Adama
Vinasa Rompak

Plata subvenției APIA pe pajiște! Micii fermieri i-au scris ministrului agriculturii!

Publicat: 26 decembrie 2023 - 11:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Zeci de mii de hectare de pajiști naturale ar fi fost excluse de la plata subvenției APIA pe hectarul de pajiște. Micii fermieri împreună cu 5 organizații de conservare a naturii, inclusiv Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”, i-au scris minstrului agriculturii Florin Ionuț Barbu.

Măsurile de agromediu din noul Plan Național Strategic nu contribuie suficient pentru a proteja valorile naturale, mai mult în același timp vor face imposibilă activitatea micilor fermieri, care practică agricultură prietenoasă cu natura, declară reprezentanții Asociației pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”, dar și reprezentanți ai Asociația „Eco Ruralis”, Fundației ADEPT Transilvania, WWF România și ROMAPIS.

„În ultimii doi ani, împreună cu organizațiile de conservare a naturii și de mici fermieri, am trimis numeroase observații, motivate cu din punct de vedere profesional către Ministerul Agriculturii Dezvoltării Rurale și ne-am ridicat vocea la audieri publice, așa că ne adresăm ultimei instanțe: publicul”, declară purtătorul de cuvânt al Asociației „Grupul Milvus”, citat de zidezi.ro

"Scrisoare deschisă către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din partea Coaliției PNS/20.12.2023

Stimate Domnule Ministru Florin Ionuț Barbu,
În numele organizațiilor semnatare și al membrilor pe care îi reprezentăm, vă solicităm ca Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să continue temporar măsurile de agro-mediu actuale (din ciclul 2014-2020) și să amâne, așadar, cu un an, intrarea în vigoare a noii forme a pachetelor de agro-mediu pentru noul ciclu european 2023-2027.

În ultimii doi ani, organizațiile de conservare și de fermieri semnatare și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la noua formă a pachetelor de agro-mediu și la zonele de eligibilitate, însă Ministerul nu a preluat aceste propuneri pentru un sistem care să asigure viabilitatea practicilor agricole pozitive, conservarea serviciilor ecosistemice în zonele agricole sau stoparea pierderii agrobiodiversității.

pajiste-bani-apia_b

Principalele și cele mai grave probleme pe care le semnalăm sunt următoarele:

O suprafață semnificativă (peste 270 comune, peste 673 000 ha) de pajiști cu valoare naturală ridicată au fost excluse din zonele de eligibilitate (în cadrul măsurii HNV), ceea ce nu este justificat din punct de vedere tehnic și, în același timp, pune în imposibilitate fermierii care se angajează să practice o agricultură prietenoasă cu natura;

Pe aceste 673 000 ha, pentru a fi eligibile la plăți de agro-mediu, utilizarea tractoarelor nu este permisă pe tot parcursul anului (tractoarele sunt unelte de întreținere a terenurilor necesare pentru fermieri în gospodărirea pajiștilor întinse). Mai mult, nicio activitate agricolă nu este permisă pe aceste pajiști până în data de 1 iulie (pachetul 9.2.; 326 000 ha), respectiv 1 august (pachetul 3.1.; 347 000 ha). Fermierii nu pot participa în schemele de agro-mediu sub astfel de condiții, care sunt contrare practicilor tradiționale de agricultură;

Pachetele nu sunt clar definite și nu au fost comunicate eficient. Până în prezent, dispozițiile finale de aplicare (ghidurile) nu au fost transmise birourilor județene ale APIA responsabile de implementare, astfel încât fermierii să se poată pregăti pentru schimbările de amploare. Iar fermierii și organizațiile non-guvernamentale au primit de la Minister interpretări diferite referitoare la restricțiile de pășunat;

S-a renunțat la pachetul de agro-mediu pentru protecția singurei populații de dropie din țară, astfel că nicio măsură de agro-mediu nu va sprijini agricultura prietenoasă cu natura în habitatul acesteia. De asemenea, în locația mai multor colonii reprezentative de vânturel de seară s-a renunțat la măsurile de agro-mediu, astfel că nimic nu mai asigură persistența acestora.

Prin urmare, solicităm Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să prelungească temporar (pentru 2024) măsurile de agro-mediu care au fost în vigoare până în prezent și să pună în aplicare noile pachete de agro-mediu doar dacă:

Pachetele de agro-mediu sunt concepute într-un mod care să asigure conservarea peisajului și a biodiversității într-un mod transparent și justificat din punct de vedere științific (vă stăm în continuare la dispoziție pentru input tehnic);

Pachetele sunt concepute în așa fel încât să poată fi implementate în mod viabil de către fermieri, pe baza unor cerințe de implementare clare, fără posibilitatea interpretărilor diferite/contrare (vă stăm în continuare la dispoziție pentru input tehnic);

Poate comunica schimbările către comunitatea agricolă în timp util și în mod eficient, permițând reacții bazate pe informații reale din partea fermierilor și organizațiilor de conservare a biodiversității care își desfășoară activitatea în zonele și comunitățile vizate.

Pachetele de agro-mediu bazate pe specii din Planul Național Strategic 2023-2027, în noua lor formă, nu întrunesc niciuna dintre aceste criterii. Aceste măsuri vor afecta în mod negativ zeci de mii de familii de fermieri, privându-i de stimulentele financiare de care depind și generând schimbări profunde în modul în care își gestionează terenurile – mulți dintre aceștia fiind chiar excluși din măsurile agro-mediu, vor pierde venituri substanțiale, ceea ce va avea consecințe grave din punct de vedere social și al conservării valorilor de agrobiodiversitate din aceste zone valoroase.

Cu considerație,

Organizații semnatare:
Asociația „Grupul Milvus”

Asociația „Eco Ruralis”

Fundația ADEPT Transilvania

WWF România

ROMAPIS"

 

Vizualizat: 2086 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Controlul în fermele de animale care iau bani în plus la subvențiile APIA!

Ordin MADR! Controlul în fermele de animale care iau bani în plus la subvențiile APIA!

09 decembrie 2024 - 09:56

Fermele de animale care beneficiază de plăți compensatorii acordate în cadrul fostului Pachet 8, Măsura 10 agro-mediu și climă, actuala intervenție DR-03, sunt supuse controlului. Cum se fac verificările în aceste ferme? În Monitorul Oficial a fost publicat vineri, 6 decembrie 2024, un Ordin MADR care reglementează acest aspect.

În vigoare ACUM! Cine ia subvenția APIA de 87 euro/ovine, 200 euro/bovine!

În vigoare ACUM! Cine ia subvenția APIA de 87 euro/ovine, 200 euro/bovine!

09 decembrie 2024 - 09:20

Ordinul pentru aprobarea Procedurii operaționale privind efectuarea controlului pe teren pentru cererile de plată aferente pachetului 8, măsura 10 „Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014—2020/ intervenției DR-03 — Agromediu și climă — Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027 a fost publicat vineri, 6 decembrie 2024, în Monitorul Oficial.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Adrian Pintea: Subvenții APIA ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor!

Adrian Pintea: Subvenții APIA ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor!

08 decembrie 2024 - 07:52

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, anunță sumele care au fost transferate până la data de 8 decembrie de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în conturile fermierilor, crescătorilor de animale.

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

06 decembrie 2024 - 19:06

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat fonduri nerambursabile în valoare de 154,4 milioane de euro (154.484.414 €) în conturile a 310.262 de fermieri, beneficiari unici ai intervențiilor de mediu și climă din Planul Strategic 2023 – 2027. Din această sumă, 131,2 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 23,2 milioane de euro sunt asigurate de la Bugetul de Stat.

Cine ia săptămâna viitoare de la APIA diferența de 13 euro/ha!

Cine ia săptămâna viitoare de la APIA diferența de 13 euro/ha!

06 decembrie 2024 - 18:41

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat la începutul acestei săptămâni plățile finale pe hectar și pe cap animal, aferente acestui an. APIA virează în contul tinerilor fermieri care au luat avansul restul de 30% din cuantumul stabilit pentru PD-03 - Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Semănătoarea SAFIR 6 Premium

Semănătoarea SAFIR 6 Premium

Principala atracţie din standul Mecanica Ceahlău de la Agriplanta 2023 a fost semănătoarea Safir 6 Premium, cu buncăr de inox de 720 litri, alături de o serie de utilaje consacrate pentru pregătirea solului aşa cum sunt grapele cu discuri independente Magnum, combinatorul Solaris şi pluguri; tamburi de irigat, semănătoare peneumatică Topaz, semănătorile pentru păioase SUP Diamant, SUP 400 şi SUP 29, dar şi remorcile agricole cu o capacitete de la 4 la 25 tone şi tractoarele Steyr. Interviu cu Ionuţ Moraru, director naţional de vânzări, Mecanica Ceahlău.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Trafic pe ceaţă

Trafic pe ceaţă
O blondă la volan, pe o ceaţă densă, se ghidează după pozitiile maşinii din faţă. Detalii