Preţ constant pentru laptele brut, livrat la poarta fermei, pentru laptele din regiunea italiană Lombardia, principalul producător din domeniu din peninsulă. Urmărind datele din tabelul alăturat putem descoperi că preţul practicat în primele patru luni ale anului a fost constant, la 33,16 euro pentru 100 de litri de lapte, fără taxa pe valoarea adăugată inclusă.
Tradiţia din ultimii ani arată că preţurile la lapte sunt mai ridicate în prima perioadă a anului, pentru ca ulterior să scadă, chiar dacă diferenţele nu sunt mari. Conform preţurilor medii anuale, cea mai mare valoare a fost înregistrată în anul 2008, cu 39,48 de euro pe 100 de litri. În 2009 s-a făcut simţită criza, scăderea a fost destul de abruptă, până la 32,3 euro.
Laptele unguresc este cu mult mai ieftin decât cel italian. Dacă în 2002, atunci când ţările din Europa de Est erau proaspăt sosite în Uniunea Europeană, diferenţa de preţ dintre preţul laptelui brut dintre cele două ţări era mai mic, de 5,35 de euro, ecartul a crescut constant, ajungând în 2009 la 10,42 de euro.
După primele estimări pe anul în curs, diferenţa de preţ mediu dintre laptele vândut în Ungaria şi Italia a scăzut faţă de 2009, ajungând la 8,19 euro per suta de litri.
Stabilitate în Slovacia
Evoluţia din primele luni ale acestui an arată că pe piaţa slovacă preţul laptelui se bucură de stabilitate. Dacă în ianuare se plătea 25,83 de euro pentru 100 de kilograme de lapte, fără taxa pe valoarea adăugată, în februarie preţul a urcat uşor la valoarea de 26,07 euro. În martie, scăderea a fost nesemnificativă, la 26,04 euro pe 100 de kilograme de lapte. Este evidentă creşterea faţă de situaţia de anul trecut dar şi diferenţele mari, în sens negativ, faţă de preţurile înregistrate în 2008.