Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Ce se întâmplă cu Camerele agricole? Premierul Dacian Cioloș are un cuvânt decisiv!

Publicat: 02 februarie 2016 - 17:18
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Premierul Dacian Cioloș ţine ca toate Camerele agricole să treacă în sectorul privat şi să fie de utilitate publică, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor.

Premierul ţine foarte mult (la un model - n.red.) inspirat din cel franţuzesc, în care toată consultanţa, respectiv Camerele agricole să fie în sectorul privat, dar de utilitate publică, să fie finanţate de Ministerul Agriculturii timp de patru ani şi ulterior să intre pe autofinanţare din contribuţiile fermierilor. Noi, cu camerele agricole şi consultanţa ne adresăm micilor şi producătorilor medii şi am dubii că ei vor reuşi să finanţeze aceste camere agricole (după cei patru ani - n.red.). Acum avem în 14 judeţe Camere Agricole. Va exista posibilitatea să scoatem de la Consiliile Judeţene consultanţa şi să o trecem pe toată în privat prin camerele agricole naţionale sau private, a explicat Irimescu, citat de Agerpres.

Consultanța ar putea trece la Direcțiile Agricole

Ministrul Agriculturii a precizat că toată consultanţa ar trebui să treacă în cadrul Direcţiilor Agricole judeţene. Semnul meu de întrebare este dacă într-adevăr vor reuşi să-şi asigure finanţarea după cei patru ani. O soluţie la îndemână ar fi să treacă partea de consultanţă în cadrul Direcţiilor Agricole judeţene. Nu este imposibil nici să descentralizăm, este de părere Irimescu.

camerele-agricole_INTERZIS-FERMIERILOR_b

Camerele agricole trebuie să fie ale fermierilor și să aibă putere de decizie!

Premierul Dacian Cioloș este atașat de proiectul Camerelor agricole: primele discuții privind înființarea acestora în România au apărut exact pe vremea când Cioloș era ministru al Agriculturii. Numai că de atunci, proiectul Camerelor agricole a fost sabotat de mai toți politicienii care au condus agricultura.

Anul trecut, Fundaţia Revistei Ferma a demarat proiectul „Camerele agricole: putere de decizie pentru fermieri!", materializat prin PETIŢIA pentru revenirea la forma iniţială a Legii Camerelor Agricole (prevederile Legii nr. 122/2012, cu amendamente) şi abrogarea OUG nr. 58/2013. Pe scurt, se cere revenirea la atribuţiile cu putere de decizie pentru fermieri, pe care Ordonanţa 58 le-a eliminat complet! În OUG 58 nu se mai regăsesc: reprezentarea fermierilor în relaţiile cu consiliile locale şi primăriile; certificarea calităţii de producător agricol; asigurarea de consultanţă juridică de specialitate celor pe care îi reprezintă; avizarea scoaterii din circuitul agricol a terenurilor agricole; elaborarea documentaţiilor pentru schimbarea categoriei de folosinţă a terenurilor şi pentru înscrierea în cartea funciară a terenurilor agricole şi forestiere; nominalizarea a câte unui consilier pentru Ministerul Agriculturii, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Finanţelor. De la 18 atrtibuţii ale Camerelor agricole judeţene şi 35 ale Camerei naţionale prevăzute în Legea 283/2010, republicată, s-a ajuns la 7 atribuţii ale Camerelor judeţene şi 10 pentru Camera agricolă naţională în Ordonanţa de Urgenţă nr. 58/2013 a Guvernului României.

În prezent, la nivel național sunt doar 14 Camere agricole ale fermierilor. În iunie 2015, deputaţii din Comisia pentru Agricultură au respins propunerea legislativă prin care se stabilea un nou termen, de 9 luni de zile, pentru constituirea camerelor agricole în judeţele în care acestea nu au fost înfiinţate.

Vizualizat: 2618 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
codrina
|
02. 03, 2016. Wednesday 13:17

Domnul Premier Ciolos este pe langa situatia de fapt si de drept!Poate ar trebui sa-i reamintiti domnului premier al Romaniei ca, dupa marea reorganizare a MADR, directiile agricole au ramas cu 4-9 angajati dar, cu directori numiti prin Ordin de domnul ministru si retribuiti corespunzator?!...Totodata poate va raspunde domnul premier cu cine vrea sa faca consultanta la directiile agricole judetene ca, daca cere dosarele profesionala si CV-urile angajatilor ramasi s-ar putea sa se trezeasca la durerosul adevar. Concret! pe ici pe colo exista 1-3 max.specialisti agricoli iar pentru consultanta iti trebuies oameni super pregatiti caci domeniul este vast. Doar, nu-l doare gura sa faca afirmatii de genul!

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

În standul producătorul suedez de la Agritechnica 2019 au fost prezentate o serie de noutăţi: semănătoarea de precizie şi de mare viteză - Temp L, grapa pentru pregătirea patului germinativ - NZ Extreme 1425 cu o lăţime de lucru de 14,25m şi sistem inovativ - Tempo WideLining - care oferă posibilitatea realizării de cărări tehnologice păstrând densitatea (plante/ha) şi care este destinat fermierilor care distribuie dejecţii lichide în culturile de porumb siloz.

#agroinfo, #vaderstad

Interviu cu Sorin Radu - reprezentant Väderstad România;

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii