Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Autorităţile veterinare din Bulgaria au confirmat apariţia unui noi focar de febră aftoasă în zona frontierei cu Turcia.
Analizele efectuate într-un laborator din Sofia au confirmat existenţa virusului în şase din cele şapte probe luate de la cele 130 de animale din satul Granicear, situat în regiunea Burgas, informează joi Serviciului naţional sanitar-veterinar de la Sofia. Toate animalele fac parte dintr-o singură fermă şi vor fi sacrificate foarte curând.
Pe data de 20 martie, cu o zi înainte de termenul în care Comisia Europeană ar fi trebuit să ridice restricţiile impuse Bulgariei din cauza apariţiei febrei aftoase, un nou focar al bolii a fost depistat la o fermă din satul Kirovo, tot la frontiera cu Turcia.
De la începutul anului, autorităţile bulgare au stins mai multe focare ale maladiei care a reapărut în Bulgaria după 12 de ani în care nu a fost înregistrat niciun caz. În Turcia însă, sunt peste o mie de focare ale bolii.
Prima apariţia febrei aftoase a fost confirmată pe 10 ianuarie la animale domestice din satul Kosti după ce, la începutul lunii ianuarie, această maladie a fost depistată la un porc mistreţ vânat în regiunea Burgas, nu departe de graniţa cu Turcia. Al doilea focar a fost depistat în satul Rezovo, situat nu departe de Kosti. Boala este periculoasă doar pentru animale, nu şi pentru oameni. Ea este extrem de contagioasă şi poate să provoace pierderi economice foarte mari deoarece animalele contaminate nu se tratează, ci trebuie sacrificate.
În ianuarie Sofia şi-a anunţat intenţia de a ridica un gard de sârmă ghimpată în sudul ţării, de-a lungul frontierei sale de 143 de km cu Turcia, cu scopul de a limita răspândirea febrei aftoase.
Sursa: Agerpres