MAPDR apreciază că informaţiile potrivit cărora ouăle provenite de la găinile crescute în cuşti ar fi dăunătoare sănătăţii umane nu sunt fundamentate ştiinţific, iar unităţile avicole din România respectă legislaţia comunitară atât în ceea ce priveşte bunăstarea găinilor, cât şi legislaţia referitoare la nutriţia acestora, responsabilitatea verificării conformităţii revenindu-i ANSVSA.
Precizarea vine ca urmare a apariţiei în mass-media a unor informaţii prin care se condamnă sistemul de creştere a găinilor ouătoare la cuşti (baterii) şi implicit, ouăle provenite de la aceste găini marcate cu cifra 3.
România, ca şi toate celelalte state membre UE, se află până la 1 ianuarie 2012 în perioada de tranziţie pentru creşterea găinilor ouătoare în baterii neîmbunătăţite, perioadă în care unităţile avicole derulează proiecte de modernizare şi de înlocuire a acestora.
„În sistemul industrial, nutreţurile combinate administrate găinilor sunt aceleaşi, indiferent de metoda de creştere practicată, 3 - baterie, 2 - la sol, 1 - aer liber sau 0 - ecologic. Astfel, nutreţurile conţin cereale (grâu, orz, porumb), proteice (şroturi de floarea soarelui sau soia, uleiuri de floarea soarelui sau soia) şi amestecuri de vitamine şi minerale, conform legislaţiei europene”, se precizează în comunicatul MAPDR.
Aceste furaje folosite în hrana păsărilor sunt supuse analizelor periodice de către laboratoare autorizate de ANSVSA.
Doar 17% din efectiv a crescut în baterii
În România, în anul 2009, din efectivul total de găini ouă consum de 38.171 mii capete, doar 17% a fost crescut în baterii, restul fiind crescut în hale la sol, aer liber şi ecologic, informează MAPDR.
În UE, în anul 2009, circa 68% din efectivul de găini ouătoare a fost crescut în baterii.
Astfel, în România, proporţia de ouă obţinute de la găinile crescute în baterii este mult mai mică, comparativ cu producţia medie de ouă obţinute prin aceeaşi metodă de creştere, din UE.
Pentru a nu dezinforma consumatorii şi pentru a evita impactul negativ asupra producătorilor de ouă de consum, autorităţile solicită tuturor celor care fac declaraţii pe această temă să consulte specialiştii din cadrul Ministerului Agriculturii, precum şi pe cei ai ANSVSA.