Fermierii care lucrează maxim 50 hectare de pământ beneficiază și anul acesta de sprijinul redistributiv complementar pentru venit, CRISS. Fermele care depășesc 50 ha sunt excluse de la acest sprijin.
SPRIJINUL REDISTRIBUTIV COMPLEMENTAR PENTRU VENIT ÎN SCOPUL SUSTENABILITĂŢII (CRISS)
Conform art. 10 din HG nr. 1571/2022 cu modificările și completările ulterioare, CRISS se acordă pentru exploataţiile agricole cuprinse între 1-50 ha, sub forma unei plăţi decuplate anuale per ha eligibil, potrivit art. 29 din Regulamentul (UE) 2021/2.115.
Nu beneficiază de CRISS fermierii care şi-au fragmentat artificial exploataţiile după anul 2020, cu excepţia situaţiilor care se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
Art. 30 din Ordinul MADR nr. 106/2024 prevede:
(1) Pentru a beneficia de sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, intervenția PD-02, prevăzută la pct. 5.1 din PS 2023-2027, denumit în continuare CRISS fermierii trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate prevăzute în fișa intervenției din PS 2023-2027, după cum urmează:
a) fermierul este eligibil pentru plata BISS;
b) exploatația agricolă se încadrează în intervalul de suprafață 1-50 ha.
(2) Fermele care depășesc 50 de hectare nu sunt eligibile pentru CRISS.
(3) Constituie condiție artificială creată pentru a determina eligibilitatea cererii de plată aferentă CRISS, situațiile în care fermierii și-au fragmentat exploatația după anul 2020 sau în care fermierii ale căror exploatații sunt rezultatul fragmentării respective, în scopul obținerii CRISS.
(4) Exploataţiile rezultate în urma fragmentării prevăzute la alin. (3), nu sunt eligibile la plata aferentă CRISS.
Art. 31. - (1) În cazul transferului de exploataţie realizat între 2 fermieri, plata aferentă CRISS se acordă pentru suprafaţa totală rezultată în urma transferului, fără a depăşi suprafaţa maximă pentru care se acordă această plată stabilită conform art. 10, alin. (2) din hotărâre.
(2) Dacă suprafața rezultată în urma transferului depășeste suprafaţa maximă pentru care se acordă CRISS, exploatația rezultată nu este eligibilă la plata aferentă CRISS.
Art. 32. Fără aduce atingere prevederilor art. 33, alin (2), cazurile în care se consideră că fermierii nu şi-au fragmentat/divizat exploataţiile în scopul de a beneficia de plata aferentă CRISS sunt următoarele:
a) moştenirea;
b) vânzarea de terenuri agricole;
c) rezilierea contractelor de închiriere/concesiune/arendă/comodat din inițiativa locatorului/concedentului/arendatorului/comodantului;
d) expropierea.
Verificarea creării condiţiilor artificiale
Pentru fermierii care şi-au fragmentat exploataţiile după anul 2020 în scopul creşterii/ diminuării artificiale a suprafeţei pentru care să primească CRISS, prin crearea mai multor exploataţii care să poată primi fiecare CRISS sau prin redistribuirea unor suprafeţe ale exploataţiei iniţiale către alte exploataţii afiliate sau aparţinând membrilor familiei în scopul creşterii artificiale a suprafeţei pentru care să primească CRISS (fermierii care solicită CRISS în campania 2024 şi care în campaniile 2021-2023 au avut suprafata solicitata mai mare de 50 ha şi care şi-au scăzut suprafaţa cu mai mult de 1 ha), există suspiciunea creării condiţiilor artificiale.
În situaţiile în care există suspiciunea de creare a condiţiilor artificiale, pentru a verifica dacă fermierul a creat condiţii artificiale pentru a putea primi CRISS, funcţionarul responsabil cu administrarea cererii de plată va notifica fermierul, solicitându-i acestuia să prezinte/transmită (prin poștă sau prin orice mijloace de comunicare) documente doveditoare cu privire la motivele reducerii suprafeţei fermei. Fermierul este informat că trebuie să pună la dispoziția APIA documente prin care să dovedească faptul că reducerea suprafeţei fermei a fost făcută ca rezultat al unor tranzacţii cu terenuri de natura celor prevăzute la art. 32 din Ordinul M.A.D.R. nr. 106/2024, fără a exista intenţia de a crea condiţii artificiale pentru a primi CRISS.
Informații obținute de Agroinfo de la APIA.