Autorităţle de la Kiev intenţionează să reînnoiască legislaţia referitoare la organismele modificate genetic, ca răspuns la creşterea pieţei ilicite, dar nu au precizat dacă urmăresc înăsprirea sau relaxarea interdicţiei de cultivare OMG.
Ucraina este un exportator global de produse agricole, iar incertitudinea cu privire la culturile modificate genetic ar putea afecta livrările către ţările în care aceste produse sunt interzise. Deşi a adoptat o lege privind organismele modificate genetic în 2007, aceasta nu conţine mecanisme de control şi are un număr mare de inconsecvenţe, recunosc autorităţile ucrainene.
"De jure, nu avem OMG-uri. Nu sunt produse, cultivate sau utilizate. De facto, însă, în ultimii ani, s-a format în ţară o piaţă paralelă a produselor OMG, care se află în circulaţie în afara oricărui control", a precizat ministerul agriculturii din ţara vecină. "Acest lucru încalcă interesele şi drepturile consumatorilor, care nu ştiu ce consumă. De asemenea, ameninţă reputaţia şi statutul statului nostru de exportator major de produse agricole de origine vegetală. Ucraina trebuie să garanteze relaţii comerciale şi economice echitabile", se arată într-un comunicat preluat de agenţia Reuters.
Prim-viceministrul agriculturii, Taras Vysotskiy, a spus că noua legislaţie trebuie să fie clar formulată şi toată lumea trebuie să înţeleagă regulile în ceea ce priveşte testarea, evaluarea impactului şi a ameninţărilor. "Scopul nostru, în primul rând, este să prescriem în mod clar procedura şi apoi să luăm o decizie politică - să stabilim ce restricţii, garanţii sau obligaţii se impun", a declarat acesta. Ucraina este un mare producător şi exportator global de cereale, seminţe oleaginoase şi uleiuri vegetale.