Adama

Plăți APIA agro-mediu și climă, modificări aplicate de la 1 ianuarie 2025!

Publicat: 02 ianuarie 2025 - 10:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În vigoare de la 1 ianuarie 2025. Cea mai recentă versiune a Planului Național Strategic 2023-2027, versiunea 7.1, modifică și câteva dintre pachetele măsurii de agro-mediu și climă, plăți APIA suplimentare de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale.

Modificări realizate asupra intervențiilor legate de mediu și climă

Modificările intervențiilor din Pilonul II legate de mediu și climă includ ajustări la:

DR-01 Agro-mediu și climă pe pajiști permanente
- includerea livezilor tradiționale, utilizate preponderent prin pășunat sau mixt (cosit și pășunat), ce sunt asimilate pajiștilor în aplicarea angajamentelor, ca suprafață eligibilă pentru P3.1  Pajişti importante pentru păsări pentru Crex crex , P3.2 pajiști importante pentru Lanius minor şi Falco vespertinus,, P6 Pajişti importante pentru fluturi (Maculinea sp.)  și P9.2 Pajişti permanente importante ca zone de hrănire pentru acvila tipătoare mică(Aquila pomarina);
- pentru P1 Pajişti cu înaltă valoare naturală, la cerința specifică privind încărcătura UVM/ha se elimină mențiunea pragului minim de 0,3
UVM/ha. Pragul minim 0,3 UVM/ha fiind condiție de eligibilitate; - pentru P3.1, la cerința specifică privind efectuarea pășunatului, se simplifică formularea și se elimină data de la care era permis pășunatul;
- pentru P3.1 Pajişti importante pentru păsări pentru Crex crex și P3.2 pajiști importante pentru Lanius minor şi Falco vespertinus, la cerința specifică privind alocarea unei benzi necosite, se clarifică faptul că lățimea benzii necosite trebuie să fie de minim 3 metri și suprafața ocupată trebuie să fie de cel puțin 3% din suprafața parcelei.

culturi-verzi-bani_b

DR-02 Agro-mediu și climă pe terenuri arabile
Modificările vizează:
1. Completarea cerinței specifice astfel:

- semănarea următoarelor culturi verzi: mazăre, măzăriche, muștar, rapiță, sulfină, ghizdei, trifoi, lucernă, fasole, soia, linte, lupin, năut, fasoliță, bob, sparceta se va realiza până la 15 octombrie în unitățile administrativ-teritoriale (UAT) cu altitudine medie de până la 600 m, respectiv până la 30 septembrie în UAT cu altitudine medie de peste 600 m (P), deoarece este necesar să se precizeze că culturile semănate sunt culturi verzi.

2. Completarea cerinței specifice astfel:

- cultura verde înființată trebuie să fie distrusă mecanic (fiind posibilă inclusiv încorporarea în sol) în primăvara anului următor până cel târziu la 31 martie (P), deoarece este necesar să se precizeze că culturile semănate sunt culturi verzi. De asemenea, deoarece cerința actuală stabilește numai data până la care trebuie finalizată distrugerea mecanică a culturii, propunem completarea cu precizarea că distrugerea trebuie realizată în primăvara anului următor.

3. Modificarea cerinței specifice astfel:

- cultura verde înființată trebuie să fie menținută pe toată perioada iernii (decembrie-februarie), deoarece menținerea culturii verzi pe o perioadă de „cel puțin 2 luni” lasă posibilitatea distrugerii acesteia în toamna anului de cerere. În acest caz, obiectivul stabilit de fișa intervenției pentru Pachetul 4, de acoperire a solului pe timpul iernii, nu mai este asigurat de cultura verde.
Aceste modificări sunt justificate de faptul că aplicarea angajamentelor pachetului trebuie să conducă la atingerea obiectivelor prevăzute în fișa intervenției DR-02, și anume, cultura verde trebuie să acopere solul pe toată perioada iernii urmând a fi distrusă mecanic (putând fi și încorporată) la începutul primăverii anului următor, pentru a contribui la reducerea eroziunii solului pe timpul iernii, conservarea umidității în sol, diminuarea riscului scurgerilor de nutrienți, în special a azotului în timpul iernii.
Aplicarea acestor cerințe depășește obligația de acoperire a terenurilor arabile în perioada cea mai sensibilă a anului (15 iunie - 30 septembrie) ce decurge din cerința de bază GAEC 6.1.
De asemenea, modificările sunt necesare pentru a clarifica cerințele specifice angajamentului, în contextul numeroaselor solicitări de clarificare primite în campania de depunere a cererilor de plată 2024 din partea fermierilor.

Eliminarea cerinței de bază GAEC8 pentru Pachetele 9.1 terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) și 10  refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor agricole
Ca urmare a modificărilor aduse de Regulamentul (UE) 2024/1468, modificările vizează eliminarea pentru Pachetele 9.1 și 10 a cerinței de bază GAEC8 – procentajul minim din suprafața agricolă dedicat zonelor sau elementelor neproductive:
a) ponderea minimă de cel puțin 4% din terenul arabil la nivel de fermă alocat zonelor și elementelor neproductive, inclusiv terenuri lăsate pârloagă;
b) ponderea minimă de cel puțin 7% din terenul arabil la nivel de fermă dacă acesta include culturi fixatoare de azot, cultivate fără utilizarea de produse de protecție a plantelor, din care 3% reprezintă terenuri lăsate pârloagă sau elemente neproductive.

DR-03 Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon au fost actualizate cerințele de bază privind identificarea animalelor.

Modificarea vizează actualizarea unei cerințe de bază stabilite prin legislația națională privind identificarea animalelor prin:
- înlocuirea Ordinului ANSVSA nr. 40/2010 cu Ordinul ANSVSA 208/2022, cu modificările și completările ulterioare;
- completarea speciilor cărora li se aplică cerința de bază, astfel: „bovine, ovine, caprine, porcine”.
Cerința de bază devine:
• bovine, ovine, caprine, porcine: art. 2 alin. (6) din Norma sanitar-veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor și renilor, aprobată prin Ordinul ANSVSA nr. 208/2022, cu modificările și completările ulterioare.

DR 09, DR-10 și DR-11 Zone cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice, informațiile au fost corelate cu modificările PS PAC 2023-2027, versiunea 5.1 privind zonele eligibile, este vizată strict înlocuirea imaginilor în cadrul secțiunilor „Descrierea domeniului de aplicare teritorial” privind suprapunerea zonelor ANC cu zonele eligibile DR-01, așa cum au fost corectate prin versiunea 5.1 a PS PAC 2023-2027, se arată în versiunea 7.1 PNS aprobată.

Vizualizat: 9900 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

15 ianuarie 2025 - 07:07

Între fermierii români și cei germani există diferențe uriașe în ceea ce privește creditele agricole, se arată într-o analiză făcută de zf.ro pe baza datelor Organi­zaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

15 ianuarie 2025 - 06:47

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, la data de 10 ianuarie 2025, Germania a notificat prin Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), apariția primului focar de febră aftoasă într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, aflat în apropiere de Berlin. Boala a fost confirmată prin analizele efectuate de Institutul Friedrich Loeffler (FLI).

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

15 ianuarie 2025 - 06:23

Vești bune pentru fermierii care au mizat pe oleaginoase: floarea-soarelui, rapiță și soia! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

14 ianuarie 2025 - 16:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie - 31 decembrie 2024).

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

14 ianuarie 2025 - 06:24

Apel către fermierii care au accesat sprijinul cuplat vegetal pentru anul 2024! Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, fost director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a lansat un apel luni seara, la Agricultura la Raport, către fermierii care au accesat în 2024 sprijinul cuplat vegetal. Fermierii sunt chemați la APIA, să depună documentele pentru a primi banii mai repede. 

Adrian Pintea MADR: Anunț ACUM plata ajutoarelor naționale tranzitorii cap animal și hectar!

Adrian Pintea MADR: Anunț ACUM plata ajutoarelor naționale tranzitorii cap animal și hectar!

14 ianuarie 2025 - 06:06

Ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, subvenții APIA achitate de la bugetul de stat, sunt așteptate mai cu seamă de crescătoirii de animale. Adrian Pintea, secretar de stat MADR, a anunțat luni seara, la Agricultura la Raport, Agro TV, când începe plata acestor ajutoare, cuvenite fermierilor pentru anul de cerere 2024. 

Adrian Pintea: Subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lui ianuarie!

Adrian Pintea: Subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lui ianuarie!

14 ianuarie 2025 - 05:43

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, invitat luni seara, 13 ianuarie 2025, la Agricultura la Raport, Agro TV, a anunțat că fermierii, crescătorii de animale vor avea subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lunii ianuarie. Excepție fac ajutoarele naționale tranzitorii, a căror plată e ținută în loc de aprobarea bugetului de stat pentru 2025 și sprijinul cuplat vegetal care depinde de setul de documente pe care trebuie să-l depună fermierii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Nou Ordin MADR pentru pășunile crescătorilor de ovine!

Nou Ordin MADR pentru pășunile crescătorilor de ovine!

14 ianuarie 2025 - 04:56

Monitorul Oficial a publicat un Ordin al Ministerului Agriculturii care reglementează înființarea parcurilor eoliene și fotovoltaice pe pășuni.

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși în Nigeria!

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși în Nigeria!

13 ianuarie 2025 - 19:15

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși într-un atac comis de militanți islamici în statul Borno din nord-estul Nigeriei, a declarat luni un oficial guvernamental.

Vești de bani pentru crescătorii de oi!

Vești de bani pentru crescătorii de oi!

13 ianuarie 2025 - 14:17

Se reia exportul de ovine vii în Arabia Saudită, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) într-un comunicat transmis Agroinfo. Delegația oficială din Regatul Arabiei Saudite și-a încheiat ieri, 12 ianuarie 2025, vizita de lucru în România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Vantage oferă soluţii integrate pentru agricultura de precizie, atât pentru cei care practică agricultura conservativă, cât şi pentru agricultura convenţională. Două dintre acestea sunt:

- semănatul de precizie, cu ajutorul tehnologiei Precision Planting prin care se realizează semănatul uniform atât în ceea ce priveşte adâncimea de semănat cât şi distanţa dintre seminţe/plante, în sistem no-till, minimum-till şi convenţional;

- erbicidarea "Spot spraying" - cu ajutorul tehnologiei Carbon Bee de la AgTech, sistemul SmartStriker - care permite detectarea precisă, în timp real, a buruienilor şi erbicidarea individuală a acestora.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Cine are puterea...?

Cine are puterea...?
Printr-o fereastră deschisă, se aude un glas de bărbat: Detalii