Adama
Vinasa Rompak

Cine este Stelian Fuia, noul ministru al Agriculturii şi ce cred fermierii despre el?

Publicat: 07 februarie 2012 - 23:54
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Deputatul PDL Stelian Fuia, care a fost, din 2010, şi preşedintele Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor, este noul ministru al Agriculturii. Cine este Stelian Fuia şi ce părere, dar şi ce aşteptări au câţiva dintre fermierii români de la noul ministru al Agriculturii?


Cine este Stelian Fuia?

Potrivit propriului CV, Stelian Fuia (44 de ani) este agronom de profesie şi Doctor în Management şi Marketing Agricol, iar din septembrie 2010, preşedinte al Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice din Camera Deputaţilor.

STUDII:
1982-1986: Liceul Agricol Fundulea
1989-1993: Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMVB)
1993-1999: USAMVB - Studii doctorat, specializarea Management şi Marketing în Agricultură
1998: Purdue University (SUA) - Curs specializare Management în Afaceri
1999: Universitatea Harvard (SUA) – Curs Management şi Marketing Strategic
1999: Universitatea Kellog (SUA) – Curs Strategii de negocieri pentru manageri
2002-2005: Universitatea Preston (SUA) – Studii Master în Administrarea Afacerilor (Business Administration)
Cursuri interne ale companiei Monsanto (SUAA) în vânzări, marketing, managementul proiectelor, precum şi în afaceri cu seminţe şi biotehnologii.

EXPERIENŢĂ PROFESIONALĂ:
1993-1995: Specialist marketing – AgrEvo GmbH, biroul România
1995-1996: Manager Vânzări - Monsanto România SRL
1996-1999: Business Development Manager pentru Europa Centrală şi CIS (fostul URSS) – Monsanto Europe SA, Bruxelles, Belgia
1999-2002: Director Comercial – Monsanto Romania Ltd.
2002-2005: Director Executiv Procera Agrochemicals România
2005-2007: Director General SCDPMA Fundulea

stelian-fuia_b

Stelian Fuia a intrat în politică în 2004, devenind vicepreşedinte al PD Călăraşi, funcţie ocupată până în 2006. Apoi, a devenit secretar general al PD Călăraşi (2006-2007), prim-vicepreşedinte al PD Călăraşi (2007-2008), iar din 2008 este preşedinte al organizaţiei judeţene a PDL Călăraşi. Fuia este deputat de Călăraşi din 2007, când i-a luat locul Adinei Vălean (PNL), devenită europarlamentar. În cifre, activitatea sa parlamentară arată astfel: luări de cuvânt: 27 (în 20 şedinţe), declaraţii politice: 9, propuneri legislative iniţiate: 59, întrebări şi interpelări: 1

În septembrie 2011, Stelian Fuia a fost ales preşedinte al Comisiei pentru Agricultură a PDL.

În plan personal, Stelian Fuia, care a împlinit 44 de ani la 1 ianuarie 2012, s-a născut la Fundulea, jud. Călăraşi, este căsătorit şi are o fiică. Acesta se declară de naţionalitate română şi de religie ortodoxă.

De-a lungul timpului, Fuia a fost acuzat în presă de falimentarea SCDPMA Fundulea, printr-o firmă pentru care lucra şi la care este şi acţionar, de implicare, printr-o firmă a cumnatului său, la care era şi acţionar, în trafic de armament, de afaceri bănoase, dar şi dubioase cu statul. Conform propriei declaraţii de interese din 14 iunie 2011, Stelian Fuia deţine acţiuni la trei societăţi comerciale: Synchem Agroindustries, firmă de ridicare a deşeurilor şi resturilor - 100%, Procera Biofuels - 0,0012% şi SC Fuia Management&Investments SRL, al cărei domeniu de activitate nu este precizat - 50% din acţiuni.

Anul trecut, la constituirea Comitetului Naţional de Iniţiativă (CNI) pentru Camerele Agricole, Stelian Fuia a fost acuzat de preşedintele Agrostar, Ştefan Niculae, că l-a impus în CNI drept reperezentant al organizaţiilor profesionale ale producătorilor agricoli pe un apropiat al său, Vasile Iliuţă, din partea Consorţiului de Extensie şi Dezvoltare Rurală din comuna Vâlcelele, judeţul Călăraşi, în defavoarea unui reprezentant al Federaţiei Agrostar. Vasile Iliuţă a fost singurul care a rămas în CNI după ce ceilalţi şase reprezentanţi ai producătorilor agricoli au demisionat sau şi-au suspendat activitatea.


Ce vor fermierii de la viitorul ministru al Agriculturii?

Laurenţiu Baciu, preşedinte interimar al LAPAR: „Ministerul, indiferent cine îl conduce, trebuie să se ocupe de problemele agricultorilor, şi nu să îi încurce mai mult”

„Pe domnul Fuia prea bine nu îl cunosc, ştiu că are o afacere ca şi noi, am avut o discuţie cu dânsul la Comisia pentru Agrcultură, atunci era în tabăra noastră, nu în cea a lui Tabără, dar nu ştiu cum va gândi acuma. Şi despre ministrul Tabără aveam o impresie bună până a ajuns la minister”, ne-a spus Laurenţiu Baciu, preşedintele interimar al LAPAR.

Chiar dacă fermierii români nu au vreun cuvânt de spus atunci când vine vorba de cine conduce Agricultura, Laurenţiu Baciu afirmă că oricine ar fi ministru, acesta trebuie să fie un bun manager şi să lucreze pentru agricultori: „Cel puţin cât sunt eu la LAPAR, vreau să introducem respectul faţă de cei care contribuie la buget. Aş vrea să se înţeleagă că ministerul, indiferent cine îl conduce, trebuie să se ocupe de problemele agricultorilor, şi nu să îi încurce mai mult, pentru că de douăzeci de ani, toţi care au fost acolo, cu excepţia unuia singur, şi anume Traian Remeş, n-au făcut nimic altceva, parcă au fost puşi împotriva agricultorilor. Noi nu suntem de rea-credinţă, ne gândim şi la bugetul statului, dar toate politicile sunt făcute cu spatele, contra noastră şi nu înţeleg de ce. Nici o politică nu este dusă până la capăt, parcă li se opreşte creierul la mijloc.

Chiar nu mă interesează cine va fi ministru al Agriculturii, dacă va gândi odată cu noi. Scopul ministrului este să se ocupe de business în agricultură. El când ia ministerul ăsta, trebuie să se ocupe de el ca de o afacere, să scoată bani pentru România cu el, că bani se pot scoate, mai ales din agricultură.”

Referitor la discuţiile din 2 februarie 2012 dintre reprezentanţii LAPAR şi fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu şi secretarul de stat Gheorghe Gherghina legat de găsirea unor sume în buget care să permită acordarea subvenţiei naţionale pe suprafaţă la valoarea iniţială promisă de 73,35 euro/ha, „promisiunile au căzut pentru că a căzut Guvernul şi trebuie să reluăm de la început”, ne-a mai spus preşedintele interimar al LAPAR.

Laurenţiu Baciu a mai spus că nu s-a hotărât încă dacă va candida la funcţia de preşedinte al LAPAR. Conducerea Ligii va fi aleasă în Adunarea Generală din 23 februarie 2012.

Daniel Botănoiu, preşedinte Confederaţia ProAgro: Dialog social, revizuirea PNDR şi investiţii în agricultură şi politici agricole şi măsuri de sprijin la nivel european – „Dacă le face pe astea, e tare!”

„E un tip care a terminat o şcoală, nu este unul venit din afara sistemului, bănuiesc că ştie foarte bine cu se mănâncă sectorul ăsta, are şi afacerile lui, deci teoretic n-ar trebui să fie probleme din punctul ăsta de vedere, dar, ştiţi cum e, când îşi vâră politica coada, atunci e mai greu. Sper să îşi şi realizeze scopul, dacă ajunge ministru, bineînţeles”, spune preşedintele ProAgro despre Stealian Fuia, cu care a fost coleg de facultate şi despre care afirmă că are o părere bună.

Indiferent însă de cine va fi ministru al Agriculturii, Botănoiu susţine că are trei cerinţe importante de la cel ce va conduce ministerul: „Eu am trei lucrui: să funcţioneze dialogul social, reviziurea PNDR, a măsurilor şi investiţiilor în agricultură în general şi trei, politicile agricole şi măsurile de susţinere să fie la fel cum au şi ceilalţi fermieri europeni, să le avem şi noi implementate şi să fie armoizate cu Politica Agricolă Comună. Dacă le realizează pe astea trei e tare şi lucrurile sunt în regulă. Eu mi-aş dori să nu mai fie măsuri de genul să se schimbe ghidul în timpul aplicării, iar dacă i-ai promis fermierului că-i dai un ban, dă-i-l la timp, dacă i-ai promis că-i dai 173 de euro, dă-i 173 şi nu mai tăia din ei, dacă există o măsură pe care poţi s-o faci financiar, spune-i că poţi s-o faci sau nu, şi toate astea vin în urma unui dialog real, că dacă îţi chemi iar prietenii acolo şi negociezi doar cu ei.... Noi mai ştim că au mai fost nişte discuţii legate de Camerele Agricole în care el (Stelian Fuia-n.red.) a susţinut o anumită parte în detrimentul Federaţiei Agrostar, dar astea sunt lucuri întâmplate deja, vrem să vedem unele noi şi sper să avansăm, nu să regresăm”.

Claudiu Frânc, preşedinte FCBR: „Eu mi-aş dori să fie un om de dialog, cu care să se poată lucra”

„Aşteptăm fapte, nu vorbe, că de vorbe, mai frumos decât domnul Tabără nu prea au vorbit mulţi, dar vrem şi rezultatele de această dată, cu toate că trebuie să fim conştienţi că actualul Guvern nu va putea face multe până la viitoarele alegeri pentru că nu-i timp, până se obişnuiesc, dar dacă s-ar face măcar puţină ordine prin aceste instituţii tot ar fi bine. Şi omul contează foarte mult, dar dacă nu înţelege să îşi facă o echipă cu care să lucreze şi care să înţeleagă lucrurile, oricât ar fi el de bun, singur nu poate să facă, pentru că este un minister care are foarte multe probleme.

E bine că domnul Fuia are contact cu agricultura reală prin aceste firme cu care a lucrat, pentru că vede exact care este situaţia fermierilor care trebuie să îşi plătească inputurile. Dacă nu vor înţelege că trebuie totuşi ca fermierii din fermele comerciale, cei care contăm în agricultura reală, atâţia câţi suntem, trebuie să ne facem o predictibilitate clară a cheltuielilor şi a veniturilor, mai ales că venim după un an în care toată lumea a jubilat pe seama recoltelor mult prea lăudate, atunci vom avea mari probleme”, ne-a spus preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Claudiu Frânc.

Preşedintele FCBR ştie însă că Stelian Fuia este, deocamdată, doar o variantă şi că „lucrurile sunt în mişcare”, dar afirmă şi el că oricare ar fi viitorul ministru al Agriculturii, dialogul şi consultarea cu fermierii sunt esenţiale: „Eu mi-aş dori să fie un om de dialog, cu care să se poată lucra. După mine, cel mai bun ministru din acest punct de vedere a fost Cioloş. De atunci, toţi miniştri au venit şi ne-au impus.”

Adunarea Generală a FCBR va avea loc în 16 februarie 2012, la Târgu Mureş, unde va fi stabilit, pe baza propunerilor asociaţiilor membre, şi programul de activitate al Federaţiei pentru acest an şi lista de revendicări ce va fi transmisă viitorului ministru al Agriculturii, oricare va fi acesta.

Cum îl lăuda Tabără: Stelian Fuia „este un om care se pricepe la agricultură, are multe în comun cu agricultura!”

„Este un om care se pricepe la agricultură, are multe în comun cu agricultura!”, spunea despre Stelian Fuia fostul ministru Valeriu Tabără, anul trecut în septembrie, când Fuia a fost ales preşedinte al Comisiei pentru Agricultură a PDL.

 

Vizualizat: 5368 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

LAPAR a discutat problemele agriculturii cu ministrul Finanţelor Publice

LAPAR a discutat problemele agriculturii cu ministrul Finanţelor Publice

În 31 ianuarie 2012, o delegaţie a Ligii Asociaţiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR) condusă de preşedintele LAPAR - Laurenţiu Baciu s-a întâlnit la sediul MFP cu conducerea Ministerului Finanţelor Publice, ministrul Gheorghe Ialomiţianu, potrivit unui comunicat de presă al Ligii.

Preşedintele Comisiei de agricultură a PDL va fi Stelian Fuia

Preşedintele Comisiei de agricultură a PDL va fi Stelian Fuia

Deputatul Stelian Fuia a fost ales sâmbătă preşedinte al Comisiei naţionale de agricultură şi dezvoltare rurală a Partidului Democrat Liberal.


Senatorii au respins propunerea ca fermierii să primească banii pe hectar doar dacă folosesc sămânţă certificată

Senatorii au respins propunerea ca fermierii să primească banii pe hectar doar dacă folosesc sămânţă certificată

Senatorii au respins în 7 septembrie a.c. propunerea legislativă care prevedea ca agricultorii să poată beneficia de sprijinul direct şi complementar pe suprafaţă numai dacă utilizează sămânţă certificată pentru culturile de plante oleaginoase şi furajere.

Tabără în vizită pe câmpurile experimentale PROCERA

Tabără în vizită pe câmpurile experimentale PROCERA

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a vizitat, marţi 30 august 2011, câmpurile experimentale ale companiei PROCERA din judeţul Călăraşi. Alături de el a mai fost prezent şi preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, Stelian Fuia.

„Să negociem la sânge cu UE politica agricolă”

„Să negociem la sânge cu UE politica agricolă”

Avem şanse să devenim o forţă europeană în agricultură. Trebuie doar să luptăm pentru interesele noastre la nivel european, spune şeful Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Pavel Marian
|
02. 08, 2012. Wednesday 09:10

Sunt inginer agronom, si cred ca d-l ministru ar trebui sa vada partea de finantare a fermierilor.., subventiile in primul rand, apoi partea cu terenurile agricole pe care ni le cumpara strainii, ca eu unul am incercat , am cumparat cu imprumuturi de la banci si acum a trebuit sa vand aceste terenuri sa-mi achit datoriile la alti banditi care fac ingrasaminte, substante, seminte la niste preturi ca lucram numai pentru ei!

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii