Adama
Vinasa Rompak

Eurodeputaţii atrag atenţia asupra factorilor ce pun în pericol securitatea alimentară

Publicat: 21 februarie 2011 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deputaţii europeni solicită măsuri urgente pentru combaterea manipulării preţurilor la alimente şi asigurarea menţinerii producţiei de alimente în UE, potrivit unei rezoluţii adoptate joi.

Textul adoptat atrage atenţia că schimbările climatice şi speculaţiile la preţurile produselor de bază sunt printre factorii principali care pot fi un risc la adresa securităţii alimentare, atât în UE cât şi la nivel global. De asemenea, seceta, inundaţiile, incendiile şi furtunile, toate de intensitate mult mai mare şi mai frecvente decât în trecut, diminuează capacitatea de producţie agricolă la nivel mondial.

Eurodeputaţii atrag atenţia asupra modalităţilor de gestionare a solului şi a apei, pentru a evita pierderea terenurilor agricole, solicitând Comisiei să monitorizeze punerea în aplicare a măsurilor naţionale de reducere a schimbărilor climatice, se menţionează într-un comunicat de presă al legislativului european.

Deputaţii au criticat speculaţiile abuzive pe piaţa produselor alimentare, a materiilor prime agricole şi a energiei, care pun în pericol securitatea alimentară. Pentru a combate manipularea preţurilor agricole, ei solicită în textul rezoluţiei ca G20 să asigure convergenţa normelor referitoare la produsele alimentare şi cele agricole, implicând şi ţările care nu fac parte din G20.

Rezoluţia solicită guvernelor naţionale 'să nu adopte măsuri de restricţionare a exporturilor' deoarece acestea determină o mai mare nesiguranţă şi tulburări la nivelul pieţelor mondiale, fiind astfel în măsură să provoace o creştere şi mai mare a preţurilor la nivel global.

Pentru garantarea securităţii alimentare în UE este nevoie de o politică agricolă puternică, se arată în textul adoptat. Deputaţii atrag atenţia asupra scăderii veniturilor agricultorilor, cauzată de costurile de producţie din ce în ce mai mari necesare pentru respectarea standardelor în materie de securitate alimentară, de protecţie a mediului, de bunăstare a animalelor, subliniind că este necesar ca acestea să fie compensate, pentru a se asigura că vor exista activităţi agricole şi agricultori în UE şi în viitor.

Rolul instrumentelor de intervenţie pe piaţă, precum stocurile strategice, trebuie să fie un element-cheie în cadrul viitoarei politici agricole comune.

Având în vedere că agricultura este unul din sectoarele cheie ale ţărilor în curs de dezvoltare, deputaţii solicită creşterea ajutorului financiar alocat acestui sector pentru a sprijini introducerea unor tehnici durabile de producţie. În plus, proprietatea funciară trebuie promovată ca instrument de reducere a sărăciei şi de garantare a securităţii alimentare.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1054 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii