Adama
Agreena
AGRICOVER

România opreşte exportul de floarea soarelui! Explicaţiile ministrului Agriculturii

Publicat: 07 aprilie 2022 - 19:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Am avut o discuţie cu prim-ministrul şi eu îmi asum ca la floarea-soarelui să oprim exportul” a declarat, miercuri, liderul PSD, Marcel Ciolacu. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a explicat, joi, declaraţiile şefului său de partid.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, miercuri seară, că a discutat cu prim-ministrul Nicolae Ciucă despre oprirea exportului de floarea-soarelui şi a vorbit şi despre scheme de ajutor de stat pentru sectorul de procesare.
„Capacitatea de înmagazinare a statului român se va mări şi la grâne, şi la cartofi. E normal să iei astfel de măsuri şi se vor lua. (...) Am avut o discuţie cu prim-ministrul şi eu îmi asum ca la floarea-soarelui să oprim exportul. Nu putem lăsa producătorul cu marfa. Să le cumpere statul marfa la preţul pieţei şi apoi să le pună la dispoziţia fabricilor. (...) România este grânarul Europei. Vom veni cu scheme de ajutor de stat pentru sectorul de procesare", a declarat, miercuri, Marcel Ciolacu, într-o emisiune la România TV.

„Dumnealui (preşedintele PSD, Marcel Ciolacu-n.red) nu a folosit termenul de interzicere a exportului. A spus foarte clar că această discuţie cu domnul prim-ministru Ciucă şi cu ceilalţi colegi din coaliţia de guvernare vizează stimularea procesării materiilor prime în România pentru a le da valoare adăugată. Noi trebuie să îi stimulăm pe procesatori şi pe fermieri să nu vândă materie primă şi să o proceseze în România, pentru că, în momentul de faţă, s-au deschis noi pieţe şi producătorii de ulei de floarea soarelui din România pot să intre pe aceste pieţe noi.

Exact asta a spus şi domnul Ciolacu, să oprim în sensul de reducere a exportului de materie primă floarea soarelui şi să încurajăm exportul de materie procesată, adică ulei de floarea soarelui brut sau rafinat”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la Antena 3, întrebat dacă România va opri exportul de seminţe de floarea soarelui.

La floarea soarelui, România, într-un an agricol bun, produce în jur de 3 milioane 200 de mii de tone. Necesarul nostru de consum de ulei de floarea soarelui în România este asigurat din procesarea a un milion 200 de mii de tone de seminţe. Pentru export de ulei de floarea soarelui brut sau rafinat se procesează în România cam 800 de mii de tone, iar din producţia totală de seminţe de floarea soarelui, fermierii români mai exportau cam un milion de tone de seminţe de floarea soarelui ca materie primă. Şi atunci, am luat decizia în coaliţie, şi asta spunea domnul Ciolacu aseară, să încurajăm oprirea sau diminuarea exportului de materie primă, ca cele un milion de tone de floarea soarelui care erau exportate în trecut ca materie primă să fie procesate prin fabricile de ulei din România şi noi să exportăm produse cu valoare adăugată mărită, adică ulei de floarea soarelui brut sau rafinat. Ăsta este contextul. Dacă luaţi analiza anilor trecuţi, o să vedeţi că în lunile de primăvară, începând cu februarie, martie, aprilie, floarea soarelui nu se mai comercializează, pentru că este o materie primă care nu rezistă foarte mult timp, râncezeşte, şi dacă nu este depozitată în condiţii optime, casează, îi va creşte aciditatea şi uleiul va fi farte acid”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Adrian Chesnoiu a adăugat că preşedinţii celor trei partide din coaliţia de guvernare vor prezenta, luni, un pachet de măsuri economice care va include şi măsuri de stimulare a procesării.

Producţia agricolă vegetală a crescut în 2021, faţă de 2020, la cereale, oleaginoase şi leguminoase şi a scăzut la cartofi şi legume, arată datele publicate la finalul lunii martie 2022 de Institutul Naţional de Statistică. În 2021, suprafaţa cultivată cu floarea soarelui în România a fost de 1,112 mil. ha, cu 31.000 ha mai puţin decât în 2020, însă producţia obţinută a fost de 2,818 milioane tone, cu 695.000 tone (+32,7%) mai mult decât în anul anterior. La floarea soarelui, România a ocupat anul trecut primul loc în UE, atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată.

Vizualizat: 2381 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

România - primul IMPORT de floarea soarelui din Argentina

România - primul IMPORT de floarea soarelui din Argentina

După un an agricol dificil, România - unul dintre principalii producători de seminţe de floarea soarelui din Europa, urmează să importe, pentru prima dată, floarea soarelui din Argentina. Nava Ephiphania, încărcată cu 35.000 de tone de semințe de floarea soarelui este programată să plece către România din portul argentinian Necochea în 14 martie.

FLOAREA SOARELUI: EXPORTURI MAI MICI şi PRODUCŢIE ÎNJUMĂTĂŢITĂ DE SECETĂ, în 2020!

FLOAREA SOARELUI: EXPORTURI MAI MICI şi PRODUCŢIE ÎNJUMĂTĂŢITĂ DE SECETĂ, în 2020!

DATE OFICIALE MADR: România a exportat peste un milion de tone seminţe de floarea soarelui în primele nouă luni din 2020, pentru care a încasat peste 413 milioane de euro.

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Barbu, negocieri la MADR: Creșterea nejustificată a prețurilor nu va fi tolerată!

Ministrul Barbu, negocieri la MADR: Creșterea nejustificată a prețurilor nu va fi tolerată!

12 iunie 2024 - 20:47

Ministerul Agriculturii informează că ministrul Florin Barbu a avut o primă întâlnire cu procesatorii din industria alimentară pentru a discuta cadrul pentru instituirea de măsuri de combatere a creșterii excesive a prețurilor la produsele agricole și alimentare.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

Sprijin instalare tineri fermieri, buget suplimentat! AFIR va notifica tinerii care vor primi ajutorul!

05 iunie 2024 - 18:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că un număr de 484 de proiecte eligibile fără finanțare ale tinerilor fermieri din zona montană și non montană vor beneficia de finanțare în urma suplimentării bugetului aferent sub-măsurii 6.1 cu valoarea de 20,84 milioane EURO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii