Paris Grain Day 2022. La reuniunea anuală a experților de piață Paris Grain Day 2022, organizată pe 28 ianuarie la Paris, specialiștii consideră că perspectivele pentru prețurile materiilor prime agricole din acest an rămân optimiste.
Redresarea economică mai accentuală în unele țări, aprovizionarea insuficientă cu petrol, tensiunile în creștere între Rusiei şi Ucraina sunt factori care vor contribui la agitarea, în continuare, a ascensiunii piețelor de cereale în lunile următoare.
Redresarea rapidă a economiilor post Covid
„Potrivit experților prezenți, frământările pieței care s-au accelerat odată cu criza Covid vor dura. Relansarea economiilor avansate este mult mai puternică decât se prevedea cu un an în urmă. A apărut, astfel, un decalaj între o redresare puternică și bruscă a cererii și producția subdimensionată pentru a face față unui consum excedentar”, susţine Agritel, companie specializată în strategiile de piață.
În consecinţă a început o inflație galopantă la energie și materii prime care se îndreaptă cu paşi repezi către prețurile de consum.
Geopolitica destabilizează pieţele
Pe piaţa gazelor tensiunile se intensifică, în centrul eşichierului geopolitic situându-se cei doi mari actori: Rusia și China. (Nu trebuie uitat că Rusia furnizează aproximativ 40% din gazul natural consumat în Europa).
„Apropierea acestor două mari puteri bulversează abordarea relaţiilor internaţionale la fel de mult ca şi piaţa materiilor prime. La cereale, achizițiile masive din partea Chinei, care au început în vara lui 2020, continuă să reducă stocurile marilor exportatori care, în ciuda producției record, nu își pot reveni. În același timp, restricțiile rusești la export susțin preţurile cerealelor pe piaţa mondială şi împiedică producătorii ruşi să valorifice loturile de marfă. Cu toate acestea, Rusia, principalul exportator de grâu, este de 20 de ani forța motrice în creșterea comerțului mondial cu grâu. Orice limitare a ofertei rusești amenință piața mondială, deoarece consumul de grâu este de așteptat să crească cu încă 80 milioane de tone până în 2030”, analizează Agritel.
Pieţele - într-un nou context de volatilitate crescută
Tensiunile foarte puternice dintre Rusia, pe de o parte, şi Europa-SUA, pe de cealaltă, cu privire la Ucraina, menţine destabilizarea piețelor și posibilele efecte ale unui conflict.
De asemenea, creșterea prețurilor la îngrăşămintele chimice, rezultată din scumpirea gazelor naturale, ameninţă oferta globală de cereale.
Experții prezenți la Paris Grain Day 2022 și-au dorit să tempereze discursurile despre inflație, energie, îngrăşăminte sau cereale cu perspectiva unei reechilibrări a piețelor până la sfârșitul anului 2022.
Dar incertitudinile sunt de așa natură și la toate nivelurile încât tensiunile pot porni din nou foarte repede. În concluzie, în 2022 pieţele vor evolua, din nou, într-un context de volatilitate crescută.