Adama
Vinasa Rompak

Carnea devine din ce în ce mai scumpă pe piaţa mondială

Publicat: 19 octombrie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Preţurile internaţionale la carne s-au întărit în prima parte a anului 2010, mai ales al cărnii obţinute în urma unui ciclu de producţie lung, de genul vitei sau oii, arată un raport de piaţă elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Ca exemplu este dată Brazilia, aici exporturile de carne roşie dezosată au crescut în august pentru a 18-a lună consecutiv, preţurile ajungând la 3.880 de dolari americani per tonă, cu doar 10 cenţi mai puţin decât maximul înregistrat în august 2008.

În ceea ce priveşte exporturile de carne de miel, acestea au crescut la fel în ultimele 18 luni. Preţurile la carcasă din Noua Zeelandă au ajuns la 5.202 dolari american per tonă, cea mai ridicată valoare din ultimii zece ani.

Preţurile mondiale la carnea de porc şi cea de pui au rămas la un nivel relativ stabil până în această perioadă a anului, dar la niveluri totuşi destul de ridicate. Preţurile ridicate la carnea roşie reflectă efectele cantităţii mai scăzute de carne furnizată de principalele ţări producătoare şi cererea susţinută din partea ţărilor considerate emergente, din Asia şi Europa.

Numărul scăzut de animale din America de Sud, Oceania şi America de Nord au redus capacitatea furnizorilor să reacţioneze imediat la preţurile favorabile de pe piaţă. În plus, fermierii preferă să nu sacrifice animalele, special pentru a creşte numărul deţinut. În ceea ce priveşte carnea de pui şi de porc, deocamdată piaţa este în balanţă dar pe viitor nu trebuie exclusă o creştere a preţurilor din cauza creşterii costurilor cu alimentaţia înregistrate în ultima perioadă.

În Danemarca, cel mai mare exportator mondial de carne de porc, fermierii sunt tot mai îngrijoraţi de creşterile de preţuri la cereale. Iar preţurile la furaje vor creşte în continuare mai ales dacă ne gândim la seceta din Rusia care a scăzut puternic cantitatea de grâu produsă.

Vizualizat: 881 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii