Potrivit Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, posturile vacante de director executiv la direcţiile pentru agricultură Alba, Cluj, Galaţi şi Tulcea au fost scoase la concurs în această lună.
Întrucât sunt funcţii publice de conducere, organizarea concursului de recrutare cade în sarcina Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
Candidaţii la şefia direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală din cele patru judeţe se vor prezenta în faţa comisiei de examinare pe data de 19 martie a.c.
Astfel, campania agricolă de primăvară îi va găsi gata însămânţaţi pe noii directori în solul fertil al politicilor agricole.
Ministrul a detaşat 26 de directori în alte judeţe
Foştii titulari ai direcţiilor Agricole au căzut la “asolamentul” din toamna trecută, atunci când ministrul Daniel Constantin a hotărât detaşarea în alte judeţe, pentru patru luni, a nu mai puţin de 26 de directori ai direcţiilor agricole judeţene după un algoritm ştiut numai de matematicienii din MADR. Motivul explicat de şeful MADR a fost lipsa de comunicare dintre directori şi fermieri!? În opinia ministrului Constantin, şefii direcţiilor agricole s-au făcut vinovaţi de faptul că nu au anunţat micii fermieri despre măsurile de sprijin ale Guvernului privind ajutorul de minimis. Cam subţirel ni se pare! Cel puţin, în cazul judeţului Galaţi, motivul nu are consistenţă! Aproximativ 20 de mii de agricultori gălăţeni au beneficiat, în total, în anul 2012, de peste 6,5 milioane de lei ajutoare de minimis.
Dar, se pare că, adevăratul motiv trebuie căutat în altă parte, în zona politicului! În general, directorii provin dintre membrii PDL şi trebuiau înlocuiţi cu reprezentanţii actualei coaliţii aflate la putere. Întrucât nu puteau fi eliberaţi din funcţii, deoarece sunt funcţionari publici, deci au ocupat postul prin concurs, ministrul Daniel Constantin a ales eleganta şi cinica măsură ca şefii direcţiilor agricole să fie detaşaţi în alte judeţe. Nemulţumiţi, aceştia urmau să îşi prezinte demisia. Unii s-au îmbolnăvit de sindromul “detaşaritei cronice acute” şi au intrat în concediu medical! Alţii s-au cerut… mai jos pe scara ierarhică sau chiar afară. De aceea, o bună bucată de vreme, în direcţiile agricole din ţară s-a instalat haosul…
Demisiile titularilor au vacantat funcţiile de conducere
Prezentăm succint situaţia din judeţele pentru care se organizează concurs. Fosta directoare de la DADR Galaţi, Profira Onode, şi-a prezentat demisia în faţa secretarului de stat Daniel Botănoiu, solicitând să fie instalată pe funcţia de şef serviciu. La Cluj, postul de şef al Direcţiei pentru Agricultură a rămas vacant după ce titularul Grigore Onaciu şi-a dat demisia. Acelaşi lucru l-a făcut şi Nicolae Budrală, directorul Direcţiei Agricole Alba, cel care le-a declarat reporterilor de la CityNews că a fost sunat „de la Bucureşti” pentru a i se cere, pur şi simplu, demisia! Şi la Tulcea, funcţia este vacantă. Vasile Gudu a refuzat detaşarea în interes de serviciu, iar câteva luni mai târziu a fost ales deputat în Parlamentul României.
Bulibăşeala de la minister
Un caz interesant este cel de la Gorj. Deşi mandatul său a încetat la data de 1 martie, Dan Tănăsescu, director executiv interimar al DADR, a declarat, pe 4 martie a.c., pentru Radio Tg. Jiu, că de la minister a fost informat verbal să rămână pe post până de Ziua Copilului, 1 iunie! Or, MADR anunţase concurs pentru ocuparea funcţiei publice de conducere a DADR Gorj rămasă vacantă!