Adama
Agreena
AGRICOVER

Ordonanță de Urgență ASTĂZI: Ajutor pentru crescătorii de vaci!

Publicat: 26 iulie 2022 - 16:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, 26 iulie 2022, în dezbatere, proiectul de ordonanță de urgență prin care se instituie o schemă de ajutor pentru crescătorii de vaci de lapte. Ordonanța de urgență modifică Legea nr. 296/2018 privind aprobarea Programului de  investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană.

Potrivit proiectului de ordonanță, "se aprobă Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană, care are ca obiect facilitarea accesului  la finanţare în vederea realizării de investiţii pentru înfiinţarea centrelor."

Centrele de colectare și prelucrare a laptelui în zona montană sunt construcții unde se face preluarea  și păstrarea cantităților de lapte în recipiente specifice, precum și prelucrarea acestuia cu  respectarea normelor de igienă sanitar-veterinare în vigoare.

Beneficiarii sunt producători de lapte din zona montană cărora li se aplică prevederile părții a II a,  Capitolul 1, Secțiunea – 1.1.1.1 Ajutoare pentru investiții în active corporale și necorporale în  exploatații agricole care au legătură cu producția agricolă primară din Orientări, precum și  producători agricoli din zona montană cărora li se aplică prevederile părții a II a, Capitolul 1,  Secțiunea1.1.1.4 – Ajutoare pentru investiții legate de prelucrarea și comercializarea de produse  agricole din Orientări.

Beneficiarii sunt încadrați în următoarele categorii:

a) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit  Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de  către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare;
b)grupuri de producători înfiinţate conform Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind  recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea  produselor agricole şi silvice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 338/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi  al ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 358/763/2016 pentru aprobarea Normelor  metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole  şi silvice, cu modificările şi completările ulterioare;
c)cooperative agricole constituite în baza Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările  şi completările ulterioare; respectiv cele care desfăşoară, în comun, activităţi agricole și care pot  organiza integrarea, în condiţiile legii, a producţiei agricole primare rezultate din exploataţiile membrilor, precum şi utilizarea în comun a utilajelor şi construcţiilor care aparţin cooperativelor;
d)persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii nr. 1/2005 privind organizarea  şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare;
e)persoanele juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii societăţilor nr. 31/1990,  republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară activităţi în agricultură şi/sau  industrie alimentară.

vaci-lapte-munte_b

Se instituie o schemă de finanţare prin care beneficiarii Programului primesc maximum:

a) 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei în vederea realizării de centre de colectare;
b) 50% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei în vederea realizării de centre de prelucrare sau centre de colectare și prelucrare.

Intensitatea sprijinului prevăzută la lit a), poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale pentru fiecare din situațiile prevăzute la lit. a) – c), cu condiţia ca ajutorul de stat maximum  combinat să nu depăşească 90 de puncte procentuale din valoarea cheltuielilor eligibile ale  investiţiei pentru:

a) tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei cinci ani anteriori datei de depunere a cererii  de ajutor
b) investiţiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, precum și în zona montană definită la art. 3, alin. (1), lit. a);
c) investițiile colective – investiţii realizate de către grupurile de producători, cooperative agricole sau cooperaţii, așa cum sunt definite la art. 3, alin. (2), lit. b)-d).

Valoarea schemei de finanțare pentru anul 2022, condițiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile,  modul de acordare a finanțării, precum și modalitățile de verificare și control se stabilesc prin  hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în termen de  45 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentei Ordonanțe de urgență.

Autoritatea de implementare este Agenția Națională a Zonei Montane.

Programul se aplică până la data de 31 decembrie 2022, conform Deciziei  Comisiei Europene nr. C(2020) 9360 final care prelungește Decizia Comisiei Europene nr. C(2020)  3123 final. Plățile aferente Programului se acordă până la data de cel târziu 29 decembrie 2023, precizează proiectul de ordonanță MADR.

Vizualizat: 19109 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Tragedie la fabrica de lactate Ibănești! Patronul fabricii și trei angajați au murit!

Tragedie la fabrica de lactate Ibănești! Patronul fabricii și trei angajați au murit!

24 iunie 2024 - 09:55

Accident de muncă tragic la o fabrică de lactate din comuna Ibăneşti, judeţul Botoşani. Patru bărbaţi au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon, după ce au căzut într-un bazin cu apă reziduală. Unuia dintre angajaţi i s-a făcut rău în timp ce lucra la staţia de epurare, iar colegii săi au sărit imediat să-l ajute. Din păcate, la sosirea echipajelor de salvare, trei persoane erau deja decedate, iar cea de-a patra a murit la scurt timp, la spital.

AFIR: Nou ajutor european! Condiții de acordare!

AFIR: Nou ajutor european! Condiții de acordare!

23 iunie 2024 - 18:48

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii unor produse alimentare și produse transformate, altele decât cele prevăzute în Anexa 1 a Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene, cu finanțare prin intervenția DR-23 din Planul Strategic 2023 – 2027.

Ultima oră! Ajutor 70.000 euro/fermier!

Ultima oră! Ajutor 70.000 euro/fermier!

21 iunie 2024 - 17:34

Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către Agroinfo informații care clarifică acordarea sprijinului pentru tinerii fermierii, cuantumul acestui ajutor european nerambursabil fiind de maxim 70.000 euro/fermier.

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Ajutor de stat fermieri suplimentat!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Ajutor de stat fermieri suplimentat!

21 iunie 2024 - 17:15

În ședința de Guvern din 21 iunie 2024 a fost aprobată Ordonanța de urgență pentru modificarea OUG nr.7/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat "Creditul fermierului", în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi pentru modificarea Legii nr. 218/2005 privind stimularea absorbției fondurilor alocate României pentru agricultură, dezvoltare rurală, pescuit şi afaceri maritime, gestionate de Ministerul Agriculturii.

Un fermier român a obținut în instanță despăgubiri de 14,5 milioane de euro!

Un fermier român a obținut în instanță despăgubiri de 14,5 milioane de euro!

20 iunie 2024 - 20:16

Un fermier a obținut în primă instanță despăgubiri de 14,5 milioane de euro pentru că Autostrada A7 îi va distruge afacerea. Bărbatul a susținut că nu știa că sectorul Focșani-Bacău va trece prin ferma sa și că a fost informat despre acest lucru mult prea târziu.

Anunț ASTĂZI: Data de la care se dă ajutor achiziție tractoare, utilaje agricole!

Anunț ASTĂZI: Data de la care se dă ajutor achiziție tractoare, utilaje agricole!

20 iunie 2024 - 18:34

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a solicitărilor de finanțare pentru achiziții simple de utilaje agricole, prin submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

Cât teren are în proprietate fermierul român?

Cât teren are în proprietate fermierul român?

20 iunie 2024 - 13:22

În România, fermierii dețin doar o mică parte din terenul pe care îl muncesc, cu observația că există și excepții de la regulă. Cum vorbim în general de suprafețe arendate, uneori chiar și pe un singur an agricol, cei care lucrează pământul se confruntă cu numeroase probleme din această cauză.

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

20 iunie 2024 - 10:47

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) urgentează plata subvențiilor APIA pe hectar, aferente anului de cerere 2023. Termenul final pentru achitarea plăților directe, stabilit de regulamentele europene, este 30 iunie 2024, așa că APIA mai are doar câteva zile. Ce subvenții APIA pe hectar trebuie să ajungă la fermieri, cuantum pentru fiecare?

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

20 iunie 2024 - 08:08

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen 30 iunie 2024 pentru a finaliza plățile din zootehnie, aferente anului de cerere 2023. Ce subvenții APIA pe cap animal ajung la crescătorii de vaci, oi și capre în aceste zile?

Fermierii în câmp la 40 de grade Celsius!

Fermierii în câmp la 40 de grade Celsius!

19 iunie 2024 - 20:04

Pe o zi cu o căldură năucitoare, 40 de grade Celsius, combinele au duduit pe câmpuri. Fermierii au început să recolteze grâul pentru că se anunţă producţie-record. Nu vor să lase niciun bob să se usuce în căldura deşertică. Cu utilajele moderne, munca la câmp se face acum ca la birou: pe răcoare, în briza aerului condiţionat.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii