Adama
Agreena
AGRICOVER

Plata APIA până la maxim 50 hectare: condiții pentru acest an!

Publicat: 15 aprilie 2024 - 06:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii care lucrează maxim 50 hectare de pământ beneficiază și anul acesta de sprijinul redistributiv complementar pentru venit, CRISS. Fermele care depășesc 50 ha sunt excluse de la acest sprijin. 

SPRIJINUL REDISTRIBUTIV COMPLEMENTAR PENTRU VENIT ÎN SCOPUL SUSTENABILITĂŢII (CRISS)

Conform art. 10 din HG nr. 1571/2022 cu modificările și completările ulterioare, CRISS se acordă pentru exploataţiile agricole cuprinse între 1-50 ha, sub forma unei plăţi decuplate anuale per ha eligibil, potrivit art. 29 din Regulamentul (UE) 2021/2.115.

plata mici 2024_b

Nu beneficiază de CRISS fermierii care şi-au fragmentat artificial exploataţiile după anul 2020, cu excepţia situaţiilor care se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

Art. 30 din Ordinul MADR nr. 106/2024 prevede:
(1) Pentru a beneficia de sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, intervenția PD-02, prevăzută la pct. 5.1 din PS 2023-2027, denumit în continuare CRISS fermierii trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate prevăzute în fișa intervenției din PS 2023-2027, după cum urmează:
a) fermierul este eligibil pentru plata BISS;
b) exploatația agricolă se încadrează în intervalul de suprafață 1-50 ha.
(2) Fermele care depășesc 50 de hectare nu sunt eligibile pentru CRISS.
(3) Constituie condiție artificială creată pentru a determina eligibilitatea cererii de plată aferentă CRISS, situațiile în care fermierii și-au fragmentat exploatația după anul 2020 sau în care fermierii ale căror exploatații sunt rezultatul fragmentării respective, în scopul obținerii CRISS.
(4) Exploataţiile rezultate în urma fragmentării prevăzute la alin. (3), nu sunt eligibile la plata aferentă CRISS.

Art. 31. - (1) În cazul transferului de exploataţie realizat între 2 fermieri, plata aferentă CRISS se acordă pentru suprafaţa totală rezultată în urma transferului, fără a depăşi suprafaţa maximă pentru care se acordă această plată stabilită conform art. 10, alin. (2) din hotărâre.
(2) Dacă suprafața rezultată în urma transferului depășeste suprafaţa maximă pentru care se acordă CRISS, exploatația rezultată nu este eligibilă la plata aferentă CRISS.

Art. 32. Fără aduce atingere prevederilor art. 33, alin (2), cazurile în care se consideră că fermierii nu şi-au fragmentat/divizat exploataţiile în scopul de a beneficia de plata aferentă CRISS sunt următoarele:
a) moştenirea;
b) vânzarea de terenuri agricole;
c) rezilierea contractelor de închiriere/concesiune/arendă/comodat din inițiativa locatorului/concedentului/arendatorului/comodantului;
d) expropierea.

Verificarea creării condiţiilor artificiale
Pentru fermierii care şi-au fragmentat exploataţiile după anul 2020 în scopul creşterii/ diminuării artificiale a suprafeţei pentru care să primească CRISS, prin crearea mai multor exploataţii care să poată primi fiecare CRISS sau prin redistribuirea unor suprafeţe ale exploataţiei iniţiale către alte exploataţii afiliate sau aparţinând membrilor familiei în scopul creşterii artificiale a suprafeţei pentru care să primească CRISS (fermierii care solicită CRISS în campania 2024 şi care în campaniile 2021-2023 au avut suprafata solicitata mai mare de 50 ha şi care şi-au scăzut suprafaţa cu mai mult de 1 ha), există suspiciunea creării condiţiilor artificiale.

În situaţiile în care există suspiciunea de creare a condiţiilor artificiale, pentru a verifica dacă fermierul a creat condiţii artificiale pentru a putea primi CRISS, funcţionarul responsabil cu administrarea cererii de plată va notifica fermierul, solicitându-i acestuia să prezinte/transmită (prin poștă sau prin orice mijloace de comunicare) documente doveditoare cu privire la motivele reducerii suprafeţei fermei. Fermierul este informat că trebuie să pună la dispoziția APIA documente prin care să dovedească faptul că reducerea suprafeţei fermei a fost făcută ca rezultat al unor tranzacţii cu terenuri de natura celor prevăzute la art. 32 din Ordinul M.A.D.R. nr. 106/2024, fără a exista intenţia de a crea condiţii artificiale pentru a primi CRISS.

Informații obținute de Agroinfo de la APIA. 

Vizualizat: 17082 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Șef APIA: Plata ANT cap animal, banii efectiv în conturile crescătorilor!

Șef APIA: Plata ANT cap animal, banii efectiv în conturile crescătorilor!

19 mai 2024 - 05:45

Crescătorii de vaci, oi/capre care încă așteaptă ajutoarele naționale tranzitorii aferente anului de cerere 2023 sunt anunțați că banii vor intra efectiv în conturi în zilele următoare. Anunțul a fost făcut de directorul executiv Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

În atenția crescătorilor de vaci! Cum recunoașteți semnele bolii care face ravagii în ferme!

În atenția crescătorilor de vaci! Cum recunoașteți semnele bolii care face ravagii în ferme!

17 mai 2024 - 11:56

Antraxul este o boală bacteriană contagioasă, cu potențial letal atât pentru animalele domestice, cât și pentru oamen, și reprezintă o amenințare serioasă în cadrul fermelor de creștere a bovinelor. Recunoașterea rapidă a simptomelor este esențială pentru intervenție și prevenirea răspândirii bolii.

Veste bună pentru micii fermieri, crescători de animale!

Veste bună pentru micii fermieri, crescători de animale!

16 mai 2024 - 18:41

Micii fermieri, crescători de animale au o soluție bună la îndemână pentru a-și vinde produsele din ferme, automatele. Cu această idee vine un fermier din județul Bihor, Jaroslav Zetocha.

Urgent! Se dau 200 euro/ha, termen limită 20 mai!

Urgent! Se dau 200 euro/ha, termen limită 20 mai!

16 mai 2024 - 16:08

Depuneți urgent cererile! Ajutorul de minimis pentru cartofi, în cuantum de 200 euro/ha, are termen limită 20 mai 2024, anunță Direcția pentru Agricultură Caraș Severin.

APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Sumă mai mare la plata subvenției APIA!

APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Sumă mai mare la plata subvenției APIA!

16 mai 2024 - 14:32

În ședința de Guvern din data de 16 mai 2024 s-a aprobat Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Decizie președinte Iohannis: Bani împărțiți fermierilor, crescătorilor animale!

Decizie președinte Iohannis: Bani împărțiți fermierilor, crescătorilor animale!

16 mai 2024 - 07:50

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de promulgare a legilor care stabilesc instituirea unor scheme de ajutor pentru fermieri şi agricultori, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, subvenţiile totale fiind de aproape 400 de milioane de euro, conform Agerpres.

Mesaj APIA fermieri, crescători animale!

Mesaj APIA fermieri, crescători animale!

15 mai 2024 - 20:26

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani reamintește fermierilor că termenul limită până la care pot depune Cererea de Plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024 este data de 07 iunie 2024.

Proiect hotărâre de Guvern în consultare pe site-ul MADR!

Proiect hotărâre de Guvern în consultare pe site-ul MADR!

15 mai 2024 - 20:03

MADR a publicat în transparență decizonală Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Imediat APIA dă drumul plăților pe hectar și pe animale!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Imediat APIA dă drumul plăților pe hectar și pe animale!

15 mai 2024 - 16:49

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, anunță astăzi că încep plățile pentru fermieri, crescători de animale, așa-numitul ajutor Ucraina, achitat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Video! Oier Sterp: Să afle toți oierii! Nu dați mieii la samsari! Țineți prețul sus, că vin contractele!

Video! Oier Sterp: Să afle toți oierii! Nu dați mieii la samsari! Țineți prețul sus, că vin contractele!

15 mai 2024 - 09:43

Crescătorul de ovine Ionică Sterp, Ianoșda, Bihor, vicepreședinte Asociația Ciobanilor Profesioniști din România, are un anunț important pentru toți oierii. Sunt pe cale să fie semnate contracte de export miei cu Marocul și Algeria, firmele exportatoare fiind din Spania.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

Singura societate care exploatează terenuri agricole din România listată la bursă, Holde Agri, şi-a făcut un obicei în a cumpăra combine de recoltat marca New Holland. Nu mai puţin de 11 astfel de echipamente au fost achiziţionate de-a lungul anilor, toate model CR 9.90!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Afiş într-un bar: Detalii