Producţia internă de ouă consum a înregistrat în cursul anului 2010 o uşoară scădere, care însă a fost suplinită de importurile masive din Polonia şi Bulgaria, menţinându-se astfel evoluţia constant ascendentă din ultimii doi ani, se arată într-un comunicat al companiei Agricola Internaţional SA Bacău.
Valoric, preţul ouălor la nivelul Uniunii Europene este inferior anilor 2008 şi 2009. În acest context, România a pierdut teren în ultimii ani în ceea ce priveşte preţul ouălor, situându-se, în luna iulie 2010, pe al doilea loc în UE într-un clasament al ţărilor cu cel mai mic preţ la acest produs.
Agricola Internaţional SA Bacău a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 279,258 milioane lei anul trecut, aproximativ egală cu cifra de afaceri înregistrată în 2009 fără a lua în calcul subvenţiile din acel an, respectiv 279,235 milioane lei (305,197 milioane lei în 2009 cu tot cu subvenţii), se arată în comunicatul de presă al companiei.
Cifra de afaceri Agricola Internaţional este formată din cifra de afaceri rezultată ca urmare a vânzărilor de carne de pui, precum şi din cifrele realizate de celelalte departamente ale firmei (Fabrica de Nutreţuri Combinate, Avicola, Operator Logistic ş.a.) care, în 2010, au înregistrat vânzări mai mici de produse către terţi (furaje, pui vii etc.), se spune în document.
Creşterea veniturilor cu 21% înregistrate exclusiv din comercializarea cărnii de pui este rezultatul direct al creşterii cantitative a vânzărilor de carne de pui în 2010 faţă de anul anterior cu 28%. Deoarece cantitatea de carne de pui vândută a fost de 26.164 tone anul trecut (faţă de 20.428 tone în 2009), au scăzut în compensaţie vânzările de furaje către terţi, respectiv de pui vii, ouă incubate ş.a.
'Aceste rezultate remarcabile obţinute de echipa Liniei de Business Carne Pasăre din Agricola Bacău nu au fost suficiente pentru creşterea întregului business din mai multe motive independente de voinţa companiei. Primul dintre acestea a fost retragerea subvenţiei la începutul anului 2010, care a impactat business-ul cu -16,5% (subvenţia pe produs eliminată), la care se adaugă un impact de -4,6% din cauza creşterii preţurilor cerealelor, precum şi un impact de -11,8% ce reprezintă scăderea preţului mediu al pieţei la carnea de pasăre în 2010 faţă de 2009. Paradoxal, deşi în FMCG în anul 2010 au avut loc majorări de preţuri, carnea de pui este unul dintre puţinele produse care a înregistrat deflaţie. Totalul impactului negativ în industria noastră anul trecut atinge - 32,9%! Aceasta a fost provocarea căreia a trebuit să-i facem faţă anul trecut şi, deşi rezervaţi, credem că în 2011 rezultatele eforturilor noastre se vor vedea mai bine', a declarat Grigore Horoi, preşedintele Agricola Bacău.
Cumulat, în 2010 Agricola Bacău a avut o cotă de piaţă de 14% (chiar 16% în retailul modern), în creştere cu 2 procente faţă de anul anterior. Acest trend crescător se menţine şi ca urmare a rezultatelor înregistrate după prima luna a anului 2011.
În ceea ce priveşte categoria Mezeluri, adică salamurile crude uscate şi preparatele fierte afumate obţinute la Salbac SA, companie din cadrul Grupului de firme Agricola Bacău, vânzările au înregistrat, în 2010 faţă de 2009, creşteri de 25,5% în volum şi, respectiv, 30% în valoare, în condiţiile unei uşoare scăderi a pieţei.
'Remarc aici rezultatele înregistrate la grupa salamurilor crude uscate, unde creşterile au fost de 54% în volum, respectiv 52% în valoare, pe o piaţă care a scăzut cu câteva procente. (...) Şi în cazul preparatelor din carne fierte - afumate am înregistrat o creştere volumică de 17%, în condiţiile unei pieţe staţionare', a precizat Horoi.
La categoria semipreparate şi produse tip ready-meal, prin firma Europrod SA, a înregistrat anul trecut, cumulat, o cotă de piaţă de 19%, fiind lider în categorie. Astfel, în 2010 faţă de 2009 vânzările de semipreparate au crescut cu 13% în volum, respectiv cu 7% în valoare, pe fondul unei scăderi pronunţate a pieţei acestor produse.
La ouă consum, produse la Avicola Lumina Constanţa, compania înregistrat o scădere cu 4% a bucăţilor vândute în 2010, respectiv cu 15% a cifrei de afaceri.
'Pentru anul 2011, ne-am planificat următoarele creşteri ale vânzărilor: 10% la carnea de pui, 10% la salamuri crude uscate şi preparate fierte şi afumate, 19% la semipreparate şi produse ready-meal şi o menţinere a vânzărilor de ouă consum' a specificat Horoi.
Sursa: Agerpres