Adama
Vinasa Rompak

Cercetătorii britanici au creat primele păsări modificate genetic, rezistente la gripă aviară

Publicat: 18 ianuarie 2011 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Oamenii  de ştiinţă din Marea Britanie au creat primii pui de găină modificaţi genetic, rezistenţi la gripă aviară, relatează BBC News, citând un articol publicat în revista de specialitate Science.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat astfel că se pot crea nenumărate animale de crescătorie modificate genetic şi imune la boli virale.

Echipa de cercetători a introdus o genă artificială în celulele puilor de găină, care conţinea şi o tulpină a virusului aviar atenuat. Prin această metodă, păsările inoculate se îmbolnăvesc, dar restul capătă imunitate.

Echipa este de părere că modificarea genetică este inofensivă pentru animale şi oamenii care le mănâncă.
Profesorul Helen Sand de la Universitatea din Edinburgh a declarat pentru BBC News că procesul de modificare genetică poate fi o modalitate mult mai bună de prevenire a bolilor decât vaccinarea, deoarece această tehnică are efect chiar dacă virusul suferă mutaţii.

Cercetătorii sunt de părere că această tehnică ar putea fi folosită pentru a proteja orice animal de crescătorie de boli. Scopul final ar fi acela de a crea animale complet imune la boli virale. Procesul de modificare genetică ar putea deveni astfel o alternativă la inoculare, au declarat oamenii de ştiinţă.

Potrivit co-autorului articolului, Dr. Laurence Tiley de la Universitatea Cambridge, 'procesul de înmulţire selectivă a îmbunătăţit considerabil productivitatea animalelor de crescătorie - însă acum a ajuns într-un punct mort'. 'Procesul de modificare genetică permite introducerea de noi gene, care nu există în organismul animalelor, dar sunt create pe baza cunoştinţelor noastre amănunţite privind diversitatea moleculară a virusurilor. Astfel putem ataca direct aceste virusuri pentru a le împiedica înmulţirea'.

Însă industria avicolă nu a primit aceste veşti cu zâmbetul pe buze. Peter Bradnock de la Consiliul Avicol Britanic a declarat că este absolut necesar ca această procedură să fie studiată mai îndeaproape pentru a  aprecia posibilele efecte pe termen lung, înainte ca producători de alimente să înceapă să folosească această tehnică. Iar Tim Elsdale, producător de produse organice din comitatul East Sussex, a declarat că ar fi mai bine să se pună în aplicare bunele practici agricole, care să prevină cazurile de boală, decât să se creeze animale modificate genetic.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 979 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii