Adama
Vinasa Rompak

Suprafaţa agricolă deţinută de străini în România a crescut cu peste 10% în acest an

Publicat: 21 noiembrie 2011 - 11:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Suprafaţa agricolă deţinută de străini în România a crescut în acest an cu peste 10%, la 709.000 de hectare, faţă de 635.000 de hectare anul trecut, a declarat luni, într-o conferinţă, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

Potrivit datelor ministrului, străinii deţin în România 709.000 de hectare de teren agricol, reprezentând 8,5% din suprafaţa arabilă a ţării.

Pentru a putea deţine teren în România, o persoană fizică trebuie să aibă domiciliul stabil în ţară, iar persoana juridică trebuie să aibă sediul în România.

Italienii – pe primul loc în topul cumpărătorilor de teren în România
Pe primul loc în topul cumpărătorilor de teren din România se situează Italia, cu 24,29% din total, urmată de Germania, cu 15,48%, şi ţările arabe, cu 9,98%. Spania deţine o cotă de 6,22% din cele 700.900 hectare de teren agricol cumpărate de străini în România, Austria 6,13%, Ungaria 8,17% şi Danemarca 4,52%.

„Cei mai activi cumpărători de terenuri în România sunt din ţări precum Irak, Liban, Siria, Arabia Saudită şi Iran. Dacă anul trecut un hectar de teren agricol în zonele favorabile din România se vindea cu 1.500-2.500 de euro, în acest an preţurile au crescut la 4.000-5.000 de euro pe hectar”, a spus Tabără, citat de Mediafax.

În opinia ministrului, România are terenuri foarte ieftine faţă de media UE de 10.000-15.000 de euro pe hectar. „E periculos modul în care se valorifică acest teren, pentru că este posibil să se dirijeze spre export întreaga producţie”, a afirmat ministrul.

Conform spuselor lui Tabără, în judeţul Timiş existau anul trecut 123 de exploataţii agricole deţinute de străini, iar în prezent sunt 126, în Arad numărul acestor exploataţii a crescut de la 100 la 107, în Bihor de la zero la 25, în Alba de la 9 la 14, iar în Dolj de la 28 la 40.

sursa: Mediafax

Vizualizat: 2452 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cine şi cât produce: Care sunt principalii producători agricoli din UE?

Cine şi cât produce: Care sunt principalii producători agricoli din UE?

Franţa şi Germania sunt principalii producători de produse agroalimentare din Uniunea Europeană. Franţa ocupă primul loc la producţia de cereale şi de carne de pasăre, în timp ce Germania este cel mai important producător de brânzeturi şi de carne de porc. La producţia de lapte, pe prima poziţie este Marea Britanie, arată datele privind anul agricol 2010, prezentate în 9 noiembrie 2011 de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Tabără: Agricultura este o formidabilă sursă de venituri

Tabără: Agricultura este o formidabilă sursă de venituri

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat cu prilejul unei conferinţe pe tema lansării contractului pe grâu la Bursa de la Bucureşti că sectorul agricol este o sursă formidabilă de venituri, având în vedere că în doar două trimestre agricultura va aduce 1,2 miliarde de euro în România.

Tranzacţii futures cu grâu de panificaţie la Bursa de Valori Bucureşti, din 10 noiembrie 2011

Tranzacţii futures cu grâu de panificaţie la Bursa de Valori Bucureşti, din 10 noiembrie 2011

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) începe, din 10 noiembrie 2011, tranzacţionarea contractului Grâu Panificaţie-UE Futures - cu activ suport preţul, în monedă unică europeană (EUR), al unei tone metrice de grâu de panificație produs în Uniunea Europeană, informează BVB.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii