Estimările efectuate de Departamentul american pentru Agricultură pentru acest an arată că producţia mondială de lapte va creşte, în timp ce exporturile vor scădea, din cauza vânzărilor reduse de la sfârşitul anului trecut.
Atât la laptele gras cât şi la laptele degresat, vânzările au scăzut faţă de luna trecută, dar se aşteaptă o creştere a stocurilor de lapte pentru acest an. În ceea ce priveşte preţul, prognozele specialiştilor susţin că va exista o scădere în perioada următoare, situaţie influenţată de creşterea producţiei de lapte pe fondul unei cereri scăzute de pe piaţă.
De asemenea, la brânzeturi, preţurile vor rămâne la un nivel mai scăzut, luând în considerare stocurile actuale care rămân la un nivel ridicat. În ceea ce priveşte piaţa untului, estimările arată că preţurile vor stagna, ele vor creşte probabil în prima jumătate a anului dar vor scădea în cea de a doua din cauză că în această perioadă va creşte şi producţia.
La zer s-a plătit ceva mai puţin pe litru în prima parte a acestui an. Per total pe piaţa laptelui pentru 2010, preţul va fi de 15,45 dolari până la 15,95 dolari per cwt (1 cwt reprezintă 100 de uncii sau 45 kilograme).
Laptele românesc rămâne cel mai ieftin din Europa de Est
Datele statistice referitoare la primele luni ale anului în curs arată că fermierii români „beneficiază” de cel mai slab preţ oferit în ţările din Europa de Est. Dacă în ianuarie se oferea în medie 23,2 euro pentru 100 de kilograme, pentru februarie preţurile au urcat uşor, la 23,55. Cel mai scump rămâne laptele din Cehia, cu 27,25 de euro per 100 de kilograme. Anul trecut România stătea mult mai bine faţă de situaţia din acest an.