RESTRICȚII LA CREȘTEREA ȘI VÂNZAREA PORCULUI! Crescătorii mici de animale nu respectă niciodată măsurile de biosecuritate din ferme, a spus ministrul agriculturii Adrian Oros astăzi, referindu-se la focarele de pestă porcină africană întinse în toată țara. Șeful MADR a anunțat că de la anul, cine vrea să crească porc pentru vânzare va fi obligat să respecte un set de reguli de biosecuritate. El a adăugat că vectorii principali de răspândire a pestei sunt omul, samsarul și apoi mistrețul.
Am discutat cu colegii de la Autoritate (Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor n.r.), eu cred că toată lumea, și aici mă refer și la marii fermieri și la crescătorii individuali, toată lumea trebuie să facem eforturi pentru că atâta vreme cât măsurile de biosecuritate nu sunt respectate, câteodată nici de ăia mari, dar crescătorii mici niciodată nu le respectă, orice măsură care se va lua, oricâți bani ar da statul.
Anul trecut, statul a oferit câteva zeci de milioane ca despăgubiri, la începutul anului acesta, în februarie, de la Bruxelles, 17 milioane doar pentru despăgubiri la pestă din cele 50 de milioane de euro pe care Comisia Europeană le avea pentru combaterea bolilor în general, 17 milioane le-am adus în februarie împreună cu președintele Autorității, pentru că am demonstrat că în ultimii ani s-au cheltuit pentru despăgubiri, pentru combaterea acestei pandemii, pentru că este o pandemie, s-au cheltuit sume considerabile.
În continuare, statul poate să dea despăgubiri, dar până când nu se respectă, de către toată lumea, și de către funcționarii publici ai statului, care trebuie să verifice, și de către crescătorul mic și mare, rămâne o problemă aproape de nerezolvat.
Când am încercat să vorbim despre măsuri de biosecuritate în fermele mici, în gospodăriile populației, toată lumea a sărit că dispare porcul din gospodărie.
Nu se punea problema așa, doar se spunea că fiecare trebuie să respecte măsuri minime de biosecuritate. Ceea ce facem noi acum, asta trebuie să facă și crescătorii de animale, de porcine, în primul rând, restricționarea circulației, o evidență foarte clară, crotalierea tuturor animalelor, vânzarea-cumpărarea, să știe exact cine-l cumpără, de unde-l cumpără, ce acțiuni sanitar-veterinare au fost făcute. Din păcate, acest lucru nu este respectat și mulți politicieni iresponsabili, atunci când s-a încercat luarea măsurilor, au creat așa, o temă falsă.
Sunt convins că de la anul, indiferent cine, măsurile vor fi mult mai clare, ele vor trebui respectate de către toți, și de către crescătorii mari și de către crescătorii mici. Și atunci, va exista în continuare și porc în gospodărie. Toți cei care vor dori să crească porci pentru consum vor avea posibilitatea, toți cei care vor să facă creștere și comercializare porc vor trebui să respecte niște măsuri minime de biosecuritate.
Și încet, problema se va rezolva. De ce spun încet? Pentru că în Spania există de 30 de ani această boală, în Sicilia, de 40 de ani. A fost doar izolată această pandemie. Seamănă foarte mult din acest punct de vedere cu Covid, pentru că, tot așa, virusul având o capacitate antigenică foarte mică, nu are vaccin și soluțiile sunt mai mult administrative, legate de restricționarea circulației animalelor și a vectorilor care poartă virusul.
Eu vă dau un exemplu, în perioada stării de urgență, a scăzut foarte mult numărul focarelor (de PPA n.r.). De ce? Principalul vector este omul, samsarul și apoi mistrețul. În momentul în care samsarul, în cele două luni de zile, samsarului i-a fost restricționată circulația și nu a mai plimbat boala de la o poartă la alta, focarele au scăzut. În momentul în care restricții de circulație s-au ridicat, au apărut iarăși focare de boală. Deci, aici este mai mult vorba de măsuri administrative și, sigur, în compensare pentru cei care respectă legea, despăgubiri, a spus ministrul agriculturii, în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, 17 noiembrie 2020, la sediul MADR.