Adama

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Publicat: 26 noiembrie 2024 - 06:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

De anul viitor, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va transmite contribuabililor declarația unică precompletată cu datele privind veniturile realizate, impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contribuțiilor sociale și cuantumul contribuțiilor datorate. Impozitul pe veniturile agricole va fi de 10%. Fermierii vor depune anual declarația unică până la 25 mai. În caz de pierderi din fenomene naturale, norma de venit va fi redusă proporțional.

Iată modificările:

"(1) Impozitul pe venitul din activități agricole se calculează de către contribuabil prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului anual din activități agricole stabilit pe baza normei anuale de venit.
(2) Contribuabilul care desfășoară o activitate agricolă prevăzută la art. 103 alin. (1) pentru care venitul se determină pe baza normei anuale de venit are obligația de a depune anual, pentru veniturile anului anterior, Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, până la termenul legal de depunere prevăzut la art. 122 alin. (3). Informațiile cuprinse în declarație vizează suprafețele cultivate în anul de realizare a venitului și/sau animalele/familiile de albine deținute la data de 25 mai inclusiv a anului de realizare a venitului, de către contribuabili/asocieri fără personalitate juridică. Modificarea pe parcursul anului de realizare a venitului a structurii suprafețelor destinate producției agricole vegetale cultivate, a numărului de capete de animale/familii de albine deținute de contribuabili/asocieri fără personalitate juridică nu conduce la recalcularea normei anuale de venit.
(5) În cazul în care activitatea se desfășoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligația depunerii declarației anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică și entitățile supuse regimului transparenței fiscale la organul fiscal competent revine asociatului care răspunde pentru îndeplinirea obligațiilor asociației față de autoritățile publice până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Declarația cuprinde și cota de distribuire ce revine fiecărui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii. Asociatul desemnat are obligația transmiterii către fiecare membru asociat a informațiilor referitoare la venitul impozabil ce îi revine corespunzător cotei de distribuire din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii, în cadrul aceluiași termen.
(6) Contribuabilii care realizează venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură au obligația să determine venitul anual/venitul net anual impozabil/pierderea netă anuală la nivelul fiecărei surse de venit din cadrul categoriei.
(7) Plata impozitului anual datorat se efectuează la bugetul de stat, până la termenul legal de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prevăzut la art. 122 alin. (3)."

cerere-2022-apia_b

"Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice
(1) Contribuabilii au obligația depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, în cazul în care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi, după caz, din următoarele categorii de venit:
a) activități independente;
b) drepturi de proprietate intelectuală;
c) cedarea folosinței bunurilor;
d) investiții;
e) activități agricole, silvicultură și piscicultură;
f) alte surse.
(2) Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice se depune și în cazul în care în cursul anului fiscal contribuabilii prevăzuți la alin. (1) încep sau încetează o activitate, potrivit legii, respectiv încep să obțină venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare și din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, pentru care impunerea este finală, precum și în situația în care întrerup temporar activitatea sau intră în suspendare temporară a activității potrivit legislației în materie, respectiv în situațiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul încetării valabilității, în cursul anului fiscal, a contractelor de închiriere încheiate între părți.
Contribuabilii care realizează venituri impuse pe baza normelor de venit ajustează norma anuală de venit prin reducerea acesteia proporțional cu perioada în care nu au desfășurat activitate.
(3) Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice se completează și se depune la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor. Prevederea se aplică și în situațiile prevăzute la alin. (2)."

Veniturile realizate din valorificarea produselor vegetale cultivate pe suprafețe mici sunt considerate neimpozabile. Limitele sunt stabilite astfel:

Cereale cultivate pe o suprafață de până la 2 ha
Plante oleaginoase, până la 2 ha
Cartofi, până la 2 ha
Sfeclă de zahăr, până la 2 ha
Tutun, până la 1 ha
Hamei pe rod, până la 2 ha
Legume în câmp, până la 0,5 ha
Legume în spații protejate, până la 0,2 ha
Leguminoase pentru boabe, până la 1,5 ha
Pomi pe rod, până la 1,5 ha
Vie pe rod, până la 1 ha
Arbuști fructiferi, până la 1 ha
Flori și plante ornamentale, până la 0,3 ha
Plante medicinale și aromatice, până la 2 ha
Căpșuni, până la 1,0 ha
Plante furajere, până la 2,0 ha inclusiv

În cazul creșterii animalelor, veniturile obținute din valorificarea produselor provenite de la un număr mic de capete sau familii de albine sunt neimpozabile. Limitele sunt următoarele:

Vaci, până la 2
Bivolițe, până la 2
Oi, până la 50
Capre, până la 25
Porci pentru îngrășat, până la 6
Albine, până la 75 de familii
Păsări de curte, până la 100

Vizualizat: 10184 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

15 ianuarie 2025 - 07:07

Între fermierii români și cei germani există diferențe uriașe în ceea ce privește creditele agricole, se arată într-o analiză făcută de zf.ro pe baza datelor Organi­zaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

15 ianuarie 2025 - 06:47

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, la data de 10 ianuarie 2025, Germania a notificat prin Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), apariția primului focar de febră aftoasă într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, aflat în apropiere de Berlin. Boala a fost confirmată prin analizele efectuate de Institutul Friedrich Loeffler (FLI).

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

15 ianuarie 2025 - 06:23

Vești bune pentru fermierii care au mizat pe oleaginoase: floarea-soarelui, rapiță și soia! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

14 ianuarie 2025 - 16:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie - 31 decembrie 2024).

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

14 ianuarie 2025 - 06:24

Apel către fermierii care au accesat sprijinul cuplat vegetal pentru anul 2024! Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, fost director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a lansat un apel luni seara, la Agricultura la Raport, către fermierii care au accesat în 2024 sprijinul cuplat vegetal. Fermierii sunt chemați la APIA, să depună documentele pentru a primi banii mai repede. 

Adrian Pintea MADR: Anunț ACUM plata ajutoarelor naționale tranzitorii cap animal și hectar!

Adrian Pintea MADR: Anunț ACUM plata ajutoarelor naționale tranzitorii cap animal și hectar!

14 ianuarie 2025 - 06:06

Ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, subvenții APIA achitate de la bugetul de stat, sunt așteptate mai cu seamă de crescătoirii de animale. Adrian Pintea, secretar de stat MADR, a anunțat luni seara, la Agricultura la Raport, Agro TV, când începe plata acestor ajutoare, cuvenite fermierilor pentru anul de cerere 2024. 

Adrian Pintea: Subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lui ianuarie!

Adrian Pintea: Subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lui ianuarie!

14 ianuarie 2025 - 05:43

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, invitat luni seara, 13 ianuarie 2025, la Agricultura la Raport, Agro TV, a anunțat că fermierii, crescătorii de animale vor avea subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lunii ianuarie. Excepție fac ajutoarele naționale tranzitorii, a căror plată e ținută în loc de aprobarea bugetului de stat pentru 2025 și sprijinul cuplat vegetal care depinde de setul de documente pe care trebuie să-l depună fermierii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Nou Ordin MADR pentru pășunile crescătorilor de ovine!

Nou Ordin MADR pentru pășunile crescătorilor de ovine!

14 ianuarie 2025 - 04:56

Monitorul Oficial a publicat un Ordin al Ministerului Agriculturii care reglementează înființarea parcurilor eoliene și fotovoltaice pe pășuni.

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși în Nigeria!

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși în Nigeria!

13 ianuarie 2025 - 19:15

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși într-un atac comis de militanți islamici în statul Borno din nord-estul Nigeriei, a declarat luni un oficial guvernamental.

Vești de bani pentru crescătorii de oi!

Vești de bani pentru crescătorii de oi!

13 ianuarie 2025 - 14:17

Se reia exportul de ovine vii în Arabia Saudită, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) într-un comunicat transmis Agroinfo. Delegația oficială din Regatul Arabiei Saudite și-a încheiat ieri, 12 ianuarie 2025, vizita de lucru în România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Vantage oferă soluţii integrate pentru agricultura de precizie, atât pentru cei care practică agricultura conservativă, cât şi pentru agricultura convenţională. Două dintre acestea sunt:

- semănatul de precizie, cu ajutorul tehnologiei Precision Planting prin care se realizează semănatul uniform atât în ceea ce priveşte adâncimea de semănat cât şi distanţa dintre seminţe/plante, în sistem no-till, minimum-till şi convenţional;

- erbicidarea "Spot spraying" - cu ajutorul tehnologiei Carbon Bee de la AgTech, sistemul SmartStriker - care permite detectarea precisă, în timp real, a buruienilor şi erbicidarea individuală a acestora.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Cine are puterea...?

Cine are puterea...?
Printr-o fereastră deschisă, se aude un glas de bărbat: Detalii