Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) va face pe 13 noiembrie o analiză a tuturor proiectelor din fostul PNDR 2007-2013, aflate în derulare. AFIR va stabili cu cine merită să meargă mai departe și cine merită să fie finanțat în continuare.
Toți beneficiarii trag tare ca să facă plăți. Pe 13 noiembrie, AFIR va face o analiză la nivel național, să vadă câte proiecte au solicitat fonduri, care nu au solicitat nu vor mai continua în anul următor pe facilitatea de tranziție. Cele care au solicitat ori avans, ori plăți ordinare, avans de cel puțin 4% sau plăți ordinare, noi am zis de cel puțin 25%. Dar să vedem cât de multe au 25, ca să se încadreze și în suma pe care o avem pentru tranziție, acelea vor continua și în anul următor, spune George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Daniel Constantin susține, la rândul său, că niciun beneficiar al fondurilor europene nu va pierde banii. Plățile se vor face, dincolo de termenul limită, din bani transferați din noul PNDR 2014-2020.
Toți cei care nu reușesc să termine proiectele, fie că vorbim de beneficiari publici, autorități publice, primării, fie că vorbim de beneficiarii privați, societățile care au deja semnate cererile de finanțare, proiectele acestora vor merge mai departe fără niciun fel de problemă până pe data de 13 noiembrie. Din această dată se va face o prelungire a tuturor proiectelor care au, fie 25% din investiții efectuate, fie au depus actele pentru a se deconta avansul pe care l-au primit pentru acele proiecte. Declarația a fost făcută de Daniel Constantin pe 24 septembrie, la Pitești, când s-au lansat cele trei linii de finanțare pe infrastructură din PNDR 2014-2020.
Singura măsură de finanțare pentru care nu vor fi decontate cheltuielile este 312 – investiții în activități nonagricole. Comisia Europeană s-a opus prelungirii termenului de decontare a cheltuielilor.