Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Bălțata Românească tip Simmental face antecameră la Asociația Europeană!

Publicat: 07 august 2015 - 21:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Două organizații ale crescătorilor de bovine din România sunt în competiție pentru statutul de membru al Asociației Europene Bălțata tip Simmental. În timp ce una a depus cerere într-un cadru solemn, cealaltă a făcut acest lucru pe tăcute.

Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine, a organizat într-un cadru solemn  luarea la cunoștință a cererii pe care organizația a făcut-o la Asociația Europeană de Bălțată. Georg Rohmoser, secretarul general al Asociației Europene, a semnat, practic, un proces-verbal că a înregistrat cererea. Și răspunsul când vine? Nu știu în cât timp vine răspunsul lor. Nu puteam acum să-l forțez să-mi dea un răspuns. Cred că-l vom primi în timpul cel mai scurt, spune optimist Claudiu Frânc.

Federația Crescătorilor de Bovine nu este singurul candidat la statutul de membru al Asociației Europene.  În urmă cu trei zile a depus o cerere și Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată tip Simmental din Brașov. Spre deosebire de adversar, Asociația a trimis solicitarea într-o discreție absolută.  Crescătorii de vaci Bălțată tip Simmental din România vor avea un singur reprezentant în Asociația Europeană, spune Georg Rohmoser. Secretarul general  a adăugat că primul Congres Internațional al rasei a fost organizat chiar de Asociația Europeană în Elveția, în aprilie anul acesta. Știu că atunci au participat reprezentanți ai Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțată din România, cei care țin și Cartea de Rasă. Nu ne-am decis, deocamdată, pe care dintre cele două organizații o vom accepta.

secretarul-general-baltata_b

Claudiu Frânc și Georg Rohmoser la Congresul Internațional de la Târgu Mureș

Nemții au fost uluiți de timpul scurt în care Federația a reușit să organizeze un Congres Internațional. Noi, în Bavaria, când organizăm un congres avem nevoie de un an pentru pregătiri, spune Georg Rohmoser. Claudiu Frânc l-a cunoscut pe secretarul general al Asociației Europene  abia în urmă cu două luni. Cei doi își amintesc diferit cum s-au cunoscut. Am fost în Bavaria împreună cu organizația noastră de însămânțări și așa am ajuns să-l cunosc pe Georg Rohmoser, spune Frânc. Pe Claudiu Frânc mi l-au prezentat cei de la compania Semtest BVN, își amintește Georg Rohmoser.

Cert este că amândoi au căzut de acord că atunci s-a ivit și ideea organizării unui congres la Târgu Mureș. Pe invitație s-a precizat că este prima ediție a Congresului Internațional Bălțată, deși cum spune chiar secretarul general prima ediție ar cam fi fost în Elveția. Probabil, este prima ediție din România.

Daniel Constantin nu a onorat invitația, nici președintele ANSVSA și nici vreun reprezentant al Registrului Genealogic al acestei rase.  Numele liderului Pro Agro a fost strigat de două ori, dar Emil Dumitru nu s-a arătat de nicăieri. În schimb, a ținut un discurs scurt și cu miez liderul LAPAR, Laurențiu Baciu. A criticat nepăsarea funcționarilor din instituțiile de stat, nepăsare de care se lovesc mereu fermierii.

Ministrul Agriculturii este plecat în străinătate și ne-a spus că va veni un secretar de stat. A venit președintele Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ) care, am aflat acum, are și rangul de secretar de stat, spune Claudiu Frânc.

La rândul lui, președintele ANZ, Lelior Iacob, s-a întrebat la microfon de ce nu e niciun reprezentant al Registrului Genealogic al Bălțatei, adică al Asociației Crescătorilor de Bălțată din Brașov. Organizația este cea care ține Cartea de rasă și care tocmai este n competiție cu Federația pentru un loc de membru în Asociația Europeană.

Vineri a fost prima zi a Congresului. Evenimentul continuă și sâmbătă cu prezentarea în ring a unor exemplare deosebite de bovine.

Vizualizat: 2348 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

NHR Agropartners la Agromalim 2019

NHR Agropartners la Agromalim 2019

Portofoliul NHR Agropartners de maşini şi utilaje agricole la Agromalim 2019 a cuprins combine şi tractoare Deutz-Fahr, încărcătoare telescopice JCB şi utilaje agricole Poettinger, Hardi, Bogballe şi Einboeck.
Interviu cu Florin Neacşu - director general adjunct NHR Agropartners.
Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Cons DDA la Agromalim 2019 Mewi la Agromalim 2019 ARTEX - Structuri uşoare acoperite

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii