Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Liderii negocierii secolului dintre UE şi SUA vin la Bucureşti să asculte ce vor românii de la TTIP

Publicat: 16 octombrie 2015 - 06:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe 16 octombrie 2015, sunt prezentate la Bucureşti rezultatele consultării publice din România privind așa numita „negociere a secolului”, acordul comercial negociat în prezent între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii: Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP).

Invitat de onoare al conferinței este Comisarul pentru Comerț al UE, Cecilia Malmström. Invitați speciali sunt Negociatorul Șef al UE, Ignacio Garcia Bercero şi Secretarul General al COPA-COGECA, Pekka Pesonen, iar din partea americană, Ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, Anthony Luzzatto Gardner.
De asemenea, vor vorbi Directorul pentru Afaceri Externe, Politici de Comerț și Controlul Exporturilor în echivalentul britanic al Ministerului Economiei, Chris Barton, Economistul - Șef al Directoratului General pentru Comerț al Comisiei Europene, Lucian Cernat, președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin şi Președintele Camerei de Comerț Americane în România, Daniela Nemoianu.
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, va reprezenta Guvernul României.
La eveniment participă și reprezentanţi ai patronatelor, sindicatelor, societăţii civile, precum și antreprenori români care exportă în SUA sau sunt afectați de TTIP.

Întâlnirea se desfăşoară pe trei secţiuni importante: industrie şi agricultură, sector energetic şi exporturi românești de servicii.

Evenimentul este organizat de europarlamentarul român Sorin Moisă, membru al Comisiei de Comerț Internațional a Parlamentului European, care a iniţiat în mai 2015 consultarea naţională cu actorii din economia românească interesați în negocierea TTIP, pentru a identifica interesele, prioritățile și sensibilitățile Romaniei în această negociere istorică. Potrivit acestuia, la consultarea naţională au participat peste 1.500 de firme.

În cadrul conferinței internaționale vor fi prezentate cerințele și așteptările economiei și societății civile românești cu privire la TTIP. Un raport privind concluziile consultării va fi înmânat Comisarului pentru Comerț al UE, Cecilia Malmström.

În contextul participării la conferință, Cecilia Malmström a declarat că va vorbi despre ideile aflate la baza tratativelor și despre cum evoluează negocierile.

ttip-negocieri-UE-SUA_b

(sursa foto: Parlamentul European)

România are peste 30 de cerinţe: Dorim să ne protejăm industria avicolă

Europarlamentarul Sorin Moisă a afirmat că lista de priorități ale economiei românești cuprinde peste 30 de cerințe care să înlesnească accesul firmelor românești pe piața americană, câteva cerințe defensive, pentru industrii pe care trebuie să le protejăm, respectiv șase puncte sociale și de mediu, reflectând în principal opinia sindicatelor și a societății civile.

Dorim eliminarea completă a tarifelor vamale americane la încălțăminte și la produse ceramice, dorim liberalizarea completă a pieței energiei între SUA și Europa, dorim ca România să aibă acces deplin la tehnologii americane de ultimă generație, dorim condiții care să îmbunătățească accesul reciproc pe piața medicamentelor generice, dorim armonizarea standardelor în industria auto pentru a putea exporta mai mult în SUA, dar dorim și să ne protejăm industria avicolă, atâta vreme cât suntem convinși că standardele europene pe care producătorii noștri trebuie să le respecte sunt mai stringente și costisitoare decât cele americane, a detaliat Sorin Moisă.

În afara sălii de conferință este organizată şi o expoziție de către IMM-uri românești prezente sau cu potențial real de prezență pe piața SUA.

Vizualizat: 1449 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

Vest Tract la Agromalim 2019 Vaderstad la Agromalim 2019 SAM la Agromalim 2019

Bancul zilei

Scrisoare de la tata

Scrisoare de la tata
Un scoţian îi scrie fiului său: Detalii