Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Sângerogiu de Mureş, că se aşteaptă ca la nivel european să se pună problema ca produsele lactate să aibă denumire de origine, iar eticheta de produs tradiţional să fie purtată doar de produse care au o anumită vechime.
'Aşa cum în domeniul vinului se discută de produsul de origine şi e legiferat şi la nivel european, aceeaşi problemă se va pune în domeniul produselor lactate. Deci vor rezista pe piaţă şi se vor întinde în piaţă acele produse care au o denumire şi o individualitate foarte clară. Şi aici urmează produse de origine, produse regionale, produse tradiţionale, produse cu un grad foarte mare de identitate, mergând până la ferma în care s-a realizat materia primă. Este elementul european care apare şi probabil va fi legiferat de Parlamentul European', a arătat ministrul.
Valeriu Tabără a reluat ideea şi în cadrul Adunării Generale a Federaţiei Crescătorilor de Taurine din România organizată, sâmbătă, la Sângeorgiu de Mureş, unde a susţinut că îşi doreşte ca producătorii din România să pregătiţi pentru momentul respectiv, pentru a rezista pe piaţă.
Ministrul a subliniat că dacă fermierii români nu vor fi pregătiţi, nu vor face faţă, indiferent de mărimea fermelor şi de producţia pe care o realizează.
'În piaţă vor câştiga cei puternici, care au deja aceste produse, individualizate sub marcă şi care vor câştiga piaţa, având în vedere că vor apărea aceste limitări. Şi aici e problema. Eu cred că producătorii noştri şi crescătorii de vaci de lapte şi asociaţiile au la această dată capacitatea pentru a putea să facă acest pas important, să nu fie probleme în perioada 2015, când vor dispărea cotele de lapte, perioadă în care competiţia va fi liberă în acest domeniu', a subliniat Tabără.
Ministrul Agriculturii a mai precizat că la nivel european se discută şi problemele legate de creşterea preţului la furaje, care vor duce la politici pe domeniul producţiei vegetale şi de care va trebui legată de producţia animalieră. Acesta a apreciat că o ruptură între cele două sectoare înseamnă disfuncţionalităţi în asigurarea surselor de hrană.
În privinţa produselor tradiţionale, ministrul Agriculturii a precizat că Franţa propune ca doar produsele de peste 50 de ani să poarte această denumire, fapt ce ar limita extrem de mult prezenţa pe piaţa europeană a acestor produse, în special a celor provenite din România.
Sursa: Agerpres