Adama
Vinasa Rompak

Liderii negocierii secolului dintre UE şi SUA vin la Bucureşti să asculte ce vor românii de la TTIP

Publicat: 16 octombrie 2015 - 06:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe 16 octombrie 2015, sunt prezentate la Bucureşti rezultatele consultării publice din România privind așa numita „negociere a secolului”, acordul comercial negociat în prezent între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii: Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP).

Invitat de onoare al conferinței este Comisarul pentru Comerț al UE, Cecilia Malmström. Invitați speciali sunt Negociatorul Șef al UE, Ignacio Garcia Bercero şi Secretarul General al COPA-COGECA, Pekka Pesonen, iar din partea americană, Ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, Anthony Luzzatto Gardner.
De asemenea, vor vorbi Directorul pentru Afaceri Externe, Politici de Comerț și Controlul Exporturilor în echivalentul britanic al Ministerului Economiei, Chris Barton, Economistul - Șef al Directoratului General pentru Comerț al Comisiei Europene, Lucian Cernat, președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin şi Președintele Camerei de Comerț Americane în România, Daniela Nemoianu.
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, va reprezenta Guvernul României.
La eveniment participă și reprezentanţi ai patronatelor, sindicatelor, societăţii civile, precum și antreprenori români care exportă în SUA sau sunt afectați de TTIP.

Întâlnirea se desfăşoară pe trei secţiuni importante: industrie şi agricultură, sector energetic şi exporturi românești de servicii.

Evenimentul este organizat de europarlamentarul român Sorin Moisă, membru al Comisiei de Comerț Internațional a Parlamentului European, care a iniţiat în mai 2015 consultarea naţională cu actorii din economia românească interesați în negocierea TTIP, pentru a identifica interesele, prioritățile și sensibilitățile Romaniei în această negociere istorică. Potrivit acestuia, la consultarea naţională au participat peste 1.500 de firme.

În cadrul conferinței internaționale vor fi prezentate cerințele și așteptările economiei și societății civile românești cu privire la TTIP. Un raport privind concluziile consultării va fi înmânat Comisarului pentru Comerț al UE, Cecilia Malmström.

În contextul participării la conferință, Cecilia Malmström a declarat că va vorbi despre ideile aflate la baza tratativelor și despre cum evoluează negocierile.

ttip-negocieri-UE-SUA_b

(sursa foto: Parlamentul European)

România are peste 30 de cerinţe: Dorim să ne protejăm industria avicolă

Europarlamentarul Sorin Moisă a afirmat că lista de priorități ale economiei românești cuprinde peste 30 de cerințe care să înlesnească accesul firmelor românești pe piața americană, câteva cerințe defensive, pentru industrii pe care trebuie să le protejăm, respectiv șase puncte sociale și de mediu, reflectând în principal opinia sindicatelor și a societății civile.

Dorim eliminarea completă a tarifelor vamale americane la încălțăminte și la produse ceramice, dorim liberalizarea completă a pieței energiei între SUA și Europa, dorim ca România să aibă acces deplin la tehnologii americane de ultimă generație, dorim condiții care să îmbunătățească accesul reciproc pe piața medicamentelor generice, dorim armonizarea standardelor în industria auto pentru a putea exporta mai mult în SUA, dar dorim și să ne protejăm industria avicolă, atâta vreme cât suntem convinși că standardele europene pe care producătorii noștri trebuie să le respecte sunt mai stringente și costisitoare decât cele americane, a detaliat Sorin Moisă.

În afara sălii de conferință este organizată şi o expoziție de către IMM-uri românești prezente sau cu potențial real de prezență pe piața SUA.

Vizualizat: 5070 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Parteneriat Transatlantic: Exportul de produse agricole românești în SUA, sub nivelul exporturilor din UE

Parteneriat Transatlantic: Exportul de produse agricole românești în SUA, sub nivelul exporturilor din UE

Potrivit raportului întocmit de Lucian Cernat, director general pentru politici comerciale, Comisia Europeană, Bruxelles, și Csilla Lakatos, economist Banca Mondială, Washington, valoarea totală a comerțului bilateral de bunuri și servicii dintre România și SUA s-a ridicat la 3,2 miliarde de dolari. Agricultura reprezintă doar 0,2%.

Consultare națională privind acordul comercial UE - SUA

Consultare națională privind acordul comercial UE - SUA

Peste 900 de firme, precum şi organizații sindicale, patronale, ale exportatorilor și importatorilor, IMM-uri și ONG-uri din România vor fi chemate la consultări privind Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerț și Investiții, aflat în curs de negociere între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

Porumbul românesc cucereşte SUA. Vezi cu cât a crescut valoarea importurilor din România!

Porumbul românesc cucereşte SUA. Vezi cu cât a crescut valoarea importurilor din România!

Importurile de porumb din România şi de soia boabe din India sunt în creştere, arată un studiu american publicat de Organic Trade Association şi Universitatea din Pennsylvania. 

Alte articole in aceasta categorie

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

21 noiembrie 2024 - 07:07

Fermierii, crescătorii de animale care au cultivat lucernă primesc anul viitor, în contul acestui an, pe lângă plățile directe primite anul acesta, și sprijinul cuplat pentru lucernă.

Verificări ANSVSA ferme animale, abatoare!

Verificări ANSVSA ferme animale, abatoare!

13 noiembrie 2024 - 05:25

ANSVSA în control! Acțiuni întreprinse de ANSVSA pentru verificarea modului de implementare a măsurilor de atenuare a riscurilor referitoare la pesta porcină africană (PPA) la nivelul unităților de industria alimentară din sectorul cărnii.

Ministrul Barbu s-a răzgândit!

Ministrul Barbu s-a răzgândit!

31 octombrie 2024 - 12:54

Ministerul Agriculturii a hotărât să amâne controversatul proiect de ordonanţă ce viza plafonarea adaosului comercial la maximum 20% pentru zeci de mii de produse alimentare procesate în România. În schimb, autorităţile intenţionează să înfiinţeze un comitet pentru monitorizarea preţurilor, potrivit unor surse citate de G4Food.

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

31 octombrie 2024 - 12:25

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are un mesaj important pentru fermieri, crescători de animale. APIA participă la Târgului Internațional INDAGRA - ediția 2024, reprezentanții agenției pot discuta cu fermierii, crescătorii de animale interesați de informații despre subvenții.

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

31 octombrie 2024 - 06:22

Crescătorii de oi din România amenință că vor ieși în stradă cu zecile de mii. Ei au dat un ultimatum Guvernului, data de 6 noiembrie 2024.

Subvenție micii fermieri, APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Vezi cuantumul!

Subvenție micii fermieri, APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Vezi cuantumul!

30 octombrie 2024 - 17:47

Guvernul a aprobat astăzi, 30 octombrie 2024, schema de ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”, pentru perioada 2024-2025.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii