Adama
Agreena
AGRICOVER

PNS 2023: Sprijin cuplat pentru venit vaci de lapte!

Publicat: 16 august 2022 - 07:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Noul Plan Național Strategic 2023-2027 reduce perioada de reținere a vacilor de lapte în ferme, pentru obținerea subvențiilor APIA, de la 6 luni, cât este în prezent, la 4 luni. Ce condiții vor trebui să îndeplinească crescătorii pentru a încasa, începând din 2023, sprijinul cuplat pentru venit - vaci de lapte?

"Fermierul desfășoară o activitate agricolă, pe teritoriul României. Sprijinul se acordă fermierilor activi, crescători de animale din speciile bovine care îndeplinesc următoarele condiții:

1. să dețină un efectiv de minimum 5 capete vaci de lapte sau minimum 10 capete vaci de lapte, în funcţie de zonă, şi maximum 250 de capete vaci de lapte, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA;
2. animalele trebuie să aibă vârsta de maximum 10 ani
3. să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 4 luni de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii unice de plată, în exploataţia/ exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere;
4. efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere;
5. să aibă încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii cererii unice de plată, cu un prim-cumpărător recunoscut de autoritatea competentă şi cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui sau, în cazul în care producătorul deţine unitate proprie de procesare a laptelui,
6. să deţină copie de pe cel puţin un aviz de însoţire a mărfii şi de pe o notă de intrare-recepţie care atestă livrarea laptelui la unitatea proprie de procesare, precum şi copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte;
7. în cazul vânzărilor valorificării laptelui către consumatorul final, să deţină carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, precum și documentele specifice prevăzute de legislația sanitar-veterinară în vigoare, care reglementează activităţile de obţinere a produselor alimentare de origine animală.
8. să deţină registrul individual al exploataţiei cu cod ANSVSA completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 429/2016 cu modificarile si completarile ulterioare;
9. vacile de lapte pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară.

Solicitanţii cu un efectiv mai mare de 250 de capete vaci de lapte beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete vaci de lapte," precizează documentul MADR. 

vaci-lapte-munte_b

Cu excepția reducerii perioadei de reținere, nu sunt modificări în condițiile de eligibilitate. În același document, MADR justifică astfel acordarea acestei subvenții crescătorilor de bovine din România: 

"Sector aflat in dificultate, important din punct de vedere economic, social și de mediu. Față de anul 2015 când au fost înregistrate un număr de 1.311 mii capete vaci de lapte în anul 2020 efectivele de vaci de lapte au scăzut până la 1.230 mii capete, diferența de 81 mii capete, reprezentând o reducere cu 6,17% conducând la o diminuare a producției de lapte cu 5,70%, de la 42.663 mii hl în anul 2015 la 40.234 mii hl în anul 2020.

Din acest motiv, balanţa comercială a laptelui a înregistrat tendinţe negative în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de consum din producţia internă, astfel în anul 2015 producția totală de 42.663 mii hl a acoperit în proporție de 89,06% din consumul intern de 47.328 mii hl, iar în anul 2020 producția totală de 39.447 mii hl a acoperit în proporție de 70,74% din consumul intern de 50.987 mii hl.

Cu toate că, consumul anual de lapte pe cap de locuitor a înregistrat în intervalul 2015-2020 o creștere de 9,19% de la 237 litri/locuitor la 259 litri/locuitor, în același interval producția totală anuală de lapte a înregistrat o scădere de 7,54%.

Față de anul 2015 când deficitul de lapte și produse lactate a fost de 4.665 mii hl până în anul 2020 acesta a crescut la 11.540 mii hl, pentru reducerea deficitului din anul 2020 la o producție medie de 3.200 litri/cap de vacă este necesară creșterea efectivului matcă de vaci de lapte din rase specializate cu peste 360.000 de capete.

Diferența de deficit dintre anii 2020 și 2015 este de 6.875 mii hl.

Se urmărește menținerea activității de creștere a bovinelor de lapte la un anumit nivel având în vedere următoarele:
-lipsei de alternative în ocuparea forţei de muncă în zonele rurale;
-existenţei riscului de abandon al acestei activităţi, neasigurarea necesarului de consum intern şi implicit periclitarea siguranţei alimentare.
-necesităţii aprovizionării pieţelor locale cu lapte şi produse din lapte, în vederea utilizării capacităţilor de producţie existente, dintre care în prezent unele sunt închise.

