Adama
Agreena
AGRICOVER

Plata APIA până la maxim 50 hectare: condiții pentru acest an!

Publicat: 15 aprilie 2024 - 06:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii care lucrează maxim 50 hectare de pământ beneficiază și anul acesta de sprijinul redistributiv complementar pentru venit, CRISS. Fermele care depășesc 50 ha sunt excluse de la acest sprijin. 

SPRIJINUL REDISTRIBUTIV COMPLEMENTAR PENTRU VENIT ÎN SCOPUL SUSTENABILITĂŢII (CRISS)

Conform art. 10 din HG nr. 1571/2022 cu modificările și completările ulterioare, CRISS se acordă pentru exploataţiile agricole cuprinse între 1-50 ha, sub forma unei plăţi decuplate anuale per ha eligibil, potrivit art. 29 din Regulamentul (UE) 2021/2.115.

plata mici 2024_b

Nu beneficiază de CRISS fermierii care şi-au fragmentat artificial exploataţiile după anul 2020, cu excepţia situaţiilor care se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

Art. 30 din Ordinul MADR nr. 106/2024 prevede:
(1) Pentru a beneficia de sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, intervenția PD-02, prevăzută la pct. 5.1 din PS 2023-2027, denumit în continuare CRISS fermierii trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate prevăzute în fișa intervenției din PS 2023-2027, după cum urmează:
a) fermierul este eligibil pentru plata BISS;
b) exploatația agricolă se încadrează în intervalul de suprafață 1-50 ha.
(2) Fermele care depășesc 50 de hectare nu sunt eligibile pentru CRISS.
(3) Constituie condiție artificială creată pentru a determina eligibilitatea cererii de plată aferentă CRISS, situațiile în care fermierii și-au fragmentat exploatația după anul 2020 sau în care fermierii ale căror exploatații sunt rezultatul fragmentării respective, în scopul obținerii CRISS.
(4) Exploataţiile rezultate în urma fragmentării prevăzute la alin. (3), nu sunt eligibile la plata aferentă CRISS.

Art. 31. - (1) În cazul transferului de exploataţie realizat între 2 fermieri, plata aferentă CRISS se acordă pentru suprafaţa totală rezultată în urma transferului, fără a depăşi suprafaţa maximă pentru care se acordă această plată stabilită conform art. 10, alin. (2) din hotărâre.
(2) Dacă suprafața rezultată în urma transferului depășeste suprafaţa maximă pentru care se acordă CRISS, exploatația rezultată nu este eligibilă la plata aferentă CRISS.

Art. 32. Fără aduce atingere prevederilor art. 33, alin (2), cazurile în care se consideră că fermierii nu şi-au fragmentat/divizat exploataţiile în scopul de a beneficia de plata aferentă CRISS sunt următoarele:
a) moştenirea;
b) vânzarea de terenuri agricole;
c) rezilierea contractelor de închiriere/concesiune/arendă/comodat din inițiativa locatorului/concedentului/arendatorului/comodantului;
d) expropierea.

Verificarea creării condiţiilor artificiale
Pentru fermierii care şi-au fragmentat exploataţiile după anul 2020 în scopul creşterii/ diminuării artificiale a suprafeţei pentru care să primească CRISS, prin crearea mai multor exploataţii care să poată primi fiecare CRISS sau prin redistribuirea unor suprafeţe ale exploataţiei iniţiale către alte exploataţii afiliate sau aparţinând membrilor familiei în scopul creşterii artificiale a suprafeţei pentru care să primească CRISS (fermierii care solicită CRISS în campania 2024 şi care în campaniile 2021-2023 au avut suprafata solicitata mai mare de 50 ha şi care şi-au scăzut suprafaţa cu mai mult de 1 ha), există suspiciunea creării condiţiilor artificiale.

În situaţiile în care există suspiciunea de creare a condiţiilor artificiale, pentru a verifica dacă fermierul a creat condiţii artificiale pentru a putea primi CRISS, funcţionarul responsabil cu administrarea cererii de plată va notifica fermierul, solicitându-i acestuia să prezinte/transmită (prin poștă sau prin orice mijloace de comunicare) documente doveditoare cu privire la motivele reducerii suprafeţei fermei. Fermierul este informat că trebuie să pună la dispoziția APIA documente prin care să dovedească faptul că reducerea suprafeţei fermei a fost făcută ca rezultat al unor tranzacţii cu terenuri de natura celor prevăzute la art. 32 din Ordinul M.A.D.R. nr. 106/2024, fără a exista intenţia de a crea condiţii artificiale pentru a primi CRISS.

Informații obținute de Agroinfo de la APIA. 

Vizualizat: 17357 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

04 octombrie 2024 - 12:43

Agenția Națională pentru Zootehnie a publicat lista asociațiilor acreditate pentru serviciul de determinare a calității genetice a a raselor de animale, specia bovine. Agroinfo pune la dispoziția crescătorilor de bovine interesați această listă.

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

04 octombrie 2024 - 11:06

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) anunță lansarea aplicației FITS destinată utilizatorilor profesioniști, distribuitorilor și consilierilor privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor, în data de 1 octombrie 2024. Astfel, procesul de formare profesională este digitalizat.

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

03 octombrie 2024 - 20:01

O delegație condusă de ministrul Florin-Ionuț Barbu va efectua în data 4 octombrie 2024 o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația viceprim-ministrului Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

03 octombrie 2024 - 15:17

Având în vedere solicitarea crescătorilor de păsări din România cu privire la interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

03 octombrie 2024 - 15:01

Sprijin financiar în valoare de peste 3,98 milioane lei pentru crescătorii de animale, anunță astăzi Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

03 octombrie 2024 - 08:34

Guvernul a aprobat în ședința din 2 octombrie 2024 Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

03 octombrie 2024 - 08:09

Un Raport special al Curții Europene de Conturi, publicat la 30 septembrie 2024, conține informații legate de plata subvențiilor pentru climă și mediu, aferente acestui an.

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

03 octombrie 2024 - 07:36

Crescătorul de oi Grigore Virgil, județul Vâlcea, membru în Asociația Agricolă Țara Loviștei a sfârșit în munți. Salvamontiștii i-au recuperat trupul în noaptea de 1 pe 2 octombrie 2024.

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

02 octombrie 2024 - 17:36

Guvernul a aprobat astăzi, 2 octombrie 2024, Hotărârea pentru modificarea alin. (14) și alin.(11) ale art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

02 octombrie 2024 - 16:34

Guvernul alocă, miercuri, bani pentru a ajuta peste 230.000 de fermieri ale căror culturi au fost afectate de secetă, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii