Comisia Europeană a anunţat luni că, din datele pe care le deţine, singura ţară terţă care a suspendat importurile de carne din Germania în urma scandalului dioxinei este Coreea de Sud.
Rusia a afirmat că ar putea suspenda importurile de carne germană, dar încă nu a luat o astfel de decizie, potrivit datelor deţinute de executivul UE, a declarat Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european pentru sănătate John Dalli.
În cursul după-amiezii, va avea loc o reuniune a experţilor CE în sectorul alimentar pentru analizarea situaţiei actuale, însă opinia predominantă este că o decizie de suspendare a importurilor de carne germană de către state din UE ar fi disproporţionată dacă se ţine cont de situaţia reală, neexistând un pericol imediat pentru sănătatea consumatorilor.
În ce priveşte ouăle exportate către Marea Britanie, nu există risc pentru consumatori întrucât sistemul de trasabilitate a produselor alimentare funcţionează la nivelul UE, iar eventualele produse contaminate pot fi identificate şi retrase de la comercializare.
Pe de altă parte, reprezentantul CE a spus că serviciile specializate ale Comisiei se află în contact permanent cu autorităţile bulgare după semnalarea virusului febrei aftoase în Bulgaria, executivul UE fiind informat vineri de autorităţile de la Sofia despre acest caz.
Cinci regiuni în Bulgaria se află în carantină veterinară din cauza apariţiei febrei aftoase. Boala a fost identificată la începutul lunii ianuarie la un porc mistreţ vânat în regiunea Burgas, nu departe de graniţa cu Turcia. Boala este periculoasă doar pentru animale, nu şi pentru oameni. Ea este extrem de contagioasă şi poate să provoace pierderi economice însemnate, întrucât animalele contaminate nu pot fi tratate, ci ele trebuie ucise.
Ultimul caz de febră aftoasă a fost înregistrat în Bulgaria în anul 1998. În Turcia, însă, sunt câteva focare ale bolii.
În regiunile bulgare Varna, Şumen, Iambol şi Sliven a fost interzis transportul de animale, singura excepţie fiind în cazul animalelor transportate la abatoare sub un control foarte strict. A fost interzis exportul unor produse pe bază de carne de animale ce provin din cele cinci regiuni ale ţării. Măsurile sunt coordonate cu Comisia Europeană şi vor rămâne în vigoare până în 28 februarie.
O misiune a Comisiei Europene va vizita Bulgaria în următoarele zile pentru a verifica măsurile întreprinse pentru prevenirea răspândirii virusului febrei aftoase.
Sursa: Agerpres