Preţul mediu pentru carnea de vită australiană, în ceea ce priveşte vânzarea la poarta fermei, ar urma să ajungă anul acesta în jur de 279 de cenţi australieni, adică 0,187 de euro cenţi.
Anul trecut, preţurile erau în medie de 296 de cenţi, arată datele bursei australiene. Scăderea preţurilor pe termen scurt reflectă efectul competiţiei în creştere de pe piaţa australiană, dar şi influenţa exporturilor pe pieţele cheie, adică Coreea de Sud şi Japonia. În plus, se simte şi influenţa cursului valutar, dolarul australian fiind tot mai puternic în ultima perioadă.
Preţurile ar putea fi influenţate de capacitatea de refacere a stocului de animale vii, dacă va fi un sezon bun şi numărul de animale disponibile pentru abatorizare ar putea creşte. Spre exemplu, vremea mai puţin prielnică, ploioasă, în ultima parte a anului trecut şi prima parte a acestui an, au condus la o creştere a preţurilor cu până la 14 cenţi pe kilogram în ianuarie 2010.
În plus, reluarea creşterii economice pe principalele destinaţii de export - Japonia, Coreea de Sud, Taipei şi Indonezia - ar putea conduce la o creştere a cererii de carne. Dar şi aceste exporturi sunt dependente de cantitatea de carne de vită pe care producătorii americani o vor putea furniza pe aceste pieţe cheie, dacă vor fi insuficiente atunci şi cererea pentru produsele din Australia ar putea creşte.
Cercetările statisticienilor arată că pentru următorii ani, până în 2014-2015, preţurile medii ar urma să se stabilizeze la 270 de cenţi pentru un kilogram.