Adama
Vinasa Rompak

Tabără: Bilanţ agricol la un an de mandat

Publicat: 27 septembrie 2011 - 22:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La un an de la preluarea funcţiei de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără a ţinut să puncteze acţiunile MADR, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la sediul instituţiei.

Sectorul vegetal cuprinde, la nivel legislativ, o serie de măsuri, derulate în perioada septembrie 2010 - septembrie 2011, prin care au fost iniţiate şi adoptate un număr de 28 acte normative (o ordonanţă, şase hotărâri şi 21 ordine de ministru), privind reglementarea sistemului.

Aceste acte au vizat, în principal, realizarea obiectivelor care privesc:
•    Absorbţia fondurilor comunitare alocate, prin aplicarea schemelor de plăţi directe
•    Implementarea schemelor de ajutor de stat pentru fermieri
•    Eficientizarea organizării şi funcţionării pieţelor agricole, venituri crescute pentru fermieri
•    Obţinerea de producţii la un nivel care să asigure necesarul de consum intern şi disponibil pentru schimburi comerciale intracomunitare şi cu ţări terţe care să conducă la echilibrarea balanţei comerciale cu produse agricole.

Sectorul zootehnic numără 19 acte normative, iniţiate şi  adoptate (două ordonanţe, 12 Hotărîri de Guvern şi cinci Ordine de ministru). Aceste acte normative au constituit suportul legal pentru implementarea următoarelor aspecte: măsuri şi politici sectoriale; sprijin financiar acordat fermierilor; reglementarea pieţelor agricole; prevenirea şi gestionarea a crizelor şi reorganizare instituţională.    

Principalele forme de sprijin în acest sector au fost:
•    Plăţi Naţionale Complementare Directe pentru bovine, ovine şi caprine (CNDP);
•    Ajutor de stat pentru bunăstarea păsărilor (HG nr. 838/2010) şi porcinelor (HG nr. 839/2010)
•    Ajutor de stat pentru ameliorarea raselor de animale, în limita sumei de 12.500.000 lei în anul 2011
•    Finanţarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2011-2013, în limita sumei de 29.402.288,66 lei pentru anul 2011 (HG nr. 245/2011)
•    Ajutor de stat pentru colectarea cadavrelor de animale
•    Sprijin comunitar pentru vaci de lapte din zone defavorizate (fonduri FEGA)
•    Sprijin comunitar pentru depozitarea privată a cărnii de porc
•    Sprjin pentru valorificarea superioară a produselor de origine animală
•    Ajutor de stat pentru conservarea resurselor genetice animale

În domeniul pescuitului şi acvaculturii, MADR a urmărit un program privind politica de privatizare şi concesionare. Au fost abordate, în acest sens:
•    Elaborarea strategiei, politicilor şi a proiectelor de acte normative
•    Administrarea resurselor acvatice vii
•    Acvacultura
•    Procesarea şi piaţa produselor pescǎreşti
•    Organizarea bazei  de date, statistica pescuitului şi Politici maritime
•    Privatizarea şi concesionarea

Programul Operaţional pentru Pescuit 2007- 2013, implementare

Principalele acţiuni iniţiate şi obiective îndeplinite în perioada 1 septembrie 2010- 1 septembrie 2011 privind implementarea Programului Operaţional pentru Pescuit sunt următoarele:

•    Lansarea apelurilor de primire cereri de finanţare
•    Redeschiderea apelului de primire cereri de finanţare pentru măsurile axelor prioritare 1 - 3, în data de 4 aprilie 2011
•    S-a promovat măsura 2.4 „Schema de inginerie financiară”, contractată în urma parcurgerii etapei de licitaţie publică, proiectul de prestări servicii al cărei obiect acela de a oferi „Servicii de garantare a creditelor bancare pentru beneficiarii eligibili ai POP”, în valoare de 13.999.364 euro (59.774.484,39 lei)

Domeniul fitosanitar a fost susţinut de activităţi specifice, iar în vederea realizării obiectivelor stabilite fost iniţiate şi aprobate un număr de şase acte normative (o Hotărâre de Guvern şi cinci Ordine de ministru).
Acestea reglementează activitatea de protecţie a plantelor şi carantina fitosanitară, omologarea, controlul comercializării şi utilizării produselor de protecţie a plantelor şi controlul reziduurilor de pesticide în plante şi produse vegetale.

Stadiul implementării proiectelor prin PNDR este următorul:
•    S-a realizat contractarea fondurilor aferente măsurilor majore de investiţii (121, 123, 312, 313, 322) în proporţie de 77%
•    S-au efectuat plăţi în valoare de 1.079,4 mil. euro, ceea ce a condus la o creştere a gradului de absorbţie de la 14,34% la 25,03%
Rezultatele înregistrate în implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală au fost pozitive.

Însă, au existat şi anumite măsuri care nu s-au bucurat de popularitate în rândul potenţialilor beneficiari, cum ar măsurile 142 „Înfiinţarea grupurilor de producători” şi 221 „Prima împădurire a terenurilor agricole” .

Vizualizat: 1617 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Bilanţul unui an la şefia MADR: care au fost obiectivele şi realizările lui Tabără?

Bilanţul unui an la şefia MADR: care au fost obiectivele şi realizările lui Tabără?

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, a prezentat într-o conferinţă de presă la sediul ministerului, bilanţul unui an de la preluarea mandatului (septembrie 2010-septembrie 2011).

Tabără: Agricultura are nevoie de noi sisteme de piaţă

Tabără: Agricultura are nevoie de noi sisteme de piaţă

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a declarat, în cadrul lucrărilor Comisiei pentru agricultură a Partidului Democrat Liberal, că sistemele de piaţă trebuie reorganizate.

Priorităţile Guvernului: Plata subvenţiei pe hectar şi modificarea legii cadastrului

Priorităţile Guvernului: Plata subvenţiei pe hectar şi modificarea legii cadastrului

Plata subvenţiei pe suprafaţa cultivată şi modificarea legii cadastrului se află printre obiectivele Guvernului, a declarat, premierul Emil Boc, prezent la lucrările Comisiei naţionale de agricultură şi dezvoltare rurală a PDL.

Tabără: Protestele salariaţiilor USIF nu sunt îndreptăţite

Tabără: Protestele salariaţiilor USIF nu sunt îndreptăţite

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Valeriu Tabară, consideră că protestele angajaţilor din sectorul de îmbunătăţiri funciare din faţa ministerului nu sunt îndreptăţite, în condiţiile în care aceştia solicită menţinerea unui „sistem putred” şi nefuncţional.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii