Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Ordin MADR: Subvenția APIA de 338 euro/vaca de lapte! Obligații crescători!

Publicat: 29 mai 2023 - 06:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Potrivit Planului Național Strategic 2023-2027, cuantumul unitar planificat pentru sprijinul cuplat pentru venit - vaca de lapte, pentru acest an, este de 338 euro/vacă. Un nou Ordin MADR operează câteva modifcări în cererea unică APIA pentru obținerea acestei subvenții. Modificările vizează actele necesare și angajamentele pe care și le iau crescătorii de vaci. 

"La anexa nr. 1 "Cerere de plată 2023", partea V.4.4. ANGAJAMENTE ŞI DECLARAŢII PENTRU INTERVENŢII ÎN SECTORUL ZOOTEHNIC - Sprijin Cuplat pentru Venit în sectorul zootehnic (SCVZ) PD-21 - Sprijin cuplat pentru venit - vaci de lapte (PD-21 VL), la punctul 1.1, litera h) se modifică şi va avea următorul cuprins:

h) în cazul valorificării laptelui prin prim-cumpărători în perioada 16.05.2022-31.05.2023, solicitantul are încheiat cel puţin un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii cererii de plată, cu un prim-cumpărător recunoscut de APIA şi, în funcţie de forma de organizare, va prezenta:

- contractul cu prim-cumpărătorul, care este însoţit de:

• copii de pe factură/document contabil care atestă valorificarea laptelui (în cazul PJ/PFA/II/IF);
• copie de pe factura fiscală/fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol însoţită de copie de pe atestatul de producător (în cazul producătorilor persoane fizice); sau
- dovada emisă de prim-cumpărător care atestă că producătorul a valorificat lapte, în baza contractului încheiat; în cazul valorificării laptelui, în perioada 16.05.2022 - 31.05.2023, prin unitate proprie de procesare: deţine cel puţin un aviz de însoţire a mărfii şi cel puţin o notă de intrare-recepţie sau document contabil din care să rezulte livrarea şi recepţia laptelui la unitatea proprie de procesare, precum şi certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte; în cazul valorificării laptelui către consumatorul final, în perioada 16.05.2022-31.05.2023:

- prin automate de lapte, în funcţie de forma de organizare:

• copie de pe cel puţin un aviz de însoţire a mărfii şi de pe documentul fiscal de încasare sau copie de pe factura fiscală/document contabil/copie de pe fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol însoţită de copii de pe atestatul de producător şi de pe documentul sanitar-veterinar pentru valorificare, din care să rezulte că producătorul a valorificat lapte;
- fără automate de lapte:

• fermierul deţine atestatul de producător şi copie de pe factura fiscală/fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol (în cazul producătorului persoană fizică) din care rezultă valorificarea laptelui;
• copii de pe raport fiscal de închidere zilnică/factură/document contabil pentru producătorul PJ/PFA/II/IF din care rezultă valorificarea laptelui;".

ferma-vaci-jurnal_b

La anexa nr. 1 "Cerere de plată 2023", partea V.4.4. ANGAJAMENTE ŞI DECLARAŢII PENTRU INTERVENŢII ÎN SECTORUL ZOOTEHNIC - Sprijin Cuplat pentru Venit în sectorul zootehnic (SCVZ) PD-21 - Sprijin cuplat pentru venit - vaci de lapte (PD-21 VL), punctul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:

3. Mă angajez:

- să pun la dispoziţia APIA în orice moment documentele suplimentare solicitate;

- să comunic în scris APIA, în termen de 15 zile calendaristice, orice modificare a datelor declarate în cerere şi în documentele doveditoare survenită în perioada cuprinsă între data depunerii cererii şi data acordării plăţii [conform art. 6 alin. (1) din H.G. nr. 1.571/2022, cu modificările şi completările ulterioare];
- dacă exploataţia a fost afectată de un caz de forţă majoră, să comunic în scris Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care sunt în măsură să trimit respectiva notificare şi să furnizez dovezi relevante care atestă apariţia situaţiilor de forţă majoră [conform art. 35 alin. (1) si (2) din H.G. nr. 1.571/2022, cu modificările şi completările ulterioare];

- să prezint documentele conform actelor normative în vigoare privind apariţia cazurilor de forţă majoră şi circumstanţe excepţionale;

- să permit accesul în exploataţie pentru efectuarea controlului la faţa locului;

- să respect normele privind condiţionalitatea prevăzute la art. 12 şi în anexa nr. III din Regulamentul (UE) nr. 2.115/2021, pe întreaga exploataţie."

Ordinul nr. 196/2023 pentru modificarea anexelor nr. 1 şi 2 la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 83/2023 privind aprobarea formularului-tip al cererii de plată APIA , publicat în Monitorul Oficial în data de 23 mai 2023, în vigoare din aceeași dată.

Vizualizat: 3443 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii