Laptele reprezintă o problemă socială majoră în România, pentru că mai mult de 1,3 milioane de bovine din 900.000 de exploataţii reprezintă aproape unica sursă de venit pentru spaţiul rural românesc, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Cheţan Roatiş, la o dezbatere privind sectorul laptelui.
"Laptele reprezintă o problemă socială în România pentru că aceşti oameni îşi completează veniturile (din vânzarea laptelui) pentru plata gazelor sau a lemnelor pentru foc. Este de asemenea o problemă socială din cauza lipsei comunicării şi a cunoaşterii, pentru că ei nu ştiu ce se va întâmpla pe acest sector după 2013. Noi nu am fructificat la maximum aceste cote de lapte, iar din 2013 vor dispărea", a precizat Roatiş.
În opinia acestuia, "dacă nu se vor lua măsuri urgente, peste doi ani ne vom întâlni să dezbatem problema rutelor laptelui venit de peste tot, pentru că vor dispărea şi fermieri dar şi procesatori".
"Acum patru săptămâni am solicitat o derogare la Comisia Europeană pentru prelungirea perioadei de tranziţie a calităţii laptelui materie primă. Cred că o vom obţine, dar dacă la anul nu luăm măsuri, din nou, vom solicita o altă perioadă şi va fi ultima fără să demonstrăm real că România are politici publice coerente pentru relansarea acestui sector. Relansarea acestuia porneşte însă de la animalul cheie: vaca", a spus preşedintele ANSVSA.
Potrivit datelor ANSVSA, în România există 223 de unităţi de procesare a laptelui, din care 94 sunt conforme cu standardele UE, 51 sunt autorizate pentru procesare lapte conform şi neconform, fără separare pe linie, o unitate procesează şi lapte conform şi neconform, dar pe linii separate şi 77 de unităţi beneficiază de perioadă de tranziţie pentru alinierea la stadardele UE, având programe de restructurare.
De asemenea, numărul exploataţiilor care realizează lapte de vacă în România sunt în jur de 900.000 cu un efectiv total de 1.354.200 animale, cele mai numeroase fiind cele cu 1-3 capete şi reprezintă peste 85% din total.
Numărul fermelor profesionale autorizate sanitar veterinar este de 1.668, acestea deţin aproximativ 100.000 de capete şi livrează lapte direct pentru procesare. Dintre acestea 889 şi-au întocmit programe de modernizare pentru biosecuritate, pentru achiziţionarea de echipamente de răcire şi stocare de lapte, dar şi pentru săli de muls.
Evoluţia producţiei de lapte pe piaţa internă, politicile agricole europene de susţinere a industriei lactatelor, precum şi măsurile de relansare a acestui domeniu în România s-au aflat între subiectele analizate marţi într-o dezbatere de profil.
Sursa: Agerpres