Adama

Până aici a ajuns lăcomia după subvenția APIA pășune! Ce minuni se fac la nivel înalt pentru banii de la APIA!

Publicat: 09 octombrie 2023 - 07:03
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Miza milioanelor de euro din subvenții europene poate produce adevărate minuni în România. A doua zi după publicarea legii paludiculturii, peste zece mii de hectare din deltă s-au transformat, subit, la cadastru, din apă în pășune, a descoperit echipa emisiunii România, te iubesc, difuzată duminică seara la Pro TV. 

În contractele pentru concesionarea stufului au fost constatate "erori materiale" în favoarea firmelor care le-au semnat. Iar la Ministerul Agriculturii, stuful a fost declarat furaj, prin ordin de ministru, deși specialiștii spun că animalele nu-l mănâncă.

Și apa, pășune se făcu.

Delta Dunării este în patrimoniul Mondial UNESCO, cel mai înalt grade de protecție oferit unei rezervații naturale. Guvernul a dat-o în grija Administrației Rezervației Deltei Dunării – ARBDD. Instituția este condusa de un guvernator numit politic – Gabriel Marinov.

Subvențiile europene sunt aprobate și plătite de Agenția Pentru Plati și Intervenții în Agricultură – APIA, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. Parlamentul a asimilat paludicultura pajiștilor. Așa că, legal, APIA nu poate subvenționa stuful decât dacă terenurile pe care crește se află la cadastru în categoria pășunilor.

lista-avans_b

Doar că Delta, prin definiție, înseamnă apă. Iar terenurile ARBDD apar în cărțile funciare ca ape curgătoare sau stătătoare, cum e și normal. Scoatem la întâmplare mai multe cărți funciare din amenajarea stuficolă Holbina Dranovb, una din cele 8 zone concesionate de tripleta Popa- Stănescu – Iscru.
Cele doua terenuri au, împreună, peste 8 milioane de metri pătrați.

La câteva zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, la cadastru se întâmplă o minune. Categoria terenurile este schimbata din ape stătătoare în …pășune. Totul se întâmplă la cererea ARBDD.

La nici 24 de ore de la publicarea legii în monitorul oficial, în ARBDD era deja pregătit un referat prin care se cerea schimbarea categoriei de folosință a terenurilor. A fost semnat de guvernator și 3 șefi de departamente. Am indentificat zeci de cărți funciare și peste 11.000 de hectare unde s-au făcut astfel de modificări. Numai în zonele stuficole concesionate de cele două firme, nu și în celelalte.

Reporter: E normal acest lucru, să transform ceea ce este baltă, apă, mlaștină în pășune?

Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”Depinde, nu știu dacă pot oferi un răspuns exact la această întrebare. Putem constata că au fost ani în care a fost acoperită aproape în totalitate cu apa, la fel cum în anii secetoși observăm mai mult teren uscat decât … Am să vă rog să mă lăsați să verific acest lucru, fiind o informație pe care o aflu în premieră de la dumneavoastră, am să vă rog să îmi dați voie să verific dacă acest lucru a fost făcut cu respectarea legii. ”

Deși nu l-am pus într-o situație comfortabilă, guvernatorul Marinov a avut răbdare să stea cu noi câteva ore pentru a răspunde la toate întrebările , iar apoi ne-a pus la dispoziție toate documentele solicitate.

Pe la sfârșitul lui iunie , după ce au depus deja solicitările la APIA, cele doua firme și-au dat seama că au omis un aspect cheie. În 2020, când au semnat contractele cu ARBDD, ele au concesionat dreptul de a recolta plantele, nu și terenurile pe care acestea cresc, în timp ce APIA nu poate aproba plăți decât cu dovada faptului că solicitanții dețin sau au concesionat SUPRAFEȚELE de teren pe care își desfășoară activitatea.

Așa că în aceeași zi din iulie, atât Iulius Octavian Popa cât și Nicu Anagnoste fac două solicitări identice către ARBDD. Sunt similare până și greșelile de punctuație. Ambele firme spun că au constatat o eroare materială, ce presupune omiterea unor cuvinte.

Cer ca obiectul contractului se fie modificat din concesionarea activității de valorificare a resurselor stuficole în concesionarea suprafețelor.

Guvernatorul Marinov nu semnează, trimite solicitarea mai departe la Ministerul Mediului, pentru o decizie finala. Ministerul își da seama de schemă și respinge.

Câteva mai zile mai târziu, guvernatorul iese în presă și pare să transmită un mesaj...cine vrea subvenții să se ducă la ministerul agriculturii, la noi.

Câteva zile mai târziu, din ministerul agriculturii apare direct Monitorul Oficial, fară consultare publică și fără niciun fel de anunț, un ordin de ministru. Se modifică din mers două articole care reglementează felul în care APIA poate da subvenții.
Brusc, în cel care stabilește documentele pe care fermierii le pot depune la APIA pentru a atesta că terenurile se află la dispoziția lor se adaugă - pe lângă contractele cu ADS, primării și consilii județene -expresia ”și alte entități de drept public”, cum ar fi...ARBDD.

În același ordin, stuful, papura și rogozul apar brusc în categoria furajelor. APIA nu putea aproba plăți pentru pășuni decât dacă fermierii făceau dovada că pe pajiștile pentru care cer bani pasc animale sau se recoltează plante care pot fi transformate în furaj.

Din motive de protecție a mediului, stuful din deltă nu poate fi recoltat decât iarna, când ajunge la maturitate. Verificăm cu un văcar dacă animalele mănâncă stuful matur.

- Ăla de iarnă nu-l mănâncă?
- Nu!

Ministrul invocă un studiu al Academia de Științe Agricole. Culmea, academia are la Brașov un institut al pajiștilor, doar că ei n-au fost consultați. O confirmă atât directorul tehnic, cât și managerul general.

Ambii experți spun că stuful are o valoare nutritivă foarte scăzută. Iar stuful, papura și rogozul nici măcar nu figurează în literatura lor de specialitate.
Adrian Vasile Blaj, director Institutul de Cercetare pentru Pajiști: ”Din câte știm, în Deltă sunt acolo câteva văcuțe și nu sunt foarte bine hrănite cu aceste furaje, fiind așa cum spuneam, foarte slab încărcate nutritiv, ele pot ajunge și pot să sufere și carență nutritivă.”

Vasile Mocanu, director tehnic Institutul de Cercetare pentru Pajiști: ”Noi acum, dacă începem să folosim această resursă furajeră în condițiile în care în România sunt abandonate pajiști care au compoziție floristică, altă față de stuf, papură sau rogoz, cu altă valoare nutritivă, aproape 1 milion de hectare sunt în abandon, noi ne ducem și găsim o altă resursa furajeră, când să le folosim p-astea?!”

Tot pentru subvenții europene, destinate oamenilor deltei, alte grupuri restrânse au crotaliat zeci de mii de vaci și oi. Pe care de ani de zile le lasă în stabulație libera , iar acestea ajung inclusiv zone strict protejate.

Mălin Mușatescu – fost guvernator al Deltei: ”Din momentul ăsta nu mai există limită la numărul de vaci. Pentru că sunt atâtea sute de mii de hectare de pășune, nou înființate pe baza stufărișului, încât poți să ai probabil și 100.000 de vaci. Vacile sunt cu bani europeni. Europenii nu s-au gândit niciodată că românii nu vor ține de nimic, că vor crește vacile inclusiv în zone strict protejate. Ei bine, la noi s-a întâmplat.Vorbim de niste bani europeni care vin nu cu rea voință, cu buna voință, să se întâmple niște lucruri bune. Iar la noi se schimbă niste lucruri și din ceea ce trebuia să se întâmple bine, observăm că apare un dezastru, ” pentru România, te iubesc, Pro TV. 

Vizualizat: 2716 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Bani mai mulți pentru tinerii crescători de vaci!

Bani mai mulți pentru tinerii crescători de vaci!

12 ianuarie 2025 - 08:05

Tinerii crescători de vaci trebuie să beneficieze de ajutoare mai mari, un sprijin sporit, spune europarlamentarul Daniel Buda (PPE), care a vizitat o fermă de vaci, la acest sfârșit de săptămână.

Sunteți obligați să declarați terenurile, animalele, utilajele agricole!

Sunteți obligați să declarați terenurile, animalele, utilajele agricole!

12 ianuarie 2025 - 07:20

Persoanele fizice și juridice care au în proprietate/folosință terenuri agricole sau silvice, animale domestice sau sălbatice crescute în captivitate, utilaje și instalații agricole, construcții etc. au obligația să le declare la Compartimentul Registrul agricol din cadrul primăriilor în vederea înscrierii acestora în registrul agricol.

Subvenția APIA de 130 euro/vacă! Termen plată ianuarie!

Subvenția APIA de 130 euro/vacă! Termen plată ianuarie!

10 ianuarie 2025 - 12:34

Crescătorii de bovine care au accesat anul trecut eco-schema PD-07 - Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte, cu un cuantum de 130,84 euro/UVM/an, aferent anului de cerere 2024, au termen luna ianuarie pentru a depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un set de acte care le garantează încasarea banilor.

Banii pentru subvenții APIA în cont!

Banii pentru subvenții APIA în cont!

10 ianuarie 2025 - 12:08

Comisia Europeană a rambursat oficial României suma de 1,12 miliarde euro, anunță astăzi, 10 ianuarie 2025, un comunicat al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) transmis Agroinfo.

România este acuzată că a acordat derogări ilegale la pesticidele interzise!

România este acuzată că a acordat derogări ilegale la pesticidele interzise!

09 ianuarie 2025 - 19:20

România a început anul 2025 sfidând în mod deschis legislaţia Uniunii Europene: a acordat noi aprobări de urgenţă pentru pesticide interzise care ucid albinele, în ciuda unei hotărâri judecătoreşti potrivit căreia astfel de derogări sunt ilegale, scrie joi POLITICO. 

Oficial! APIA anunță ASTĂZI crescătorii de animale!

Oficial! APIA anunță ASTĂZI crescătorii de animale!

09 ianuarie 2025 - 14:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că, în perioada 09 ianuarie – 10 februarie 2025, pot depune cererile de plată pentru Intervenția DR-06 – Bunăstarea animalelor, Pachet a) — Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și Pachet b) — Plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul Planului Strategic PAC 2023—2027.

Culturile de grâu şi rapiţă arată promiţător!

Culturile de grâu şi rapiţă arată promiţător!

09 ianuarie 2025 - 07:08

Apa, factorul limitativ în agricultură, a venit în toamna şi începutul iernii, iar fermierii au început anul optimist, având încredere că culturile de toamnă, grâu şi rapiţă, întinse pe o suprafaţă de peste 2,5 milioane de hectare, sunt în stare bună.

APIA vă spune până la ce dată primiți subvențiile APIA în conturi!

APIA vă spune până la ce dată primiți subvențiile APIA în conturi!

09 ianuarie 2025 - 06:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a emis ieri un comunicat în care anunța stadiul la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal, aferente anului de cerere 2024. Comunicatul APIA postat și pe Facebook a generat mai multe întrebări de la fermieri. Ce le-a răspuns APIA?

Comunicat APIA ASTĂZI: Sume transferate ACUM în conturile fermierilor, crescătorilor!

Comunicat APIA ASTĂZI: Sume transferate ACUM în conturile fermierilor, crescătorilor!

08 ianuarie 2025 - 17:22

În perioada 02 decembrie 2024 – 08 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată suma totală de 322.716.497 euro (1.605.620.570 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 636.065 fermieri. 

De la 1 ianuarie 2025, fermierul Florin Stegariu este noul președinte al Clubului Fermierilor Români!

De la 1 ianuarie 2025, fermierul Florin Stegariu este noul președinte al Clubului Fermierilor Români!

08 ianuarie 2025 - 16:00

Clubul Fermierilor Români a anunțat, printr-o postare Facebook, numirea unui nou președinte de la 1 ianuarie 2025.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Toni
|
01. 19, 2024. Friday 16:08
„Lupul își schimbă părul, dar năravul, ba!” Asa spune un proverb românesc ce se potriveste perfect apucăturilor PSD. Un exemplu scandalos este cel legat de stufărișul din Delta Dunării a fost transformat fictiv în pășune pentru a putea beneficia de o subventie de 5 milioane de euro de la UE.
Printre beneficiarii acestei escrocherii se numără nimeni altul decât fiul liderului PSD Paul Stănescu. Concret, două firme cu care acesta are legături strânse au cerut subvenție pentru recoltarea stufului din Delta Dunării. O premieră în agricultură, făcută posibilă prin concursul Parlamentului, ministerului Agriculturii și altor instituții. Ideea a pornit de la actualul ministru al agriculturii Florin Barbu, pe vremea când acesta conducea comisia de agricultură din Camera Deputatilor. Administratia Deltei a decis introducerea mai multor suprafete mlăstinoase la categoria păsuni, iar Ministerul Agriculturii a stabilit că stuful poate fi considerat furaj, chiar dacă animalele nu-l mănâncă.
Asadar, mai multe institutii ale statului și-au dat mâna pentru a băga milioane de euro în buzunarele unor băieți deștepți. Acum întreaga procedură este verifică de Agenția pentru Plăți în Agricultură, dar și de Comisia Europeană.
Este încă un exemplu că hoţia, corupţia si nepotismul sunt principalele racile ale clasei politice care frânează progresul, ne ţin pe loc sau ne fac să regresăm. Aceste racile explică si faptul că România de astăzi nu este încă un stat de drept consolidat.
De aceea, pentru a progresa, România are nevoie urgentă de 3 tipuri de reforme:
-reforma constitutională si consolidarea statului de drept;
-reforma administrativ-teritorială care să permită descentralizarea si autonomia locală;
-reforma morală, prin educatie care să promoveze criteriul meritocratic la promovarea in functii publice.
Si mai e ceva având in vedere că 2024 este un an electoral cu 4 rnduri de alegeri.
Nu trebuie să uităm că escrocheriile PSD-iste prin care democratia a fost pusă intre paranteze, au inceput in 2012 cu prevederea electorala nedemocratică de alegere a primarilor dintr-un singur tur, la care au pus botul si alte partide politice . A continuat apoi cu „ordonanta traseistilor” din anul 2014 care a scandalizat cancelariile lumii , prin care alesii locali puteau trece de la un partid la altul fără să-si piardă postul. S-a văzut inversunarea cu care s-a opus PSD-ul la modificarea legii electorale privind alegerea primarilor din doua tururi de scrutin, invocând recomandarile Comisiei de la Veneția, care spune că preferabil ar fi să nu se modifice legislația cu un an înainte pentru a proteja democrația. In fond, tocmai mentinerea masurii nedemocratice de alegere a primarilor dintr-un singur tur ameninta democratia.
De asemenea la alegerile parlamentare tot PSD-ul s-a opus la introducerea sintagmei „Fără Penali în funcții publice”, ignorând actiunea cetățenească inițiată de USR, pentru care au fost strânse peste 1 milion de semnături.
Pentru toate acestea, si pentru multe altele, PSD-ul ar trebui taxat asa cum se cuvine la alegerile din acest an.
Numai asa hotia, coruptia si nepotismul pot fi, dacă nu stopate, cel putin diminuate la toate nivelurile.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

OROS susține inovația în agricultură!

OROS susține inovația în agricultură!

Headerele Oros pentru orice cultură, densitate şi genetică! Compania Soytek, reprezentant exclusiv în România al companiei americane Stine promovează un concept nou în cultura porumbului: un porumb de talie mică, semănat la o densitate mai mare şi în rânduri mai dese. Pentru a evidenţia beneficiile semănatului la densităţi mari cu genetică Stine, Soytek a înfiinţat mai multe platformele de dezvoltare în 2023 şi a achiziţionat un header Oros pentru porumb cu distanţa de 50cm între rânduri.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere