Ministerul Agriculturii din Brazilia a declarat că speră ca în cel mult o lună de zile să reia vânzările de carne de vită către Statele Unite. Guvernul sud-american este convins că exporturile de carne de vită prelucrată se vor relua rapid, dar decizia depinde de SUA, a declarat jurnaliştilor Rossi Wagner, ministul agriculturii din Brazilia.
În cazul în care această suspendare este ridicată, impactul asupra preţurilor şi a volumului de carne de vită prelucrată exportată este puţin probabil să fie afectat. Aceasta deoarece, deşi Brazilia este cel mai mare exportator mondial de carne de vită, numai aproximativ 6% din export are ca destinaţie SUA. Majoritatea companiilor mari din Brazilia, cum ar fi JBS SA şi Marfrig, exportă carne de vită prelucrată în alte ţări, cum ar fi Argentina.
În luna mai, autorităţile sanitare americane au respins un transport de carne de vită de la un singur abator din Brazilia, după detectarea unui nivel ridicat de medicamente anti-parazitare. De atunci, guvernul Braziliei a suspendat livrările de carne de vită prelucrate în SUA.
În luna iunie, ministerul a propus un nou set de măsuri pentru a creşte starea de sănătate animală, reguli care prevăd un interval mai mare între administrarea medicamentelor şi sacrificarea bovinelor, precum şi o campanie de educare şi punere în aplicare a normelor sanitare.
La începutul anului 2008, UE a impus restricţii privind importul de carne de vită proaspătă din cauza unor problemelor legate de starea de sănătate a bovinelor din Brazilia. De atunci, inspectorii UE au aprobat în mod constant mai multe ferme din Brazilia pentru exportul de carne în Europa, dar ritmul lent al acestui proces nemulţumeşte exportatorii brazilieni.