Adama
Agreena
AGRICOVER

Odă tractoristului

Publicat: 11 decembrie 2011 - 22:36
2 comentarii   | Video 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   | Print | Trimite unui prieten
“Dobândirea minunatelor mijloace de producţie n-a adus libertatea, ci grija şi foametea” - Albert Einstein

Navigând cu nava cosmică prin lanurile aurii ale mult prea scumpei noastre patrii...Semănatul a devenit o lucrare... cosmică! Instalat la pupitrul de comandă al „navetei cosmice”, tractoristul -  mai ceva ca Laika sau Gagarin - nu numai că stăpâneşte... pământul, ci şi întreg Cosmosul! El este un demiurg! Când aşează sămânţa sub brazdă, devine simbolul creaţiei universale.

Plin de efluvii lirice, eurocomisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a zugrăvit idilic şi apoteotic profesiunea de mecanizator într-o „şuetă oficială” cu ministrul Daniel Funeriu, purtată la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Are însă dreptate liderul Agriculturii comunitare atunci când declară că este necesară reformarea învăţământului agricol românesc. 

“Dacă ne gândim la un mecanizator agricol, la un tractorist, avem o anumită imagine despre ce înseamnă un tractorist de acum 20-30 de ani!”. Or, “Astăzi un tractorist lucrează aproape pe o navă cosmică”, a precizat eurooficialul.
Mijloacele de producţie au luat-o cu viteză cosmică înaintea instrucţiei în profesie. Sigur că este nevoie de o altă formare profesională, de o infrastructură a învăţământului aplicat. “În momentul de faţă nu cred că putem spune că liceele agricole sunt strâns ancorate în realitatea de producţie de astăzi”, a constatat Cioloş.

Întrebarea care se pune este următoarea: care licee? Ştie, oare dl Cioloş, cel care a fost vremelnic şi ministrul Agriculturii, că la ora actuală, în mult prea scumpa noastră ţară, peste 200 de licee cu profil agricol au fost desfiinţate? Din unele statistici, rezultă că în urmă cu un deceniu şi jumătate, în România, erau 238 de unităţi de învăţământ liceal cu profil agricol, iar acum dacă mai funcţionează un număr de 22! Să nu mai vorbim despre învăţământul profesional… 

“Nu mai avem licee agricole, s-au diminuat”, a observat şi preşedintele Băsescu, nu cu mult timp în urmă.
O explicaţie… politică, destul de pertinentă, a fost oferită de ministrul Funeriu: "Nu trebuie să uităm de ce s-au desfiinţat aceste şcoli profesionale, de ce de multe ori licee agricole au fost lăsate în paragină! Şi vă mai dau un element de ce au fost lăsate în paragină: interesele imobiliare, interesele pentru terenurile acestor licee, interese care chiar şi astăzi se mai manifestă…  Da, sunt oameni, inclusiv în Parlamentul României, inclusiv în rectorate, inclusiv în partide politice, care susţin perpetuarea unor astfel de politici dăunătoare viitorului României".

În acest context, cine este în stare să elaboreze un sistem de învăţământ reformat şi performant? Mai ales, în condiţii de criză, fără bani, fără putinţă şi fără voinţă! Politică!


O oportunitate pare să se întrevadă: viitoarea politică agricolă comună care va pune la dispoziţie, în anii următori, începând cu 2014, instrumente financiare pentru încurajarea cercetării şi formării profesionale. Principalii beneficiari vor fi tinerii care vor să intre în sfera afacerilor din mediul rural şi să-şi dezvolte exploataţii şi servicii în agricultură!

nh-3_b


Până atunci, vom rămâne cu un potenţial agricol însemnat, dar insuficient valorificat şi pentru faptul că n-avem un corp profesional de elită, pregătit pentru generaţia următoare de „nave cosmice” care vor naviga, maiestuos, prin lanurile aurii ale mult prea scumpei noastre patrii.


Vizualizat: 7737 | Video Video 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Mecanizarea agriculturii: 1 tractor la 16 agricultori, în România şi 1 tractor la 2 agricultori, în Polonia

Mecanizarea agriculturii: 1 tractor la 16 agricultori, în România şi 1 tractor la 2 agricultori, în Polonia

La o suprafaţă agricolă de 9,4 milioane de hectare, România are în dotare doar 175.000 de tractoare, în timp ce în Polonia la 14 milioane de hectare sunt în funcţiune 1,5 milioane de tractoare, conform datelor Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură (OAA) din cadrul ONU.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
vladmara
|
01. 11, 2012. Wednesday 11:44
www.depozituldeseminte.ro
1.
Nae
|
12. 12, 2011. Monday 07:52
Un articol despre firmele sau liceele care mai califica personal ca mecanizator, chiar si pe "navele astea cosmice" ar fi binevenit.
In ce priveste comparatia asta, nu stiu daca e ok ca in secolul XXI sa mai privim o masina agricola ca pe o mare inginerie. Tocmai persoanele care vad in tractor o nava cosmica s-ar putea sa detina si sa foloseasca SUV uri sau masini care au mult mai multe sisteme.
Sa ne revenim din contemplarea de pestera si sa ne comportam ca in secolul in care traim
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!

Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!

Bine ați venit la Ferma de Cerbi din Poiana Neamțului!

Vă invitâm la o scurtă prezentare realizată de Daniel Stoica din care veți afla cum să deosebiți Căprioarele de Ciute și multe alte informații interesante despre Cerbi.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii