Producătorii de vin din Republica Moldova au suspendat livrările în Rusia, speriaţi de informaţia privind un nou embargo din partea Serviciului sanitar rus, Rospotrebnadzor, scrie ziarul moscovit Nezavisimaia Gazeta, în ediţia de luni.
Medicul sanitar-şef al Rusiei, Ghenadi Onişcenko a infirmat introducerea unui nou embargo, cu toatea acestea, a reclamat înrăutăţirea calităţii vinului şi a numit cauza 'necazului naţional' - şi anume 'starea actuală de neadecvare a conducerii din Republica Moldova'. Experţii de la Chişinău sunt de părere că declaraţia lui Onişcenko a avut efect advers: medicii sanitari, fie ei şi şefi, nu fac întâmplător evaluări politice, a explicat politologul Igor Boţan.
Onişcenko a dat asigurări că Rusia nu a introdus şi nu intenţionează să impună embargo asupra importului de vin moldovenesc. Dar, după cum sesizează Chişinăul, 'de ce ar trebui Rusia să planifice asemenea măsuri, când le poate lua neplanificat, cum a făcut în repetate rânduri?'.
Republica Moldova produce mult vin - suficient şi pentru consum intern (potrivit Organizaţiei Mondiale de Sănătate, este ţara în care se consumă cel mai mult alcool), şi pentru export. Dar piaţa rusă este una prioritară. 'Deocamdată, această piaţă nu are alternativă, iar Rusia poate utiliza această realitate ca pe un factor de presiune asupra clasei politice din R. Moldova, aşa cum s-a mai întâmplat', susţine directorul asociaţiei ADEPT, care se ocupă de alegerile de la Chişinău, Igor Boţan.
'De aceea, când Onişcenko a vorbit încă o dată despre 'neadecvarea' puterii de la Chişinău, mulţi au interpretat aserţiunea ca pe un semnal de alarmă. Mai ales că de fiecare dată când se apropie alegerile sau relaţiile dintre Moscova şi Chişinău se tensionează, Onişcenko dă glas opiniilor sale şi toţi află că iarăşi ceva este în neregulă cu vinul, merele şi strugurii din Republica Moldova. Ciudate coincidenţe', a notat expertul.
'Moscova are numeroase pârghii de influenţare asupra oricărei clase politice de la Chişinău, inclusiv asupra Alianţei pentru Integrare Europeană. Nu cred că Onişcenko a primit dispoziţii de la Kremlin, dar dacă medicul sanitar şef face declaraţii politice, înseamnă că i se permite', a adăugat Boţan.
Ghenadi Onişcenko a mai vorbit desprea 'neadecvarea' conducerii de la Chişinău şi anul trecut, după care vinul moldovenesc a început să fie returnat în loturi. Referitor la semnificaţia noţiunii 'adecvat', îndrăgite de Onişcenko, aceasta a fost inclusă în lexicul şefului Rospotrebnadzor după ce preşedintele rus Dmitri Medvedev a afirmat, într-o discuţia cu cancelarul german Angela Merkel, că reglementarea conflictului transnistrean depinde de cine va veni la conducere în Republica Moldova. Şi şi-a exprimat dorinţa ca această conducere să fie 'adecvată'.
Producătorii din Republica Moldova au suspendat livările de vin şi coniac în Rusia, a confirmat ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţă. 'În vama Solnţevo din regiunea Moscovei - unicul punct de acces pentru vinul moldovenesc - stau de mai bine de o săptămână două autocamioane cu vin. Firma din Rusia care urma să primească vinul are pretenţii în legătură cu această producţie. Dar aceasta nu înseamnă că există întrebări faţă de vinul nostru în general', a spus Andrei Neguţă.
Ambasadorul a subliniat că nici Rospotrebnadzor, nici alte structuri din Rusia nu au trimis vreo scrisoare oficială în legătură cu un eventual embargo, totuşi producătorii din Republica Moldova au oprit exportul, auzind de posibile sancţiuni.
Potrivit Kommersant PLUS, experienţa din trecut - când Rusia a mai interzis importul de vin din R. Moldova - i-a costat pe producători între 180 şi 500 de milioane de dolari. Ziarul a citat surse potrivit cărora Rusia va întrerupe pe termen nelimitat importul de vin moldovenesc, ca şi anul trecut.
Rospotrebnadzor a anunţat că pe parcursul anului trecut a rebutat o cantitate de 2,2 milioane de litri de băuturi alcoolice importate din Republica Moldova, ceea ce reprezintă doar 0,7% din cele peste 309 milioane de litri de producţie vinicolă exportată pe piaţa rusă de întreprinderile moldoveneşti.
Potrivit datelor Rospotrebnadzor, în anul 2010, agenţii economici din Republica Moldova au exportat în Federaţia Rusă peste 117 milioane de litri de vin îmbuteliat, 34 milioane de litri de coniac îmbuteliat şi 157 milioane de litri de vin în vrac. În total, inspectorii ruşi au depistat nereguli în 154 loturi de producţie vinicolă, livrate de 20 de întreprinderi vinificatoare din Republica Moldova, potrivit Adevărul-Moldova.
Sursa: Agerpres