Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

România va solicita UE amânarea, până în 2020, a deciziei privind vânzarea de teren agricol către nerezidenţi

Publicat: 19 ianuarie 2012 - 20:17
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

România va face un demers către Uniunea Europeană prin care să nu fie obligată să vândă teren agricol către nerezidenţi, până în anul 2020, a declarat, la Berlin, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.


"România nu este pregătită la această dată pentru a deschide fondul funciar şi fondul agricol şi în acest sens vom face un demers către UE pentru a ne permite prelungirea termenului după 2016, astfel încât ţara să nu fie obligată să vândă teren agricol către nerezidenţi, aşa cum au mai făcut şi alte state. Sigur că rămâne să vedem poziţia UE şi capacitatea noastră de negociere, dar aceasta este poziţia MADR şi a Guvernului României", a declarat ministrul Agriculturii.


Acesta a precizat că România este condiţionată prin tratatul de aderare să înceapă din 2016 vânzarea de teren pentru nerezidenţi.
Şeful de la Agricultură a precizat că la ora actuală circa 7-8% din suprafaţa arabilă a României este utilizată de cetăţeni străini, care au cumpărat în conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafeţele de teren cu cele două condiţionări care se regăsesc în Codul Civil. Astfel, pentru persoanele fizice există obligativitatea de a avea domiciliul în România iar pentru personele juridice sau asociaţii de a avea sediul în România dacă doresc să deţină teren sau să-l lucreze.

Recoltare_b


Potrivit datelor MADR, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România la finele lui 2011 se ridică la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafaţa arabilă a României. Într-un clasament al cumpărătorilor de teren în România, pe primele locuri se află Italia, cu 24,29%, Germania cu 15,48% şi ţările arabe cu 9,98%. Totodată, Ungaria deţinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumpărat în România, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia si Olanda câte 2,4% şi Turcia 0,78%.


Potrivit lui Valeriu Tabără, preţurile terenurilor în România oscilau anul trecut între 1.500 şi 2.500 de euro pe hectar, iar în 2011 în zonele favorabile a ajuns 4.000 - 5.000 de euro pe hectar.


România participă în acest an la Expoziţia Internaţională pentru Alimentaţie, Agricultură şi Horticultură "Săptămâna Verde" de la Berlin (Germania), ca stat partener, cele 62 de companii ce activează în domeniul industriei alimentare, agriculturii şi horticulturii din ţara noastră expunându-şi produsele în Hala 10.2 din Pavilionul expoziţional Messe Berlin, pe o suprafaţă de 1.000 mp.

Sursa: AGERPRES

Vizualizat: 4167 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
clujan
|
02. 06, 2012. Monday 07:53

prin toate metodele posibile guvernul roman incearca deposedarea proprietarilor de terenuri,, a se vedea noul proiect de ordonanta de urgenta privind igenizarea terenurilor agricole care a fost pus in dezbatere publica pe parcursul unei saptamani din decembrie 2011,noul cod civil prin care regimul juridic de arendare intrat in vigoare de la data de 1 octombie 2011 prin care se '',,incurajeaza'' arendarea terenurilor agricole in favoarea marilor latirundiari,in defavoarea detinatorilor de terenuri agricole care neputand sa-si igenizeze terenurilor din diverse motive si pentru a nu fii amendati isi vor vinde terenul sau il vor arenda la un pret de nimic arendasul deposedandul in timp

1.
doru
|
01. 20, 2012. Friday 13:16

Atit a mai ramas de vindut strainilor in aceasta tara. De ce nu se straduieste guvernul sa incurajeze achizitiile de teren de catre fermierii romani??. Pentru ca de la fermierii romani nu primesc comisioane. Ne vind tara pe doi lei. A se vedea ce a iesit cu celelalte vinzari strategice care s-au facut pina acum.Blestemati sa fie cei ce instraineaza pamantul romanesc.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Cons DDA la Agromalim 2019

Cons DDA la Agromalim 2019

Maşina de erbicidat autopropulsată Grim, încărcătorul telescopic Faresin şi bineînţeles semănătorile Monosem au fost principalele noutăţi expuse de către Cons DDA la Agromalim 2019.
Dan Goldiş, administratorul Cons DDA, ne-a prezentat portofoliul companiei şi impresii privind campania de toamnă şi piaţa utilajelor agricole.

Interviu cu Dan Goldiş - administrator Cons DDA.

 

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Mewi la Agromalim 2019 ARTEX - Structuri uşoare acoperite Valabri la Agromalim 2019

Bancul zilei

Cadou de la Dumnezeu?

Cadou de la Dumnezeu?
Iubitule, nu-i aşa că eu sunt cadoul lui Dumnezeu pentru tine? Detalii