Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Până aici a ajuns lăcomia după subvenția APIA pășune! Ce minuni se fac la nivel înalt pentru banii de la APIA!

Publicat: 09 octombrie 2023 - 07:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Miza milioanelor de euro din subvenții europene poate produce adevărate minuni în România. A doua zi după publicarea legii paludiculturii, peste zece mii de hectare din deltă s-au transformat, subit, la cadastru, din apă în pășune, a descoperit echipa emisiunii România, te iubesc, difuzată duminică seara la Pro TV. 

În contractele pentru concesionarea stufului au fost constatate "erori materiale" în favoarea firmelor care le-au semnat. Iar la Ministerul Agriculturii, stuful a fost declarat furaj, prin ordin de ministru, deși specialiștii spun că animalele nu-l mănâncă.

Și apa, pășune se făcu.

Delta Dunării este în patrimoniul Mondial UNESCO, cel mai înalt grade de protecție oferit unei rezervații naturale. Guvernul a dat-o în grija Administrației Rezervației Deltei Dunării – ARBDD. Instituția este condusa de un guvernator numit politic – Gabriel Marinov.

Subvențiile europene sunt aprobate și plătite de Agenția Pentru Plati și Intervenții în Agricultură – APIA, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. Parlamentul a asimilat paludicultura pajiștilor. Așa că, legal, APIA nu poate subvenționa stuful decât dacă terenurile pe care crește se află la cadastru în categoria pășunilor.

lista-avans_b

Doar că Delta, prin definiție, înseamnă apă. Iar terenurile ARBDD apar în cărțile funciare ca ape curgătoare sau stătătoare, cum e și normal. Scoatem la întâmplare mai multe cărți funciare din amenajarea stuficolă Holbina Dranovb, una din cele 8 zone concesionate de tripleta Popa- Stănescu – Iscru.
Cele doua terenuri au, împreună, peste 8 milioane de metri pătrați.

La câteva zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, la cadastru se întâmplă o minune. Categoria terenurile este schimbata din ape stătătoare în …pășune. Totul se întâmplă la cererea ARBDD.

La nici 24 de ore de la publicarea legii în monitorul oficial, în ARBDD era deja pregătit un referat prin care se cerea schimbarea categoriei de folosință a terenurilor. A fost semnat de guvernator și 3 șefi de departamente. Am indentificat zeci de cărți funciare și peste 11.000 de hectare unde s-au făcut astfel de modificări. Numai în zonele stuficole concesionate de cele două firme, nu și în celelalte.

Reporter: E normal acest lucru, să transform ceea ce este baltă, apă, mlaștină în pășune?

Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”Depinde, nu știu dacă pot oferi un răspuns exact la această întrebare. Putem constata că au fost ani în care a fost acoperită aproape în totalitate cu apa, la fel cum în anii secetoși observăm mai mult teren uscat decât … Am să vă rog să mă lăsați să verific acest lucru, fiind o informație pe care o aflu în premieră de la dumneavoastră, am să vă rog să îmi dați voie să verific dacă acest lucru a fost făcut cu respectarea legii. ”

Deși nu l-am pus într-o situație comfortabilă, guvernatorul Marinov a avut răbdare să stea cu noi câteva ore pentru a răspunde la toate întrebările , iar apoi ne-a pus la dispoziție toate documentele solicitate.

Pe la sfârșitul lui iunie , după ce au depus deja solicitările la APIA, cele doua firme și-au dat seama că au omis un aspect cheie. În 2020, când au semnat contractele cu ARBDD, ele au concesionat dreptul de a recolta plantele, nu și terenurile pe care acestea cresc, în timp ce APIA nu poate aproba plăți decât cu dovada faptului că solicitanții dețin sau au concesionat SUPRAFEȚELE de teren pe care își desfășoară activitatea.

Așa că în aceeași zi din iulie, atât Iulius Octavian Popa cât și Nicu Anagnoste fac două solicitări identice către ARBDD. Sunt similare până și greșelile de punctuație. Ambele firme spun că au constatat o eroare materială, ce presupune omiterea unor cuvinte.

Cer ca obiectul contractului se fie modificat din concesionarea activității de valorificare a resurselor stuficole în concesionarea suprafețelor.