Sprijinul va contribui la:
•reducerea deficitului balanței comerciale;
•îmbunătățirea competitivității, a sustenabilității și a calității produselor furnizate;
•evitarea abandonului activităților agricole, prevenirea migrației din mediul rural și a depopulării satelor,
reînnoirea generațiilor în managementul fermelor;
•menținerea locurilor de muncă în sectorul agroalimentar pe întreg teritoriul contribuind astfel la consolidarea vieții socio-economice în zonele rurale;
•asigurarea securități și siguranța alimentară;
•îmbunătățirea competitivității, a sustenabilității și a calității produselor furnizate;
•evitarea abandonului activităților agricole, prevenirea migrației din mediul rural și a depopulării satelor, reînnoirea generațiilor în managementul fermelor;
•menținerea locurilor de muncă în sectorul agroalimentar pe întreg teritoriul contribuind astfel la consolidarea vieții socio-economice în zonele rurale;

Importanţa economică

Menţinerea veniturilor fermierilor la un nivel corespunzător asigurării unui nivel de trai care să motiveze menţinerea acestora:
1. în creşterea vacilor de lapte;
2. furnizarea permanență de produse tradiţionale pe pieţele locale şi limitrofe zonelor de producţie.
Prevenirea tendinţei de reducere drastică a efectivelor de bovine, specializarea creşterii animalelor pentru producţia de lapte.

Importanţa socială

Păstrarea tradiţiei naţionale de creştere a vacilor de lapte, în special ca o activitate tradiţională pentru asigurarea cu alimente a comunităţilor locale şi pieţelor din proximitate şi implicit creşterea numărului de locuri de muncă.
Prevenirea deprecierii în continuare a nivelului de trai a crescătorilor de vaci de lapte şi evitarea abandonului aşezărilor rurale impun necesitatea acordării unor stimulente financiare care să compenseze dezavantajele specifice regiunilor vulnerabile din punct de vedere economic.

Importanța de mediu

Menţinerea exploataţiilor de creştere a vacilor de lapte, duce la menţinerea pajiştilor naturale şi a florei spontane pe aceste suprafeţe, la respectarea măsurilor de biosecuritate cu impact asupra condiţiilor de protecţie a mediului."

Număr fix de animale pentru care se va acorda subvenția, precizat de documentul MADR, 300.000 capete. "Numărul de capete a fost determinat în urma procesării datelor privind numărul de animale adulte din rase specializate de lapte," se arată în documentul MADR. 

Cuantumul estimat în documentul MADR pe cap de animal în funcție de efectivele de animale la nivel național este: 330,33 euro/cap în 2023; 325,25 euro/cap în 2024; 325,50 euro/cap în 2025; 320,95 euro/cap în 2026 și 327,05 euro/cap în 2027. Documentul MADR precizează un minim de 265 euro/cap și maxim 414 euro/cap.

Versiunea recentă a Planului Național Strategic 2023-2027, publicată pe site-ul MADR. Documentul poate suferi modificări. 

Vizualizat: 12871 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

04 octombrie 2024 - 12:43

Agenția Națională pentru Zootehnie a publicat lista asociațiilor acreditate pentru serviciul de determinare a calității genetice a a raselor de animale, specia bovine. Agroinfo pune la dispoziția crescătorilor de bovine interesați această listă.

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

04 octombrie 2024 - 11:06

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) anunță lansarea aplicației FITS destinată utilizatorilor profesioniști, distribuitorilor și consilierilor privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor, în data de 1 octombrie 2024. Astfel, procesul de formare profesională este digitalizat.

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

03 octombrie 2024 - 20:01

O delegație condusă de ministrul Florin-Ionuț Barbu va efectua în data 4 octombrie 2024 o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația viceprim-ministrului Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

03 octombrie 2024 - 15:17

Având în vedere solicitarea crescătorilor de păsări din România cu privire la interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

03 octombrie 2024 - 15:01

Sprijin financiar în valoare de peste 3,98 milioane lei pentru crescătorii de animale, anunță astăzi Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

03 octombrie 2024 - 08:34

Guvernul a aprobat în ședința din 2 octombrie 2024 Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

03 octombrie 2024 - 08:09

Un Raport special al Curții Europene de Conturi, publicat la 30 septembrie 2024, conține informații legate de plata subvențiilor pentru climă și mediu, aferente acestui an.

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

03 octombrie 2024 - 07:36

Crescătorul de oi Grigore Virgil, județul Vâlcea, membru în Asociația Agricolă Țara Loviștei a sfârșit în munți. Salvamontiștii i-au recuperat trupul în noaptea de 1 pe 2 octombrie 2024.

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

02 octombrie 2024 - 17:36

Guvernul a aprobat astăzi, 2 octombrie 2024, Hotărârea pentru modificarea alin. (14) și alin.(11) ale art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

02 octombrie 2024 - 16:34

Guvernul alocă, miercuri, bani pentru a ajuta peste 230.000 de fermieri ale căror culturi au fost afectate de secetă, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii