Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

Publicat: 21 septembrie 2020 - 22:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DECIZIE MADR. Actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, realizarea ortofotoplanurilor și activitatea de aerofotogrammetrie vor fi făcute timp de 10 ani de personalul Ministerului Apărării Naționale, anunță un proiect de Ordonanță de Urgență publicat astăzi de Ministerul Agriculturii pe site-ul oficial. Decizia a fost luată pentru a nu se pierde banii europeni pentru subvențiile fermierilor români

Având în vedere recomandările misiunilor de audit ale Comisiei Europene referitoare la calitatea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole şi condiţiile specifice din România privind necesitatea înlocuirii ortofotoplanurilor la intervale de timp de 3 ani, în ultima perioadă constatându-se schimbări fizico – georgrafice, respectiv modificări semnificative de peisaj, de infrastructură, înaintarea vegetației forestiere, efectele inundațiilor și altele asemenea.

Ținând seama de faptul că neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă ar avea drept consecinţă aplicarea de penalităţi României, ca urmare a neactualizării Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, precum şi excluderea, parţială sau totală, a României de la finanţarea din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), ceea ce ar conduce, implicit, la asigurarea și alocarea fondurilor necesare pentru plata fermierilor români din bugetul naţional,
în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul naţional şi constituie situaţie de urgenţă şi extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.21/2010 privind executarea serviciilor de aerofotogrammetrie şi de realizare a ortofotoplanurilor pe teritoriul României şi executarea serviciilor de digitizare şi actualizare a Sistemului de identificare a parcelelor agricole pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.199 din 30 martie 2010, aprobată cu modificări prin Legea nr.136/2010, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

Începând cu data intrarii în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență până la data de 31 decembrie 2030, activitatea de aerofotogrammetrie și de realizare a ortofotoplanurilor pe teritoriul României, pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se execută de către Ministerul Apărării Naționale, scrie în proiectul de act normativ.

În contextul noii politici agricole de după anul 2020, LPIS (Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole n.r.) va juca un rol foarte important datorită noii abordări care va fi implementată pentru alocarea fondurilor europene în agricultură. Noua abordare va avea în vedere utilizarea de tehnologii noi de control, respectiv monitorizarea suprafețelor agricole pe baza imaginilor satelitare de precizie redusă, urmând ca eventualele plăți necuvenite să fie constatate pe baza utilizării LPIS și a imaginilor aeriene/satelitare de rezoluție ridicată. Pentru ca acest proces să poată fi pus în aplicare LPIS trebuie actualizat cel mai târziu o dată la trei ani, pentru a se putea inițializa recuperarea eventualelor plăți necuvenite, justifică MADR această modificare din lege.

Începând cu data intrarii în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență până la data de 31 decembrie 2030, activitatea de digitizare și actualizare a LPIS, realizată pe baza ortofotoplanurilor obținute, pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se execută de către Ministerul Apărării Naționale pentru o suprafață de cel mult 25.000 km pătrați anual.

Ortofotoplanurile rezultate în urma aplicării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă se pot pune la dispoziţia Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, autorităţilor publice centrale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti și consiliilor județene, gratuit, la cerere, potrivit protocoalelor încheiate între acestea şi Ministerul Apărării Naţionale, mai precizează proiectul de Ordonanță de Urgență.

Pentru serviciile executate, Ministerul Apărării Naționale va încasa un avans de 7.500.000 lei de la Ministerul Agriculturii.

Ministerul Agriculturii argumentează astfel adoptarea acestei decizii:

- asigurarea continuității aerofotografierii pentru următorii 10 ani pentru punerea în aplicare a cerințelor legislației Uniunii
Europene ce reglementează alocarea fondurilor europene în agricultură;
- creșterea calității imaginilor utilizate în LPIS (Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole);
- creșterea calității LPIS și punerea la dispoziția fermierilor de date actualizate, cât mai apropiate de anul în care aceștia își
depun cererile unice de plată;
- eliminarea riscului excluderii, parţiale sau totale, de la finanţarea europeană a cheltuielilor alocate României privind
măsurile de sprijin, pentru neconformitățile constatate privind actualizarea și întreținerea LPIS;
- realizarea unei suprafețe mai mari în procesul de digitizare de către structura responsabilă din cadrul Ministerului Apărării Naționale;
- optimizarea activității Ministerului Apărării Naționale prin eliminarea obligației de a încheia anual peste 3000 de protocoale cu autoritățile publice locale. Ortofotoplanurile actualizate se pun, în continuare, la dispoziția autorităților publice locale, gratuit, în mod unitar, prin consiliile județene, în scopul realizării serviciilor publice de interes județean sau pentru inițierea și derularea diverselor programe de dezvoltare zonală care cuprind mai multe unități administrativ-teritoriale din județ.

Ortofotoplanurile actualizate se pun, în continuare, la dispoziția autorităților publice locale, gratuit, în mod unitar, prin consiliile județene, în scopul realizării serviciilor publice de interes județean sau pentru inițierea și derularea diverselor programe de dezvoltare zonală care cuprind mai multe unități administrativ-teritoriale din județ.

Proiectul de act normativ este în consultare publică timp de 10 zile. INTEGRAL AICI!

Vizualizat: 10695 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Viitorul creşterii animalelor în UE

Viitorul creşterii animalelor în UE

19 octombrie 2020 - 18:02

Studiu „Viitorul creşterii animalelor în UE: Cum să contribuim la un sector agricol durabil” se concentrează pe viitorul zootehniei în statele UE și „acoperă importanța economică a sectorului zootehnic, provocările de mediu și rolul său în tranziția către o sustenabilitate mai mare”". Raportul subliniază importanța sectorului, acțiunile care se pot întreprinde pentru a reduce emisiile și importanța guvernanței pentru a asigura continuitatea afacerilor agricole.

OIERI, SPRIJIN CUPLAT LEGAT DE BERBECII CU ORIGINE SAU FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE?

OIERI, SPRIJIN CUPLAT LEGAT DE BERBECII CU ORIGINE SAU FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE?

19 octombrie 2020 - 16:25

FIERBERE MARE ÎNTRE OIERII DIN ROMÂNIA! AGROINFO a publicat, în exclusivitate, ce au discutat vineri, 16 octombrie 2020, oierii cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, la Sibiu. Printre subiectele fierbinți se află și sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de ovină, 17,9 euro/ovină pentru acest an.

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

19 octombrie 2020 - 14:19

SCRISOAREA APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE BRUXELLES! Apicultorii români i-au scris, săptămâna trecută, comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Ei cer acordarea unei subvenții directe pe familia de albine.

DATĂ LIMITĂ APIA PLATĂ AJUTOR DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR! ACTE NECESARE!

DATĂ LIMITĂ APIA PLATĂ AJUTOR DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR! ACTE NECESARE!

19 octombrie 2020 - 10:20

TERMEN LIMITĂ DEPUNERE ACTE! Până la data limită de 31 octombrie 2020 inclusiv, se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în trimestrul III al anului 2020, anunță APIA într-o informare transmisă la solicitarea AGROINFO.

TERMEN PLATĂ SUBVENȚIE APIA 31 OCTOMBRIE 2020!

TERMEN PLATĂ SUBVENȚIE APIA 31 OCTOMBRIE 2020!

19 octombrie 2020 - 09:48

PREZENTAȚI-VĂ DE URGENȚĂ LA APIA CU ACTELE! Până la data de 31 octombrie 2020 inclusiv, fermierii pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente trimestrului III al anului 2020, a transmis APIA o informare pentru AGROINFO.

FERMIER: STĂM CU 80 DE TONE DE VARZĂ PE CÂMP ȘI NU AVEM CUI SĂ LE VINDEM!

FERMIER: STĂM CU 80 DE TONE DE VARZĂ PE CÂMP ȘI NU AVEM CUI SĂ LE VINDEM!

19 octombrie 2020 - 09:17

AGRICULTORII SUNT DISPERAȚI.  Stăm cu un hectar și jumătate de varză pe deal. Varză de calitate, frumoasă, însă, până când, nu avem cerere, nu putem face nimic, suntem în așteptare. Poate când se răcește un pic, oamenii se vor grăbi să ia varză pentru murat, este disperat un agricultor din Republica Moldova.

FUNCȚIONAR COMISIA EUROPEANĂ: CONTROALELE OFICIALE LA ANIMALE TREBUIE SĂ FIE EXTREM DE BINE EFECTUATE!

FUNCȚIONAR COMISIA EUROPEANĂ: CONTROALELE OFICIALE LA ANIMALE TREBUIE SĂ FIE EXTREM DE BINE EFECTUATE!

19 octombrie 2020 - 08:32

OFICIAL COMISIA EUROPEANĂ! Directorul general adjunct pentru siguranță alimentară din Comisia Europeană, Claire Bury, a anunțat că anul viitor Comisia Europeană va avea un proiect pilot privind vacile de lapte. În același timp, înalt funcționarul CE avertizează: controalele oficiale la animale trebuie să fie extrem de bine efectuate. Oficialul a răspuns la întrebări adresate de europarlamentarul român Daniel Buda privind comerțul cu animale vii și regulile pentru transportul acestora.

SĂPTĂMÂNĂ DE FOC! SE DECIDE SOARTA SUBVENȚIILOR PENTRU FERMIERI!

SĂPTĂMÂNĂ DE FOC! SE DECIDE SOARTA SUBVENȚIILOR PENTRU FERMIERI!

19 octombrie 2020 - 07:37

VOT CRUCIAL! Pe 20 octombrie 2020, este dezbătută și supusă votului în Parlamentul European, Bruxelles, Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013.

IONEL ARION (PRO AGRO): NU SE POATE ÎNSĂMÂNȚA, NU VOM AVEA PRODUCȚIE, ÎN PERICOL ESTE ȘI ZOOTEHNIA!

IONEL ARION (PRO AGRO): NU SE POATE ÎNSĂMÂNȚA, NU VOM AVEA PRODUCȚIE, ÎN PERICOL ESTE ȘI ZOOTEHNIA!

19 octombrie 2020 - 06:49

SITUAȚIE DEZASTRUOASĂ. Producţiile de porumb şi floarea soarelui vor scădea la jumătate în acest an, faţă de anii precedenţi, din cauza secetei prelungite, care va continua să producă efecte devastatoare şi asupra producţiilor viitoare nu numai în zona vegetală ci şi în zootehnie, susţin asociaţiile fermierilor.

RITM ACCELERAT LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA! LISTELE CU FERMIERI ȘI SUMA AUTORIZATĂ LA PLATĂ!

RITM ACCELERAT LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA! LISTELE CU FERMIERI ȘI SUMA AUTORIZATĂ LA PLATĂ!

19 octombrie 2020 - 06:08

PLATA AVANSULUI APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a lucrat la acest sfârșit de săptămână. Astfel, dacă vineri, 16 octombrie 2020, prima zi de plată, suma autorizată la plata avansului APIA era de 135,4 milioane de euro, până duminică seara, suma autorizată la plata avansului la subvențiile agricole a crescut la peste 431 de milioane de euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

"LAND.TECHNIK für Profis 2020" - Tehnică agricolă pentru profesionişti - evenimentul anual organizat de DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură) şi Asociaţia inginerilor din Germania (VDI - Verein Deutscher Ingenieure) cu tema "Protecţia plantelor" s-a desfăşurat la sediul companiei Amazone Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG, din Hasbergen-Gaste (Germania). Manifestarea a reunit, timp de două zile, aproape 300 de specialişti în domeniul construcţiilor de maşini agricole, fermieri şi studenţi şi au fost prezentate şi dezbătute noutăţile din domeniul tehnicilor de protecţie a plantelor.

Interviu cu conf. dr. ing. Ovidiu Ranta, Catedra de mecanizare - USAMV Cluj-Napoca.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Înainte de masă

Înainte de masă
Părintele îl întreabă pe un enoriaş: Detalii