Adama
Agreena
AGRICOVER

Ordin MADR condiții plată subvenții APIA pentru acest an!

Publicat: 28 iunie 2023 - 15:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, în dezbatere, pe site-ul oficial un ordin care aduce modificări la condițiile de eligibilitate pentru plata subvențiilor agricole aferente acestui an. Proiectul de act normativ modifică Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 80/202.

Condiții fermier activ

1. La articolul 16, alineatul (7) ce modifică și va avea următorul cuprins:
„(7) În sensul alin. (6), persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale care nu au avut dreptul de plată în anul anterior sunt cele care nu au depus cerere de plată la APIA anul anterior sau care au depus cerere de plată în anul anterior, dar nu au avut dreptul la plată, neîndeplinind toate condiţiile de eligibilitate sau care au transferat exploatația în anul de cerere anterior."
2. La articolul 18, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:
„(3) In vederea verificării condiției de la art. 16 alin. (2) lit. c), pentru fermierii care au venituri potrivit documentelor furnizate conform alin. (1) şi (2), APIA verifică în baza de date IACS că aceștia au beneficiat de plăți directe, în ultimul an fiscal pentru care sunt disponibile dovezi verificabile."

Măsura pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat

3. La articolul 53, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:
„(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2), pentru anul de cerere 2023, decontul/deconturile şi documentele specifice prevăzute la alin. (1) se depun în luna ianuarie 2024, pentru activitatea de creştere şi îngrăşare desfăşurată în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023."

cerere apia 2023_b

Sprijin cuplat zootehnic ovine/caprine

4. La articolul 82, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(3) Condiţiile de eligibilitate prevăzute la art. 73 alin. (1) lit. g) şi h) şi la art. 75 lit. h) şi i) trebuie să fie îndeplinite până în data de 1 iulie, inclusiv, a anului de cerere, iar documentele specifice care atestă îndeplinirea acestora, prevăzute la alin. (2) lit. a) sau b), se ataşează la cererea de plată până în data de 31 iulie, inclusiv, a anului de cerere."

Art. 73 alin. (1) lit. g) şi h):
g) pentru efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se solicită SCVZ, se respectă raportul de sexe de minimum un berbec de reproducție înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, cu vârsta de minimum 1 an la data de 31 martie a anului de solicitare și maximum 6 ani la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări, la 35 de femele ovine;
h) pentru efectivul de femele ovine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic pentru care se solicită SCVZ se respectă raportul de sexe de minimum un berbec de reproducție cu certificat de origine/zootehnic, cu vârsta de minimum 1 an la data de 31 martie a anului de solicitare și maximum 8 ani la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări, la 35 de femele ovine;

Art. 75 lit. h) şi i):
h) pentru efectivul de femele caprine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se solicită SCVZ, se respectă raportul de sexe de minimum un țap de reproducție înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, cu vârsta de minimum 1 an la data de 31 martie a anului de solicitare și maximum 6 ani la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări, la 35 de femele caprine;
i) pentru efectivul de femele caprine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic, pentru care se solicită SCVZ, se respectă raportul de sexe de minimum un țap de reproducție cu certificat de origine/zootehnic, cu vârsta de minimum 1 an la data de 31 martie a anului de solicitare și maximum 8 ani la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări, la 35 de femele caprine;

Sprijin cuplat bivolițe lapte
5. La articolul 82, alineatul (5), litera c), punctul (iv) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(iv) copie de pe avizele de însoţire a mărfii care atestă livrarea şi de pe notele de intrare-recepţie în unitatea de procesare/document contabil, din care să rezulte livrarea şi recepţia laptelui, la unitatea proprie de procesare, precum şi copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte, sau un document însușit prin semnătură de către beneficiar din care să rezulte cantitatea de lapte produsă și procesată la unitatea proprie însoțit de înregistrarea sanitară veterinară pentru procesare în cazul persoanelor fizice."

Ajutor național tranzitoriu bovine

6. La articolul 102, litera b), punctul (iv) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(iv) în cazul valorificării laptelui, de către producători, prin unităţi de procesare proprii, în perioada de referinţă: copie de pe avizele de însoţire a mărfii care atestă livrarea şi de pe notele de intrare-recepţie la unitatea proprie de procesare sau documente contabile, din care să rezulte
cantitatea de lapte livrată şi recepţionată, în perioada de referinţă, precum şi copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte, sau un document însușit prin semnătură de către beneficiar din care să rezulte cantitatea de lapte produsă și procesată la unitatea proprie însoțit de înregistrarea sanitară veterinară pentru procesare în cazul persoanelor fizice."

Vizualizat: 2089 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

12 iulie 2024 - 09:16

Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor românești.

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

11 iulie 2024 - 16:22

În ședința de Guvern din 11 iulie 2024 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

11 iulie 2024 - 09:06

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că situația în ceea ce privește urșii a fost scăpată de sub control în România, numărul estimativ al animalelor depășind 8.000.

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

10 iulie 2024 - 18:51

În perioada 08-10 iulie 2024, Rețeaua Rurală Națională a organizat Seminarul Adhoc cu tema „Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în contextul Planului Strategic’’. Evenimentul a reunit reprezentanți ai asociațiilor profesionale din agricultura ecologică, retaileri, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, Consiliul Concurenței și operatori din agricultura ecologică.

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

10 iulie 2024 - 18:14

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

10 iulie 2024 - 15:51

MADR a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind registrul agricol pentru perioada 2025-2029.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Neîntelegere

Neîntelegere
Aseara, nevasta-mea a lasat un biletel pe frigider: Detalii