Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură și industrie din Camera Deputaților, crede că subvențiile de la bugetul de stat pentru agricultură nu sunt neapărat calea cea mai corectă. El argumentează acest lucru prin ciclul de producție care depinde într-o măsură prea mare de condițiile pedologice, precum și de alți factori, astfel că statul ar ajunge să plătească astfel tot mai mult de la buget pentru tot mai puțin.
Astfel, parlamentarul constată faptul că ne aflăm în ceea ce el numește "un ciclu al morții": statul acordă subvenție, oamenii cultivă, vine seceta, care se va accentua în anii ce urmează, o parte din recoltă e "făcută zob", după care agricultorii, pe de drept cuvânt, vin să ceară compensații.
Și atunci, a explicat Varujan Pambuccian pentru wall-street.ro, statul ajunge să plătească de la bugetul de stat din ce în ce mai mult pentru din ce în ce mai puțin, aceasta nefiind calea corectă, din punctul său de vedere.
Din acest motiv, arată acesta, există soluția agriculturii de precizie, unde fermierii pot avea o siguranță în plus față de condițiile pedoclimatice, dar și cea a agriculturii în medii controlate, care este o formă mai sofisticată a agriculturii de precizie.
"Dacă vreți să cultivați suprafețe mari pe pământ, atunci agricultura de precizie este cea indicată, dacă vreți să cultivați suprafețe mai mici, în special dacă ne referim la legume, chiar și la fructe, atunci agricultura în medii controlate este opțiunea cea mai bună," spune Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură și industrie din Camera Deputaților, citat de wall-street.ro
Diferența între ele, afirmă acesta, stă în faptul că agricultura în medii controlate nu prespune deloc existența solului, astfel că plantele nu sunt contaminate deloc chimic și biologic, pe sol lucrul acesta fiind imposibil.
În plus, adaugă acesta, în agricultura în medii controlate, creșterea plantelor se face în regim delocalizat.
Cât privește situația importurilor de cereale ieftine din Ucraina, Varujan Pambuccian spune că sunt două categorii de probleme: una care ține de calitatea produselor, care nu e așa de greu de abordat și una care ține de preț, care vine atât din faptul că vorbim despre o calitate care nu este atât de grozavă, dar și din cursul de schimb, un leu însemnând, totuși, șase grivne.
Prin urmare, continuă acesta, orice cheltuieli ar fi avut acolo pentru a produce materia primă (ucrainenii, n.r.), costurile sunt mult mai mici decât în cazul în care aceasta ar fi produsă în interiorul zonei europene.
Astfel, concluzionează Varujan Pambuccian, lăsând jos bariera vamală, agricultura europeană a fost expusă la un soi de dumping, lucru care nu este în ordine.
Nu în ultimul rând, parlamentarul a afirmat faptul că, după părerea sa, ar trebui prelungită măsura de interdicție a importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina și după data de 5 iunie.
sursa wall-street.ro