Guvernatorul Marinov nu semnează, trimite solicitarea mai departe la Ministerul Mediului, pentru o decizie finala. Ministerul își da seama de schemă și respinge.

Câteva mai zile mai târziu, guvernatorul iese în presă și pare să transmită un mesaj...cine vrea subvenții să se ducă la ministerul agriculturii, la noi.

Câteva zile mai târziu, din ministerul agriculturii apare direct Monitorul Oficial, fară consultare publică și fără niciun fel de anunț, un ordin de ministru. Se modifică din mers două articole care reglementează felul în care APIA poate da subvenții.
Brusc, în cel care stabilește documentele pe care fermierii le pot depune la APIA pentru a atesta că terenurile se află la dispoziția lor se adaugă - pe lângă contractele cu ADS, primării și consilii județene -expresia ”și alte entități de drept public”, cum ar fi...ARBDD.

În același ordin, stuful, papura și rogozul apar brusc în categoria furajelor. APIA nu putea aproba plăți pentru pășuni decât dacă fermierii făceau dovada că pe pajiștile pentru care cer bani pasc animale sau se recoltează plante care pot fi transformate în furaj.

Din motive de protecție a mediului, stuful din deltă nu poate fi recoltat decât iarna, când ajunge la maturitate. Verificăm cu un văcar dacă animalele mănâncă stuful matur.

- Ăla de iarnă nu-l mănâncă?
- Nu!

Ministrul invocă un studiu al Academia de Științe Agricole. Culmea, academia are la Brașov un institut al pajiștilor, doar că ei n-au fost consultați. O confirmă atât directorul tehnic, cât și managerul general.

Ambii experți spun că stuful are o valoare nutritivă foarte scăzută. Iar stuful, papura și rogozul nici măcar nu figurează în literatura lor de specialitate.
Adrian Vasile Blaj, director Institutul de Cercetare pentru Pajiști: ”Din câte știm, în Deltă sunt acolo câteva văcuțe și nu sunt foarte bine hrănite cu aceste furaje, fiind așa cum spuneam, foarte slab încărcate nutritiv, ele pot ajunge și pot să sufere și carență nutritivă.”

Vasile Mocanu, director tehnic Institutul de Cercetare pentru Pajiști: ”Noi acum, dacă începem să folosim această resursă furajeră în condițiile în care în România sunt abandonate pajiști care au compoziție floristică, altă față de stuf, papură sau rogoz, cu altă valoare nutritivă, aproape 1 milion de hectare sunt în abandon, noi ne ducem și găsim o altă resursa furajeră, când să le folosim p-astea?!”

Tot pentru subvenții europene, destinate oamenilor deltei, alte grupuri restrânse au crotaliat zeci de mii de vaci și oi. Pe care de ani de zile le lasă în stabulație libera , iar acestea ajung inclusiv zone strict protejate.

Mălin Mușatescu – fost guvernator al Deltei: ”Din momentul ăsta nu mai există limită la numărul de vaci. Pentru că sunt atâtea sute de mii de hectare de pășune, nou înființate pe baza stufărișului, încât poți să ai probabil și 100.000 de vaci. Vacile sunt cu bani europeni. Europenii nu s-au gândit niciodată că românii nu vor ține de nimic, că vor crește vacile inclusiv în zone strict protejate. Ei bine, la noi s-a întâmplat.Vorbim de niste bani europeni care vin nu cu rea voință, cu buna voință, să se întâmple niște lucruri bune. Iar la noi se schimbă niste lucruri și din ceea ce trebuia să se întâmple bine, observăm că apare un dezastru, ” pentru România, te iubesc, Pro TV. 

Vizualizat: 1958 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

03 decembrie 2023 - 19:18

Ministrul agriculturii a declarat la târgul Poftim, din România, ținut la acest sfârșit de săptămână, că este pentru păstrarea tradițiilor românești și protejarea gospodăriei țărănești. 

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

03 decembrie 2023 - 07:36

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de luni, 4 decembrie 2023, tranșa a doua de plată a subvențiilor APIA aferente acestui an, plata finală al cărui termen limită este 30 iunie 2024. Plățile directe care sunt pe lista APIA și suma pe hectar și cap animal pentru această tranșă de plată.

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

03 decembrie 2023 - 06:40

Anunțul făcut sâmbătă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, legat de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești. Ce spune șeful de la Agricultură?

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii