Preţurile internaţionale la carne s-au întărit în prima parte a anului 2010, mai ales al cărnii obţinute în urma unui ciclu de producţie lung, de genul vitei sau oii, arată un raport de piaţă elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Ca exemplu este dată Brazilia, aici exporturile de carne roşie dezosată au crescut în august pentru a 18-a lună consecutiv, preţurile ajungând la 3.880 de dolari americani per tonă, cu doar 10 cenţi mai puţin decât maximul înregistrat în august 2008.
În ceea ce priveşte exporturile de carne de miel, acestea au crescut la fel în ultimele 18 luni. Preţurile la carcasă din Noua Zeelandă au ajuns la 5.202 dolari american per tonă, cea mai ridicată valoare din ultimii zece ani.
Preţurile mondiale la carnea de porc şi cea de pui au rămas la un nivel relativ stabil până în această perioadă a anului, dar la niveluri totuşi destul de ridicate. Preţurile ridicate la carnea roşie reflectă efectele cantităţii mai scăzute de carne furnizată de principalele ţări producătoare şi cererea susţinută din partea ţărilor considerate emergente, din Asia şi Europa.
Numărul scăzut de animale din America de Sud, Oceania şi America de Nord au redus capacitatea furnizorilor să reacţioneze imediat la preţurile favorabile de pe piaţă. În plus, fermierii preferă să nu sacrifice animalele, special pentru a creşte numărul deţinut. În ceea ce priveşte carnea de pui şi de porc, deocamdată piaţa este în balanţă dar pe viitor nu trebuie exclusă o creştere a preţurilor din cauza creşterii costurilor cu alimentaţia înregistrate în ultima perioadă.
În Danemarca, cel mai mare exportator mondial de carne de porc, fermierii sunt tot mai îngrijoraţi de creşterile de preţuri la cereale. Iar preţurile la furaje vor creşte în continuare mai ales dacă ne gândim la seceta din Rusia care a scăzut puternic cantitatea de grâu produsă.