră de negociere, dar aceasta este poziţia MADR şi a Guvernului României", a declarat ministrul Agriculturii.


Acesta a precizat că România este condiţionată prin tratatul de aderare să înceapă din 2016 vânzarea de teren pentru nerezidenţi.
Şeful de la Agricultură a precizat că la ora actuală circa 7-8% din suprafaţa arabilă a României este utilizată de cetăţeni străini, care au cumpărat în conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafeţele de teren cu cele două condiţionări care se regăsesc în Codul Civil. Astfel, pentru persoanele fizice există obligativitatea de a avea domiciliul în România iar pentru personele juridice sau asociaţii de a avea sediul în România dacă doresc să deţină teren sau să-l lucreze.

Recoltare_b


Potrivit datelor MADR, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România la finele lui 2011 se ridică la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafaţa arabilă a României. Într-un clasament al cumpărătorilor de teren în România, pe primele locuri se află Italia, cu 24,29%, Germania cu 15,48% şi ţările arabe cu 9,98%. Totodată, Ungaria deţinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumpărat în România, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia si Olanda câte 2,4% şi Turcia 0,78%.


Potrivit lui Valeriu Tabără, preţurile terenurilor în România oscilau anul trecut între 1.500 şi 2.500 de euro pe hectar, iar în 2011 în zonele favorabile a ajuns 4.000 - 5.000 de euro pe hectar.


România participă în acest an la Expoziţia Internaţională pentru Alimentaţie, Agricultură şi Horticultură "Săptămâna Verde" de la Berlin (Germania), ca stat partener, cele 62 de companii ce activează în domeniul industriei alimentare, agriculturii şi horticulturii din ţara noastră expunându-şi produsele în Hala 10.2 din Pavilionul expoziţional Messe Berlin, pe o suprafaţă de 1.000 mp.

Sursa: AGERPRES

Vizualizat: 7101 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Agricultorii din sectorul vegetal cer Guvernului introducerea biotehnologiilor agricole şi stoparea înstrăinării terenurilor

Agricultorii din sectorul vegetal cer Guvernului introducerea biotehnologiilor agricole şi stoparea înstrăinării terenurilor

 Este necesară definitivarea deciziei privind cultivarea OMG  şi a folosirii biotehnologiilor agricole, în aşa fel încât începând cu anul agricol 2012 acestea să poată fi cultivate şi în România, pentru  a se beneficia de avantaje ce se referă atât la producţie cât şi la mediu, scrie Liga Asociaţiilor  Producătorilor Agricoli din România în comunicatul de presă dat publicităţii.

Europa este dependentă de terenurile din afara continentului

Europa este dependentă de terenurile din afara continentului

Un nou raport susţine că fermele de pe continentul nostru au cea mai puternică amprentă asupra solului, iar Europa este mult mai dependentă de terenuri din afara graniţelor sale decât oricare altă regiune a lumii.

Autorităţile nemţene vor acordul proprietarilor de teren agricol pentru a înfiinţa perdele forestiere

Autorităţile nemţene vor acordul proprietarilor de teren agricol pentru a înfiinţa perdele forestiere

Un număr de 18 localităţi din judeţul Neamţ vor beneficia de fonduri guvernamentale pentru realizarea de perdele forestiere de protecţie a drumurilor naţionale împotriva înzăpezirii, potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Neamţ.

Serbia pierde anual 25.000 hectare de teren arabil

Serbia pierde anual 25.000 hectare de teren arabil

Suprafaţa de teren arabil a Serbiei se reduce cu 25.000 de hectare în fiecare an din cauza construcţiei de drumuri sau a altor facilităţi neînregistrate, susţine Branislav Gulan, consilier expert în cadrul Camerei de Comerţ a Serbiei.

Comasarea terenurilor agricole… fără bani

Comasarea terenurilor agricole… fără bani

S-au scris mii de articole pe tema comasării terenurilor agricole. Majoritatea ideilor propuse pentru rezolvarea acestei probleme sunt fie futuriste, fie implică nişte resurse financiare pe care România nu le va avea niciodată. De asta nici nu se întâmplă nimic consistent, în afară de ce întreprinde fiecare fermier pentru sine.

Topul zonelor cu cea mai mare suprafaţă de teren agricol din ţară

Topul zonelor cu cea mai mare suprafaţă de teren agricol din ţară

Potrivit Recensământului General Agricol, cele mai întinse terenuri agricole din ţară se află în zona Munteniei, această regiune deţinând aproape 18% din totalul suprafeţei agricole a României.

Ministrul Agriculturii le sugerează celor care nu îşi pot igieniza terenurile să le arendeze

Ministrul Agriculturii le sugerează celor care nu îşi pot igieniza terenurile să le arendeze

Ordonanţa privind igienizarea terenurilor agricole care prevede că proprietarii care nu îşi curăţă terenurile de buruieni riscă amenzi anuale de până la 400 lei pe hectar va avea în vedere nu doar persoanele fizice, ci şi instituţiile publice care deţin teren agricol şi ar putea fi aprobată de Guvern în maxim două săptămâni, a declarat, în 21 noiembrie 2011, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

CEC Bank lansează noi credite destinate achiziţionării de teren agricol

CEC Bank lansează noi credite destinate achiziţionării de teren agricol

CEC Bank a lansat un nou produs, „Creditul pentru achiziţia de teren pentru producţia agricolă”, destinat persoanelor juridice. 

Mircea Dinescu a vândut unui turc 800 de hectare de teren agricol

Mircea Dinescu a vândut unui turc 800 de hectare de teren agricol

Mircea Dinescu şi asociatul său Constantin Doru Stănescu au vândut la sfârşitul lunii iulie firma Agroindustriala Giubega, care administrează 800 de hectare de teren agricol, către societatea Alcaruma Agro Consult, deţinută de un om de afaceri turc.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
clujan
|
02. 06, 2012. Monday 07:53

prin toate metodele posibile guvernul roman incearca deposedarea proprietarilor de terenuri,, a se vedea noul proiect de ordonanta de urgenta privind igenizarea terenurilor agricole care a fost pus in dezbatere publica pe parcursul unei saptamani din decembrie 2011,noul cod civil prin care regimul juridic de arendare intrat in vigoare de la data de 1 octombie 2011 prin care se '',,incurajeaza'' arendarea terenurilor agricole in favoarea marilor latirundiari,in defavoarea detinatorilor de terenuri agricole care neputand sa-si igenizeze terenurilor din diverse motive si pentru a nu fii amendati isi vor vinde terenul sau il vor arenda la un pret de nimic arendasul deposedandul in timp

1.
doru
|
01. 20, 2012. Friday 13:16

Atit a mai ramas de vindut strainilor in aceasta tara. De ce nu se straduieste guvernul sa incurajeze achizitiile de teren de catre fermierii romani??. Pentru ca de la fermierii romani nu primesc comisioane. Ne vind tara pe doi lei. A se vedea ce a iesit cu celelalte vinzari strategice care s-au facut pina acum.Blestemati sa fie cei ce instraineaza pamantul romanesc.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii