Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Ordonanță de Urgență ASTĂZI: Ajutor pentru crescătorii de vaci!

Publicat: 26 iulie 2022 - 16:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, 26 iulie 2022, în dezbatere, proiectul de ordonanță de urgență prin care se instituie o schemă de ajutor pentru crescătorii de vaci de lapte. Ordonanța de urgență modifică Legea nr. 296/2018 privind aprobarea Programului de  investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană.

Potrivit proiectului de ordonanță, "se aprobă Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană, care are ca obiect facilitarea accesului  la finanţare în vederea realizării de investiţii pentru înfiinţarea centrelor."

Centrele de colectare și prelucrare a laptelui în zona montană sunt construcții unde se face preluarea  și păstrarea cantităților de lapte în recipiente specifice, precum și prelucrarea acestuia cu  respectarea normelor de igienă sanitar-veterinare în vigoare.

Beneficiarii sunt producători de lapte din zona montană cărora li se aplică prevederile părții a II a,  Capitolul 1, Secțiunea – 1.1.1.1 Ajutoare pentru investiții în active corporale și necorporale în  exploatații agricole care au legătură cu producția agricolă primară din Orientări, precum și  producători agricoli din zona montană cărora li se aplică prevederile părții a II a, Capitolul 1,  Secțiunea1.1.1.4 – Ajutoare pentru investiții legate de prelucrarea și comercializarea de produse  agricole din Orientări.

Beneficiarii sunt încadrați în următoarele categorii:

a) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit  Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de  către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare;
b)grupuri de producători înfiinţate conform Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind  recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea  produselor agricole şi silvice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 338/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi  al ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 358/763/2016 pentru aprobarea Normelor  metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole  şi silvice, cu modificările şi completările ulterioare;
c)cooperative agricole constituite în baza Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările  şi completările ulterioare; respectiv cele care desfăşoară, în comun, activităţi agricole și care pot  organiza integrarea, în condiţiile legii, a producţiei agricole primare rezultate din exploataţiile membrilor, precum şi utilizarea în comun a utilajelor şi construcţiilor care aparţin cooperativelor;
d)persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii nr. 1/2005 privind organizarea  şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare;
e)persoanele juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii societăţilor nr. 31/1990,  republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară activităţi în agricultură şi/sau  industrie alimentară.

vaci-lapte-munte_b

Se instituie o schemă de finanţare prin care beneficiarii Programului primesc maximum:

a) 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei în vederea realizării de centre de colectare;
b) 50% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei în vederea realizării de centre de prelucrare sau centre de colectare și prelucrare.

Intensitatea sprijinului prevăzută la lit a), poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale pentru fiecare din situațiile prevăzute la lit. a) – c), cu condiţia ca ajutorul de stat maximum  combinat să nu depăşească 90 de puncte procentuale din valoarea cheltuielilor eligibile ale  investiţiei pentru:

a) tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei cinci ani anteriori datei de depunere a cererii  de ajutor
b) investiţiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, precum și în zona montană definită la art. 3, alin. (1), lit. a);
c) investițiile colective – investiţii realizate de către grupurile de producători, cooperative agricole sau cooperaţii, așa cum sunt definite la art. 3, alin. (2), lit. b)-d).

Valoarea schemei de finanțare pentru anul 2022, condițiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile,  modul de acordare a finanțării, precum și modalitățile de verificare și control se stabilesc prin  hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în termen de  45 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentei Ordonanțe de urgență.

Autoritatea de implementare este Agenția Națională a Zonei Montane.

Programul se aplică până la data de 31 decembrie 2022, conform Deciziei  Comisiei Europene nr. C(2020) 9360 final care prelungește Decizia Comisiei Europene nr. C(2020)  3123 final. Plățile aferente Programului se acordă până la data de cel târziu 29 decembrie 2023, precizează proiectul de ordonanță MADR.

Vizualizat: 18832 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii