Adama
Vinasa Rompak

Preţul laptelui românesc se apropie de cel american

Publicat: 01 iunie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deşi preţul oferit la poarta fermei pentru laptele românesc se menţine pe penultimul loc din Uniunea Europeană, acest nivel este aproape egal cu cel practicat pe piaţa americană.

După cum se poate observa din tabelul alăturat, un litru de lapte se vindea în medie cu 23,55 euro/100 de kilograme în România, respectiv 24,01 euro/100 de kilograme în Statele Unite.

Cel mai bine se plăteşte pentru lapte în Italia, 33,16 euro pentru 100 de kilograme de lapte, respectiv Franţa, cu 28,78 de euro. Trebuie spus că în Slovacia şi Bulgaria preţurile sunt peste 26 de euro la suta de kilograme, în timp ce în Cehia preţul depăşeşte cu puţin 28 de euro. În Ungaria se plăteşte puţin peste 25 de euro, în timp ce preţul cel mai mic este înregistrat în Lituania, cu 20,91 de euro.

Cu o singură excepţie, Bulgaria, în toate celelalte ţări analizate se poate observa o creştere a preţurilor practicate faţă de perioada similară din urmă cu un an.

/apps/agroinfo/resources/images/e7a06aff8329bb00874447469f206c41_tabel-lapte.jpg

 

 

S-a scumpit laptele praf francez

În doar două luni, preţurile practicate pe piaţa franceză la laptele praf au crescut semnificativ, cu 500 de euro pe tonă. La jumătatea lunii martie, această marfă se vindea cu doar 2.000 de euro per tonă. După o creştere uşoară, iniţial cu 50 de euro, ulterior cu alţi 30 de euro, la jumătatea lunii aprilie preţurile ajunseseră deja la 2.250 de euro pe tona de lapte praf.

Cea mai mare creştere, de 150 de euro, a avut loc pe finalul lunii aprilie. În prima parte a lunii mai, preţurile au ajuns la 2.450 de euro pentru ca la jumătatea lunii mai să crească la 2.500 de euro.

Vizualizat: 1009 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii