Conform raportului din luna septembrie al Departamentulu de Stat pentru Agricultură al SUA, producţia de porumb a fost estimată la 321 milioane tone, cu 13 milioane tone mai mică decât estimările din septembrie 2009. Producţia medie de porumb estimată este de 10,19 t/ha faţă de 10,35 t/ha la precedentul raport.
Deşi stocul intern de porumb este mai mare cu 8 milioane tone decât cel înregistrat anul trecut, în 2010 cererea este mult mai mare. Astfel, la sfârşitul anului de comercializare în curs (octombrie 2010) se estimează că stocul de porumb o să scadă la 22,9 milioane tone, compartiv cu 43,4 milioane tone cât s-a înregistrat în octombrie 2009. În cazul în care această estimare este corectă, atunci acestea vor fi cele mai mici stocuri de sfârşit de an comercial înregistrate în SUA începând din sezonul 1995-1996.
Aproape 40% din producţia globală de porumb se realizează în Statele Unite, astfel că orice variaţie la cifra de producţie va avea un impact mare la nivel mondial.
Pe plan global, producţia de porumb este estimată la 820 milioane tone, cu 6 milioane tone mai puţin decât se estimase luna trecută şi cu 10 milioane tone mai mult decât anul trecut. Scăderea producţiei de porumb din SUA este parţial compensată de producţia mai mare ce se va realiza în Argentina, unde estimările sunt mai optimiste cu 4 milioane tone faţă de luna trecută, respectiv o producţie totală de 25 milioane tone.
Necesarul de porumb la nivel mondial se estimează că va fi cu 5,8 milioane tone mai mare decât la precedentul raport, respectiv un total de 835 milioane tone. Raportat la producţie, rezultă deci un deficit de aproape 16 milioane tone. Combinat cu stocurile existente la începutul anului de comercializare, la sfâşitul acestui sezon stocul mondial de porumb va fi de 132 milioane tone, în scădere de la 148 milioane tone cât s-a înregistrat anul trecut.
Ungaria - recoltarea porumbului este întârziată
Ploile abundente de anul acesta din Ungaria au creat condiţii nefavorabile pentru maturarea porumbului şi au întârziat recoltarea. Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii din Ungaria, la această cultură se va obţine anul acesta o producţie medie de 6,7 t/ha, respectiv o producţie totală de 7,47 milioane tone, date relativ neschimbate faţă de situaţia de anul trecut.
Până în prima săptămână a lunii octombrie au fost recoltate 45 mii hectare de porumb dintr-un total de 1,117 milioane hectare cultivate. Anul trecut, la acceaşi dată fuseseră recoltate 380 mii hectare.
Condiţiile meteo pot întârzia recoltarea porumbului încă câteva săptâmâni, ceea ce va provoca probleme, respectiv întârzierea foarte mult a lucrărilor de pregătire a terenului şi semănatul culturilor de toamnă.
Anul acesta se constată o întârziere generală, în toată Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte epoca de recoltare a porumbului, ceea ce va avea ca efect creşterea preţurilor la cerealele furajere.