Riscăm să pierdem banii europeni pentru 3,8 milioane de hectare de păşuni, dacă asociaţiile crescătorilor de animale nu mai au voie să depună cererea de subvenţii, susţine Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).
Potrivit lui Frânc, România ar avea 5,8 milioane hectare de păşuni, din care peste 4 milioane de hectare sunt eligibile la plată. Din această suprafaţă, 3,8 milioane de hectare de pajişti şi păşuni au fost solicitate la plată de către asociaţii ale crescătorilor de animale, susţine preşedintele FCBR.
Vă spun că asta este situaţia, de-aia s-au speriat şi ei (conducerea MADR – n.red.). Acum au făcut o centralizare şi au văzut în ce situaţie suntem, a declarat Frânc pentru Agroinfo.
Pe 22 martie 2016, preşedintele FCBR s-a întâlnit la MADR cu ministrul Achim Irimescu şi cu echipa acestuia, să încerce să mai rezolve o parte dintre revendicările crescătorilor de animale care protestează pe 23 martie în Bucureşti.
Am discutat despre posibilitatea ca asociaţiile să rămână în continuare eligibile pentru suprafeţele de pajişti, a precizat Frânc.
Mai exact, reprezentanţii fermierilor şi conducerea MADR au analizat posibilitatea ca asociaţiile crescătorilor de animale să aibă alocate coduri ANSVSA temporare pe pajiştile concesionate de la Consiliile Locale unde se deplasează şi păşunează animalele membrilor, a anunţat MADR, după întâlnire.
Există posibilitatea asta. Urmează să vedem exact cum să punem cap la cap soluţia pe care am găsit-o de comun acord. Trebuie să vedem impactul, ca această măsură să nu vină împotriva fermierilor. Sunt animale în perioada de retenţie şi ele trebuie să fie foarte bine urmărite. Trebuie foarte bine verificată această variantă, ca nu cumva fermierii să devină vulnerabili la un audit sau la verificări. Eu tot nu înţeleg de ce nu se consideră asociaţia fermier activ, dar trebuie să găsim orice soluţie ca să nu scoatem din plată 3,8 milioane de hectare de păşune din România!, spune, hotărât, preşedintele FCBR.
Împreună cu acesta, la întâlnirea de la MADR au mai fost Radu Moldovan, vicepreşedinte FCBR, Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte şi Florentin Bercu de la Pro Agro.
Potrivit preşedintelui FCBR, câteva mii de crescători de animale din toată ţara sunt aşteptaţi la protestul din 23 martie. Aceştia se întâlnesc începând cu ora 11.00 în Parcul Izvor din Bucureşti, de unde vor pleca în marş spre Piaţa Victoriei, a mai precizat Frânc.
Vezi aici care sunt toate revendicările fermierilor: Fermierii PROTESTEAZĂ pe 23 martie în Piaţa Victoriei!