Câteva mii de producători agricoli din Republica Moldova au protestat marţi, 31 iulie 2012, în mai multe localităţi împotriva deciziei Guvernului de majorare a taxei pe valoare adăugată (TVA) la producţia agricolă de la 8% la 20%, chiar dacă autorităţile au promis restituirea ulterioară a diferenţei.
Potrivit corespondentului Agerpres, Cornel Ciobanu, protestele au fost organizate de şase asociaţii ale agricultorilor, care și-au scos tractoarele și combinele pe marginea drumului pentru a-și arăta nemulțumirea faţă de politica bugetar-fiscală pentru anul 2013.
Mesajele agricultorilor din Rep. Moldova către guvernanţi: „Jos politica fiscală nechibzuită”, „Vrem dezvoltare, nu doar taxare”, „Pentru noi cei de la ţară, TVA e grea povară”, „Agricultura nu e colacul de salvare pentru buget”
Pe maşinile agricole au fost afișate lozinci cu mesajele „Jos politica fiscală nechibzuită”, „Vrem dezvoltare, nu doar taxare”, „Pentru noi cei de la ţară, TVA e grea povară”, „Agricultura nu e colacul de salvare pentru buget”, relatează presa din Republica Moldova.
În urma majorării TVA de la 8 la 20%, contribuţiile către stat ale producătorilor agricoli se vor mări cu aproximativ 40 milioane dolari, dar bugetul naţional va pierde de două ori mai mult, a declarat luni, 30 iulie 2012, într-o conferinţă de presă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, citat de Agerpres.
Cea mai mare problemă este mecanismul de restituire, care s-a dovedit a fi deficitar până în 2009, când funcţiona o schemă similară de impozitare în agricultură, potrivit preşedintelui sindicatului de ramură Uniagroprotect, Alexandru Slusari.
Parlamentul de la Chişinău a votat majorarea TVA cu restituirea ulterioară a acesteia, măsură ce ar urma să fie aplicată de la 1 ianuarie 2013, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, cu care Republica Moldova are semnat un program de finanţare în valoare de 570 milioane dolari.
Autorităţile de la Chişinău au majorat mai multe taxe şi accize începând cu 2013 pentru a creşte veniturile, în contextul în care veniturile pentru acest an sunt sub aşteptări, iar FMI şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare au redus prognoza privind creşterea economică a Republicii Moldova de la 6,5%, cât a fost în 2011, la 2,5-3% pentru acest an, mai relatează corespondentul Agerpres.