Adama
Vinasa Rompak

Ministrul Agriculturii vrea să creeze, în acest an, camerele agricole pentru fermieri

Publicat: 10 februarie 2012 - 14:29
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Avem obligaţia ca în acest an să le dăm fermierilor camerele agricole pentru a se organiza, a declarat Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cadrul ceremoniei de predare-primire a mandatului de ministru. 

„Trebuiesc iniţiate, înfiinţate, pregătite, pentru ca în momentul 2014, când intrăm în noua politică agricolă comună, să poată accesa fondurile care există pentru consultanţă”, a spus Fuia.

Noul ministru MADR doreşte un minister al economiei rurale
Potrivit acestuia, este un moment de provocare maximă pentru el să vină la acest minister. „Este un minister foarte greu, iar obiectivul meu este foarte clar, să-l transform într-un minister al economiei rurale. Este foarte important să accelerăm absorbţia fondurilor europene pentru că este un minister cu multe fonduri alocate, iar de anul acesta MADR are de accesat între 2,4 şi 2,6 miliarde de euro ceea ce înseamnă circa 40% din cât s-a angajat să atragă Guvernul României. Este o provocare pentru tot ministerul, dacă face faţă mergem mai departe, daca nu, mergem acasă. Să fie foarte clar”, a explicat Fuia .

Reorganizare la MADR   
El a mai vorbit despre o reorganizare a ministerului. „Avem un minister mare, cu mulţi angajaţi şi cu foarte mare structură în teritoriu. Vom trece la o analiză şi reorganizare de debirocratizare a acestei structuri să o punem pe o nouă bază eficientă şi regională. Am văzut în ultimii ani o creştere a suprafeţei cultivate. Vorbeam de 2,5 – 3 milioane de hectare. În 2011 această suprafaţă a fost sub un milion de hectare şi sperăm în continuare să scadă dar vom lua şi măsuri, îi vom sancţiona pe cei care nu îşi lucreză terenurile agricole. Vom continua şi colaborarea cu domnul ministru Tabără”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Tabără doreşte “continuitate în agricultura românească”
În acelaşi timp, fostul ministru, Valeriu Tabără, a salutat venirea noului ministru. „Aş vrea să mulţumesc tuturor colaboratorilor mei din ministerul Agriculturii, chiar dacă cu unii am mai avut şi discuţii, dar am avut în sensul de a rezolva probleme ale agriculturii, de a putea să mergem înainte, de a fi performanţi şi din acest punct de vedere Ministerul Agriculturii porneşte de la un nivel de absorbţie pe plăţi directe de aproape 50%, o performanţă bună şi în ceea ce priveşte investiţiile, 33,2%, şi tot ceea ce se va face în anul 2012 cu proiectele pe diverse măsuri înseamnă aproape 3,2 miliarde de euro”, a spus Tabără.

Potrivit acestuia, sunt multe lucruri de făcut. „România trebuie să rămână o ţară mare producătoatoare de produse agricole, trebuie să rămână în piaţa internaţională, trebuie să-şi pregătească politica agricolă comună 2014-2020 şi, în acelaşi timp, un parteneriat sigur pentru cei care produc în România şi anume fermierii. Sunt convins că actualul Guvern, prin dinamica şi prin cunoştinţele şi prin tot ceea ce vrea să facă domnul prim-ministru, chiar în discuţiile pe care le-am avut pe problema agriculturii, există o garanţie că nivelul de atenţie faţă de agricultură va creşte, chiar faţă de cel pe care l-am avut până acum”, mai afirmat fostul ministru.

Premierul: MADR este unul dintre ministerele esenţiale în compoziţia prosperităţii noastre
De asemenea, primul ministru, Mihai Răzvan Ungureanu a subliniat importanţa acestui minister. „Este un minister foarte greu şi este un minister pivot în ansamblul economic al României. E un minister care, nu doar prin gradul de absorbţie al fondurilor, prin problemele pe care le are de rezolvat, de multe ori împiedicate în soluţionarea lor pe motive politice, poate să fie unul dintre ministerele esenţiale în compoziţia prosperităţii noastre. Este un minister care are un potenţial de creştere fantastic care printr-o atentă şi consistentă îndrumare mai severă, cu mână de fier, cu determinare se poate face şi ceea ce domnul ministru Tabără a pornit, o reformă profundă a agriculturii şi, implicit, o creştere reală de importanţă a economiei rurare în ansamblul economic al ţării", a spus Ungureanu.

Vizualizat: 4097 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Fuia: Trebuie luate măsuri serioase la ADS, pierde milioane de euro

Fuia: Trebuie luate măsuri serioase la ADS, pierde milioane de euro

Trebuie luate măsuri serioase la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) pentru că pierde bani pe bandă rulantă, a declarat Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii, la audierile din Comisiile parlamentare pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

Stelian Fuia: În 2012 preţul pâinii va fi similar cu cel din 2011

Stelian Fuia: În 2012 preţul pâinii va fi similar cu cel din 2011

Preţul pâinii în 2012 ar putea fi similar cu cel de anul trecut, dacă şi preţul grâului se va menţine la acelaşi nivel, a declarat Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la finalul audierilor din Comisiile parlamentare pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

Cine este Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii şi ce cred fermierii despre el?

Cine este Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii şi ce cred fermierii despre el?

Deputatul PDL Stelian Fuia, care a fost, din 2010, şi preşedintele Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor, este noul ministru al Agriculturii. Cine este Stelian Fuia şi ce părere, dar şi ce aşteptări au câţiva dintre fermierii români de la noul ministru al Agriculturii?

Preşedintele Comisiei de agricultură a PDL va fi Stelian Fuia

Preşedintele Comisiei de agricultură a PDL va fi Stelian Fuia

Deputatul Stelian Fuia a fost ales sâmbătă preşedinte al Comisiei naţionale de agricultură şi dezvoltare rurală a Partidului Democrat Liberal.


Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Gogota Petru
|
02. 13, 2012. Monday 08:31

Camerele agricole este bine daca le infiintam dar sa se inceapa din nou,fara politizarea lor astfel ca in componenta celor care organizeaza alegerile sa fie femierii si nu bugetarii din structura directiilor agricole despre care se spune ca nu au obiectul muncii [si intradevar asta se intimpla] eu cred ca nici nu se pricep la nimic in afara de a incurca pe unul si a ajuta pe altul dupa cum li se dicteaza .Dupa ce se fac alegerile sigur ca este nevoie si de ei la partea de munca efctiva in birouri dar lor trebuie sa li sa dea de lucru si dupa aceea intrebati ce au facut nu doar sa faca act de prezenta cum sint obisnuiti acuma.Conducerea si strategiile dupa cum se conduc trebuie sa apatina fermierilor pentru ca sint singurii interesati direct de efienta lor.

1.
romana
|
02. 11, 2012. Saturday 17:11

Camere agricole , dar cu specialisti,profesionisti. Nu cu NULITATI.
Angazare prin concurs. Evaluare serioasa cu specialisti de afara ,nu cu cei corupti din Romania. Doar asa vom realiza ceva. Afara cu nulitatile,coruptii...

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii