Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) a lansat, pe 28 august, un apel urgent pentru sprijinirea agricultorilor din Afganistan, ţară în care seceta ameninţă mijloacele de subzistenţă a şapte milioane de fermieri.
FAO a solicitat extinderea de urgență a asistenţei umanitare, deoarece Afganistanul continuă să fie afectat puternic de o secetă din ce în ce mai severă, care ameninţă existenţa a peste 7 milioane de afgani care trăiesc din agricultură şi creşterea animalelor.
Potrivit FAO, 14 milioane de afgani (unul din trei afgani) trăiesc suferă din cauza insecurităţţii alimentare şi au nevoie de asistenţă umanitară urgentă.
Combinaţia dintre seceta severă, impactul economic al pandemiei şi migraţia pe scară largă, din faţa ameninţărilor talibanilor, au afectat puternic comunităţile rurale din Afganistan, în special fermierii şi crescătorii de animale pe care se bazează economia afgană.
Fără asistenţa FAO, un număr mare de agricultori vor fi obligaţi să-şi abandoneze fermele, ceea ce ar adânci insecuritatea alimentară, fiind încă o ameninţare la adresa populaţiei Afganistanului.
FAO îşi propune să sprijine 250.000 de familii de agricultori vulnerabili - aproximativ 1,5 milioane de persoane - pentru campania de toamnă care urmează. Însămânţările încep la sfârşitul lunii septembrie şi se termină în octombrie în multe zone. FAO poate sprijini acum doar 110.000 de familii şi ar mai avea nevoie de 18 milioane USD pentru a pune în practică planul FAO de răspuns la seceta în Afganistan.
Recolta actuală de grâu din Afganistan va fi cu 20% sub recolta din 2020 şi cu 15% sub medie din cauza secetei acute, astfel că următorul sezon agricol este esenţial pentru securitatea alimentară a populaţiei.
Cerea de grâu în Afganistan se aşteaptă că va fi cu aproximativ 28% mai mare decât anul trecut, până la 3,6 milioane de tone. Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la faptul că sistemele tradiţionale de distribuire a seminţelor de grâu din partea guvernului ar fi putut fi grav afectate de recenta criză politică, acumulând presiunile asupra fermierilor deja afectaţi din Afganistan.
Şi crescătorii de animale afgani au nevoie de asistenţă urgentă pentru a contracara impactul secetei în sezonul de iarnă care urmează. Se estimează că trei milioane de animale sunt expuse riscului.