Apărători americani ai naturii au descoperit în pădurea tropicală din Haiti şase specii de broaşte autohtone despre care se credea că au dispărut de 20 de ani, au anunţat aceştia marţi, citaţi de AFP.
Oameni de ştiinţă din cadrul Conservation International (CI), organizaţie americană particulară de protejare a speciilor şi a Amphibian Specialist Group (ASG), specializată în protejarea amfibienilor, au făcut această descoperire în cursul unei expediţii din luna octombrie.
Ei au explorat o zonă muntoasă izolată din sud-vestul statului Haiti. Unul din obiectivele expediţiei a fost regăsirea broaştei Eleutherodactylus glanduliferoides, care n-a mai fost văzută de peste 25 de ani, şi altul, de a evalua numărul exemplarelor din alte 48 de specii de amfibieni care trăiesc în Haiti. Supravieţuirea lor depinde în mare măsură de conservarea regiunilor muntoase din sud-vestul şi sud-estul ţării. Dacă specialiştii în păstrarea biodiversităţii n-au găsit broasca pe care o căutau, au descoperit în schimb exemplare din şase specii despre care se credea că au dispărut, cum ar fi broasca lui Mozart (E. Amadeus).
'Este fantastic. Am venit să căutăm o specie de negăsit şi am dat peste o comoară: alte broaşte', spune Robin Moore, expert în amfibieni la ASG. Broasca lui Mozart este foarte mică - are 2,5 cm lungime - şi-şi datorează numele faptului că emite sunete care seamănă cu note muzicale. Celelalte specii de batracieni descoperite sunt broasca ventriloc Hispaniola (E. dolomedes, 2,16 cm), broasca cu glande La Hotte (E. glandulifer, 5,3 cm) - care se distinge prin minunaţi ochi albaştri - şi Macaya cu pete (E. thorectes). Cu cei 1,51 cm ai săi, este una din cele mai mici broaşte din lume. Ultimele două sunt Hispaniolane cu coroană (E. corona, 2 cm) şi Macaya râmătoare (E. parapelates), animal foarte spectaculos, cu ochi mari negri şi pete portocalii pe picioare.
Sursa: Agerpres