Elveţia este prima ţără din lume care intenţionează să introducă în constituţia ţării o garantare a "siguranţei alimentare" pentru toţi cetăţenii. În acest sens, duminică, 24 septembrie, va avea loc un referendum, pentru adoptarea acestei decizii majore.
Opoziţia este foarte mică la acest proiect, care este considerat de promotorii săi o garanţie pentru o viaţă decentă pentru viitoarele generaţii. Ministrul Economiei, Johann Schneider-Ammann afirma în luna iunie, la momentul lansării acestei iniţiative: "Securitatea alimentară înseamnă accesul permanent al populaţiei la suficientă hrană, de o calitate satisfăcătoare, la un preţ accesibil".
Includerea unui asemenea capitol în legea fundamentală a ţării înseamnă un angajament al statului în sensul susţinerii implicite a sectorului agricol, dar şi în ceea ce priveşte protecţia socială a categoriilor defavorizate. Susţinătorii articolului 104a al Constituţiei, asigură că introducerea acestui punct nu presupune schimbări legislative. Pe de altă parte, oponenţii deciziei afirmă că este un subiect care nu necesită să fie introdus în Costituţie, dacă nu implică schimbări legislative.
Acest referendum este primul dintr-o serie referitoare la politica agricolă a Elveţiei. Subiectul trezeşte numeroase dezbateri şi controverse de substanţă, referitoare la felul în care se vor proiecta în viitor deciziile luate în zilele noastre. Unii dintre cei care se opun iniţiativei, afirmă că legea garantează şi azi siguranţa alimentară a populaţiei, exprimând-o în mod implicit. Duminică vom putea vedea cum se va pronunţa populaţia referitor la o decizie care îşi propune să protejeze nevoile de bază ale cetăţeanului, indiferent de venit, dar să şi introducă măsuri de susţinere a sectorului agricol.