Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Perspective optimiste la rapiță și grâu!

Publicat: 10 februarie 2022 - 07:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Paris Grain Day 2022. La reuniunea anuală a experților de piață Paris Grain Day 2022, organizată pe 28 ianuarie la Paris, specialiștii consideră că perspectivele pentru prețurile materiilor prime agricole din acest an rămân optimiste.

Redresarea economică mai accentuală în unele țări, aprovizionarea insuficientă cu petrol, tensiunile în creștere între Rusiei şi Ucraina sunt factori care vor contribui la agitarea, în continuare, a ascensiunii piețelor de cereale în lunile următoare.

Redresarea rapidă a economiilor post Covid

„Potrivit experților prezenți, frământările pieței care s-au accelerat odată cu criza Covid vor dura. Relansarea economiilor avansate este mult mai puternică decât se prevedea cu un an în urmă. A apărut, astfel, un decalaj între o redresare puternică și bruscă a cererii și producția subdimensionată pentru a face față unui consum excedentar”, susţine Agritel, companie specializată în strategiile de piață.
În consecinţă a început o inflație galopantă la energie și materii prime care se îndreaptă cu paşi repezi către prețurile de consum.

Geopolitica destabilizează pieţele

Pe piaţa gazelor tensiunile se intensifică, în centrul eşichierului geopolitic situându-se cei doi mari actori: Rusia și China. (Nu trebuie uitat că Rusia furnizează aproximativ 40% din gazul natural consumat în Europa).
„Apropierea acestor două mari puteri bulversează abordarea relaţiilor internaţionale la fel de mult ca şi piaţa materiilor prime. La cereale, achizițiile masive din partea Chinei, care au început în vara lui 2020, continuă să reducă stocurile marilor exportatori care, în ciuda producției record, nu își pot reveni. În același timp, restricțiile rusești la export susțin preţurile cerealelor pe piaţa mondială şi împiedică producătorii ruşi să valorifice loturile de marfă. Cu toate acestea, Rusia, principalul exportator de grâu, este de 20 de ani forța motrice în creșterea comerțului mondial cu grâu. Orice limitare a ofertei rusești amenință piața mondială, deoarece consumul de grâu este de așteptat să crească cu încă 80 milioane de tone până în 2030”, analizează Agritel.

Pieţele - într-un nou context de volatilitate crescută

Tensiunile foarte puternice dintre Rusia, pe de o parte, şi Europa-SUA, pe de cealaltă, cu privire la Ucraina, menţine destabilizarea piețelor și posibilele efecte ale unui conflict.

De asemenea, creșterea prețurilor la îngrăşămintele chimice, rezultată din scumpirea gazelor naturale, ameninţă oferta globală de cereale.
Experții prezenți la Paris Grain Day 2022 și-au dorit să tempereze discursurile despre inflație, energie, îngrăşăminte sau cereale cu perspectiva unei reechilibrări a piețelor până la sfârșitul anului 2022.

Dar incertitudinile sunt de așa natură și la toate nivelurile încât tensiunile pot porni din nou foarte repede. În concluzie, în 2022 pieţele vor evolua, din nou, într-un context de volatilitate crescută.

 

Vizualizat: 1426 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

03 decembrie 2023 - 19:18

Ministrul agriculturii a declarat la târgul Poftim, din România, ținut la acest sfârșit de săptămână, că este pentru păstrarea tradițiilor românești și protejarea gospodăriei țărănești. 

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

03 decembrie 2023 - 07:36

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de luni, 4 decembrie 2023, tranșa a doua de plată a subvențiilor APIA aferente acestui an, plata finală al cărui termen limită este 30 iunie 2024. Plățile directe care sunt pe lista APIA și suma pe hectar și cap animal pentru această tranșă de plată.

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

03 decembrie 2023 - 06:40

Anunțul făcut sâmbătă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, legat de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești. Ce spune șeful de la Agricultură?

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii