Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Ordonanță de Urgență: Ajutor de stat pentru crescătorii de animale!

Publicat: 13 iunie 2023 - 06:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, un proiect de ordonanță de urgență prin care este prelungită acordarea unui ajutor de stat pentru crescătorii de animale.

Conform proiectului, "pentru plata serviciilor din domeniul ameliorării animalelor, crescătorii de animale beneficiază de ajutoare de stat, acordate în concordanţă cu legislaţia Uniunii Europene şi care se aprobă, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin hotărâre a Guvernului."

Astfel, se creează temeiul legal național pentru acordarea, în continuare, respectiv și după 30 iunie 2023, de ajutoare de stat crescătorilor de animale sub formă de servicii subvenţionate în domeniul ameliorării animalelor.

Acordarea acestui ajutor este justificată astfel de MADR:

"Având în vedere faptul că activitatea de creștere a animalelor din speciile bovină, porcină, ovină, caprină şi ecvină ocupă un loc strategic din punct de vedere al asigurării securității alimentare a populației, fiind o activitate agricolă cu impact major economic şi social în dezvoltarea unei țări, reprezentând o sursă de venit, uneori chiar singura sursă de venit, pentru populaţia rurală, și totodată făcând parte din patrimoniul cultural al acesteia, una din modalitățile de a promova creşterea animalelor din aceste specii este încurajarea exploatării animalelor de reproducţie de rasă pură și a porcilor de reproducţie hibrizi.

întrucât promovarea și sprijinirea acestei activități constituie o pârghie pentru creșterea viabilității fermelor prin stabilizarea veniturilor fermierilor și eliminarea discrepanțelor și disparităților între categorii de ferme, sectoare agricole și teritorii, dar și pentru asigurarea menținerii producției agricole concomitent cu îmbunătățirea performanțelor economice și creșterea veniturilor pentru fermele mici/medii/de familie, luând în considerare că formele asociative care au responsabilitatea aplicării normelor Uniunii în domeniul producerii animalelor de reproducție cu anumite caracteristici genetice pot juca un rol important în rezolvarea problemelor de management cu care se confruntă crescătorii și în construirea de mijloace de creștere a venitului acestora,

având în vedere că prin selecţie şi reproducție dirijată s-au realizat progrese semnificative în ceea ce priveşte productivitatea animalelor de fermă și calitatea produselor obținute de la acestea, astfel determinând reducerea costurilor de producţie și satisfacerea cerințelor consumatorilor, aplicarea acestor tehnici reprezintă una dintre soluțiile de răspuns la preocupările societăţii şi de realizare a obiectivele de creştere durabilă a animalelor în ceea ce priveşte utilizarea mai eficientă a resurselor şi îmbunătățirea rezilienţei şi robusteţii animalelor. De asemenea sprijinirea gestionării resurselor genetice ale raselor aflate pe cale de dispariţie constituie o prioritate, acestea fiind considerate rezervor de gene care ar putea contribui la realizarea obiectivelor legate de biodiversitate, bunăstarea animalelor şi de sustenabilitate a producției.

colaj-plata-animale_b

luând în considerare faptul că ameliorarea este o acțiune realizată pe perioade lungi de timp, care susține și cuantifică progresul genetic care se cumulează pe parcursul mai multor generații de animale, rezultă necesitatea derulării acestui proces fara intreruperi.
ținând seama că fermierul este obligat să investească în ameliorare pentru a se menține în competiție cu ceilalți fermieri, dar și faptul că acesta nu este beneficiarul real al investiției, participarea financiară a statului la această investiție, prin care promovează producția animală, și în acest fel asigură siguranța alimentară a populației, este justificată

ținând cont de faptul că asociațiile de crescători care întocmesc și implementează programe de ameliorare au încheiat în decembrie 2022 contracte de prestări servicii cu crescătorii de animale cel puțin pentru întreg anul 2023, programe în care s-a prevăzut finanțarea prin ajutor de stat a maximum 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic și 70% din costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, întreruperea acordării ajutorului de stat ar genera litigii între prestatorii de servicii de ameliorare și crescătorii de animale, existând riscul real de a nu se mai continua programele de ameliorare aprobate de autoritatea competentă în domeniu, respectiv Agenţia Naţională pentru Zootehnie "Prof. Dr. G. K. Constantinescu",
întrucât întreruperea desfășurării programelor de ameliorare ar avea efecte negative asupra performanțelor efectivelor de animale, ceea ce ar determina pe termen scurt, mediu si lung scaderea cantității de produse alimentare disponibile în piață, cu efecte asupra securității alimentare a populației,
luând în considerare contextul evidențiat mai sus este necesar a se institui, în continuare, o schemă de ajutor de stat, care să susțină activitatea de ameliorare a animalelor, având în vedere că producţiile obţinute de la rasele ameliorate asigură materia primă pentru industria alimentară şi siguranţa alimentară a populaţiei,
ținând seama de contextul în care, în lipsa adoptării unor măsuri urgente, s-ar putea înregistra o scădere a efectivelor de animale din rase ameliorate, având drept rezultat perturbări în ceea ce priveşte aprovizionarea cu materii prime şi produse,
luând în considerare că elementele situaţiei de criză actuale precum și contextual internațional conturează o situaţie excepţională în sectorul creșterii animalelor, se impune luarea unor măsuri urgente prin această schema de ajutor de stat,
având în vedere faptul că în cazul neadoptării măsurilor propuse în regim de urgenţă, crescătorii de animale vor fi nevoiți să renunțe la programele de ameliorare, vor pierde nivelul de competitivitate ecocomică și nu vor putea menține efectivul de animale care să asigure securitatea alimentară, se impune ca statul să ia urgent măsuri de natura ajutorului de stat pentru a atenua repercusiunile negative ce s-ar înregistra pe piața produselor alimentare şi pentru a asigura menţinerea activităţilor economice şi a locurilor de muncă în sectorul zootehnic."

Vizualizat: 1980 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii